Банк «Авангард» з одним відділенням отримав найбільше короткострокове рефінансування від НБУ у вересні

Банк «Авангард» з одним відділенням отримав найбільше короткострокове рефінансування від НБУ у вересні
282002 ПЕРЕГЛЯДІВ

Банк «Авангард», пов’язаний з ексочільницею НБУ Гонтаревою, у вересні отримав найбільший кредит пільгового рефінансування серед банків, яким надали короткостроковий рефінанс: державний регулятор прокредитував установу на 375 млн грн. Борги дрібного банку, що має лише одне відділення, перед Нацбанком вже сягнули мільярда гривень.Кілька років тому правоохоронці підозрювали «Авангард» у спекуляціях валютою й ОВДЗ.

Кому надали рефінансування?

7 вересня Національний банк України оголосив банки, які на аукціонах 3 вересня залучили пільгове короткострокове рефінансування. До трійки фінансових установ, які отримали рефінанс, увійшли банк «Авангард», Універсал Банк ПроКредит Банк. Про це йдеться у підсумках моніторингу банківського ринку аналітиком Анастасією Бондаренко.

Сумарно три банки залучили 535 млн грн рефінансування терміном до 84 днів під 9% річних. З них 375 млн грн дісталися банку «Авангард».

Це вже не перший кредит від Нацбанку, себто від платників податків, який отримує «Авангард». У червні цього року банку вже було надано 250 млн грн, а у липні – 230 млн. Усі кредити рефінансування «Авангард» отримував на різні терміни – від 84 днів до 5 років.

Загальний обсяг заборгованості цієї структури перед НБУ за кредитами рефінансування станом на початок серпня 2021 року сягнув 1090 млн грн. І це – при тому, що банк має всього одне відділення, а активи фінансової установи становлять лише 2700 млн грн.

Bank Avangard 1

Банк "Авангард" у вересні отримав 375 млн грн рефінансу Фото: скриншот

З них 2 млрд грн (тобто 73%) «Авангард» тримає в ОВДП – це майже унікальний випадок для українського банківського ринку, адже вищий показник має лише китайський УБРР. При цьому середня частка ОВДП в активах банківської системи України знаходиться на рівні до 20%.

За індексом ефективності у рейтингу Міжніродного центру перспективних досліджень АТ «Банк «Авангард» станом на 18 серпня 2021 року посідає 32-гу позицію з-поміж 49 вітчизняних фінансових установ.

Відтак, прихильність НБУ до цього дрібного банку з ознаками «схематозів» викликає певні питання.

Кому належить банк «Авангард»?

АТ «Банк «Авангард» було зареєстровано в липні 2013 року. За даними НБУ, станом на початок 2020 року співзасновнику інвестиційної групи ICU Макару Пасенюку опосередковано належало 45,01% акцій фінансової установи, Костянтину Стеценку – 44,99%, а ексміністру енергетики та вугільної промисловості Володимиру Демчишину – 9,996%.

Інвестиційного банкіра, керуючого партнера ICU Макара Пасенюка у ЗМІ неофіційно називають «касиром» екпрезидентів Януковича і Порошенка. Зокрема, саме ICU та інвестиційний дім Rothschild мали бути задіяні в продажі корпорації Roshen, яка так і не відбулась.

Крім того, нібито саме Пасенюк і найближчі соратники Порошенка через втікача Олександра Онищенка вели перемовини щодо призначення «потрібних людей» на державні посади, а також щодо «правильного» голосування за вигідні для ICU законопроєкти.

Банк «Авангард», Валерія Гонтарева і російський «слід»

Інвестиційну компанію також пов’язують з іменем скандальної ексочільниці Нацбанку України Валерії Гонтаревої. Саме під її керівництвом фінансова група швидко зайняла шосте місце за обсягами інвестиційних угод в Україні, цьому чимало посприяла посприяло тісна співпраця із заступником голови російського «ВТБ Банку» Юрієм Соловйовим. Його дружині Галині Улютіной належала чверть групи, хоча це не афішувалося.

gontareva_and_rozhkova

Банк "Авангард" пов'язують із Валерією Гонтаревою Фото: Сайт Олександра Дубінського

У 2014 році, перш ніж очолити, НБУ пані Валерія продала свою частину ICU Holdings Limited (ICU). Перший транш вона отримала в 2014 році, другий транш на понад 23 млн грн надійшов у 2015 році.

Понад те, як свідчить судове рішення Краматорського районного суду, яке свого часу оприлюднили низка видань, за часів Януковича ICU нібито виступала посередником щодо купівлі облігацій, деномінованих в доларах, від імені восьми кіпрських компаній на суму 1,5 млрд доларів.

У самій ICU повідомили журналістам, які у 2018 році «розкопали» схеми з облігаціями, що компанія начебто ретельно дотримується всіх законодавчих та нормативних вимог до укладення брокерських угод з будь-якими клієнтами. А Гонтарева тоді заявила, що, коли проводилися транзакції, ані вона, ані ICU «не помітили нічого підозрілого».

Банк «Авангард» і схеми з ОВДП

Як зазначають наші колеги з видання «Дзеркало тижня», за часів президентства Януковича ОВДП перетворилися на інструмент легалізації та зберігання виведених з бюджету корупційних коштів. За приблизними підрахунками, за допомогою цього інструменту найближчому оточенню експрезидента-втікача вдалося вивести з країни близько 5-6 млрд доларів.

Однак і після Революції Гідності оборудки з ОВДП продовжилися. За підсумками 2014-2015 років ICU продовжувала втримувати лідерські позиції серед торговців ОВДП за кількістю угод, крім того, все більшу їх кількість став проводити і афілійований з ICU банк «Авангард». Ще за рік компанія ICU посилила свої позиції на ринку ОВДП до рекордних 34% від загальної кількості угод на біржовому і позабіржовому ринках.

За оцінками експертів, за допомогою ICU в інтересах офшорних компаній транзитом через рахунки фізичних осіб було здійснено близько третини угод з валютними ОВДП на суму майже 300 млн доларів. Загалом же валютних облігацій було продано приблизно на 1 млрд доларів.

Зауважимо, що за низкою епізодів махінацій з валютними облігаціями були ініційовані кримінальні провадження №42016000000002914, 42016000000003033 і 12013220540000400, в рамках яких правоохоронці розслідували неринкові контракти, підписані співробітниками державних банків в інтересах інших структур.

Позиція банку «Авангард»

Натомість у самому банку «Авангард» та групі ICU відкидають закиди у спекуляціях з ОВДП. Так, у грудні 2017 року Деснянський райсуд м. Києва задовольнив позов ТОВ «Інвестиційний Капітал Україна» (ICU) до нардепа «Самопомочі» Костенка, зобов’язавши останнього спростувати інформацію щодо:

- участі ТОВ «Інвестиційний Капітал Україна» в операціях з «виведення доходів з державних фінансових установ»;

- оплати ТОВ «Інвестиційний Капітал Україна» «корупційних послуг» (замовлень), як інших з боку учасників ринку, так і державних службовців, задіяних в таких операціях.

У пресслужбі ICU заявили, що в жодній з таких операцій ані ТОВ «Інвестиційний Капітал Україна», ні АТ «Банк «Авангард» не брали участі.

Хто ще отримав пільгове кредитування?

У липні 2021 року 17 банків отримали сумарно 5,425 млрд грн рефінансування НБУ. В тому числі 1 млрд грн отримав «Акордбанк», борг якого перед НБУ становить 5,4 млрд грн при загальній сумі активів у 11,3 млрд. В тому числі в ОВДП розміщені 7 млрд грн (61,9%).

Крім того, майже 288 млн грн було надано МІБу, який асоціюють з експрезидентом Порошенком. Обсяг заборгованості цієї установи перед НБУ за кредитами рефінансування на 01.08.21 року становив 708 млн грн. Обсяг активів МІБ становить 5,1 млрд грн, з них банк тримає 1,7 млрд. грн у ОВДП (33% від усіх активів).

stopcor.org

Теги: Авангард,банк Авангард,Валерія Гонтарева,Костянтин Стеценко,Макар Пасенюк,НБУ ,ICU Holdings Limited,рефінансування
ПРЯМИЙ ЕФІР