Ірина Венедіктова зустрілася з членами Ради прокурорів України та органу, що здійснює дисциплінарне провадження

Ірина Венедіктова зустрілася з членами Ради прокурорів України та органу, що здійснює дисциплінарне провадження
322887 ПЕРЕГЛЯДІВ

Генеральний прокурор Ірина Венедіктова зустрілася з членами Ради прокурорів України та відповідного органу, що здійснює дисциплінарне провадження, які наразі розпочинають свою роботу. 

«Завдяки проведеним в дуже стислі терміни відповідним процедурам призначення тепер маємо повноважні склади і Ради прокурорів, і дисциплінарного органу. Маємо великі сподівання, що ви будете допомагати розбудовувати інституцію, змінювати мислення і поведінку прокурорів, а також відновлювати довіру людей до інституції. Впевнені, що наша співпраця буде плідною», – зазначила Ірина Венедіктова, звертаючись до учасників зустрічі.

Генеральний прокурор наголосила, що відновлення потужного і дієвого прокурорського самоврядування було невід’ємною частиною реформи інституції.

«Самоврядування - основа прокурорської незалежності. Тепер ці органи стануть локомотивами подальшої трансформації прокуратури, щоб  зробити її міцнішою, дієвішою в захисті прав людей. Нам необхідно змінювати організаційну культуру, ставати зрозумілішими і продовжувати самоочищення системи», – зауважила Генеральний прокурор.

11 членів Ради прокурорів України призначили на всеукраїнській конференції прокурорів, 2 – на з’їзді представників юридичних вищих навчальних закладів та наукових установ. Всеукраїнська конференція прокурорів також призначила 5 прокурорів до дисциплінарного органу, а з’їзд представників юридичних вищих навчальних закладів та наукових установ – 2 його членів, Уповноважений Верховної Ради України з прав людини за погодженням із Комітетом Верховної Ради України з питань правоохоронної діяльності призначив 3 осіб. 

До повноважень Ради прокурів відноситься внесення рекомендацій про призначення та звільнення прокурорів з адміністративних посад; організація впровадження заходів щодо забезпечення незалежності прокурорів, поліпшення стану організаційного забезпечення діяльності прокуратур; розгляд питань правового, соціального захисту прокурорів та членів їхніх сімей і прийняття відповідних рішень з цих питань; розгляд звернень прокурорів та інших повідомлень про загрозу незалежності прокурорів, вжиття за наслідками розгляду відповідних заходів; звернення з пропозиціями про вирішення питань діяльності прокуратури до органів державної влади та органів місцевого самоврядування; здійснення контролю за виконанням рішень органів прокурорського самоврядування; надання роз’яснень щодо додержання вимог законодавства щодо врегулювання конфлікту інтересів у діяльності прокурорів, голови чи членів відповідного органу, що здійснює дисциплінарне провадження.

Також починає роботу відповідний орган, що здійснює дисциплінарне провадження. До його повноважень відноситься проведення добору кандидатів на посаду прокурора; участь у переведенні прокурорів; розгляд дисциплінарних скарг про вчинення прокурором дисциплінарного проступку та здійснення дисциплінарного провадження; за результатами дисциплінарного провадження і за наявності підстав прийняття рішення про накладення на дисциплінарного стягнення або рішення про неможливість подальшого перебування особи на посаді прокурора.

gp.gov.ua

Теги: Ірина Венедіктова,Генеральний прокурор,Рада прокурорів України
ПРЯМИЙ ЕФІР