Ексдепутат Луцької міської ради Балицький сам у себе орендує техніку, щоб вигравати тендери

Ексдепутат Луцької міської ради Балицький сам у себе орендує техніку, щоб вигравати тендери
308116 ПЕРЕГЛЯДІВ

Ексдепутат Луцької міської ради від політичної партії «УКРОП», підприємець Сергій Балицький, який також є директором компанії «Вишків-Брук», сам у себе орендує спецтехніку для участі і перемог у державних закупівлях.

Відповідні документи про це розміщені на порталі публічних закупівель Prozorro.

22 вересня комунальне підприємство Луцької районної ради «Райтеплобуд» за результатами тендеру уклало із ТОВ «Вишків-брук» договір про здійснення поточного ремонту мощення двору та огорожі Луцької районної ради на вулиці Ковельській, 53 обласного центру. На старті тендеру очікувана вартість проведення ремонтних робіт складала майже 812 тисяч гривень. 

Участь в закупівлі взяли четверо учасників, в результаті чого підсумкова вартість знизилася до 709,9 тисяч гривень. Її запропонувала компанія ексдепутата Луцької міськради від партії «УКРОП», а нині – члена партії «За Майбутнє» Сергія Балицького «Вишків-брук». Це перший договір «Райтеплобуду» із цим підприємством. За документом, ремонт мають виконати до кінця року.

Цікаво, що судячи з документації підрядника, усю необхідну спецтехніку, а це і два дорожніх котки, поливайно-миючу машину та шість вантажних втомобілів фірма орендує, або позичає для тимчасового користування без водіїв та заправки. До того ж – у самого директора фірми Сергія Балицького, як фізичної особи і підприємця. Відповідні договори оренди та позики він підписав сам із собою ще в 2019 році.

Договір ТОВ «Вишків-брук» щодо оренди котка, який директор Сергій Балицький підписав із собою як підприємцем
Договір ТОВ «Вишків-брук» щодо оренди котка та поливайно-миючої машини, який директор Сергій Балицький підписав із собою як підприємцем
Договір ТОВ «Вишків-брук» щодо позики автомобілів, який директор Сергій Балицький підписав із собою

Подібна історія спостерігається і в інших тендерах за участю «Вишків-бруку». Наприклад, щодо ремонту пішохідних доріжок на вулиці Гордіюк, ремонту скверу біля Навчально-виховного комплексу №26 по вул. Кравчука, капітального ремонту прибудинкової території по вул. Щусева, 18 тощо.

З оприлюднених документів незрозуміло, скільки фірма повинна платити своєму директору і відповідно скільки він особисто заробляє на кожному такому тендері за використання його спецтехніки. Це визначається актами виконаних робіт, які не оприлюднені.

Разом з тим, юристка громадської ініціативи «За чесний тендер» Мирослава Примак каже, що в оренді техніки у себе самого немає жодних правопорушень.

ТОВ «Вишків-Брук» зареєстрована 21.04.2016-го року. Спочатку співвласниками компанії були лучанин Микола Панасюк та депутат Луцької міської ради від партії «УКРОП» Сергій Балицький. Останній також став директором фірми. Пізніше Миколу Панасюка замінила Людмила Потапчук.

З 2016-го року ТОВ «Вишків-Брук» на Prozorro виграла 132 тендери на суму 83,7 мільйона гривень. Майже половина із них – 41,5 мільйона – у департаменту житлово-комунального господарства Луцької міськради, 23,6 мільйона – в управління капітального будівництва та ЖКГ Ковельської міськради, 4,5 мільйона – у Рожищенської міськради, 4 мільйони – у Ківерцівської міськради. Решта – в інших замовників. 

Раніше «Сила правди» писала, що після того, як більшість у Луцькій міськраді сформувалася навколо політичної партії «УКРОП» у 2017 році, членом якої був і Сергій Балицький, «Вишків-Брук» почала частіше вигравати різноманітні тендери у Луцьку.

Також Балицькому закидали, що, будучи депутатом, він голосував за виділення бюджетних коштів на ремонт доріг, а ще вносив для розгляду пропозиції, які згодом перетворювались у тендери для «Вишків-Брук». У коментарі «Силі правди» посадовець зазначав, що ремонт доріг є суспільним благом, тому жодного конфлікту інтересів, на його думку, тут бути не може.

У тому ж 2017-му році Балицький став одним із офіційних спонсорів партії «Українське об’єднання патріотів –УКРОП» перерахувавши їй понад 220 тисяч гривень.

У 2019-му році аудиторська компанія нарахувала 4 мільйони гривень збитків під час ремонту тротуарів на вулиці Винниченка, який проводила «Вишків-Брук». 

Під час виборів до Луцької міської ради у 2020-му році Сергій Балицький балотувався до Луцької міської ради вже від партії «За майбутнє», однак не набрав необхідної кількості голосів.

До слова, у рядах Луцької районної ради, де ремонтуватиме двір фірма Балицького, партія «За майбутнє» має найбільшу кількість депутатів – 14 із 54. Головою райради також став представник «За Майбутнього» Олександр Омельчук.

sylapravdy.com

Теги: Сергій Балицький,Вишків-брук,Микола Панасюк,Людмила Потапчук,тендер,Балицький Луцьк
ПРЯМИЙ ЕФІР