Купівля/ продаж авто за довіреністю. Ризики, які підстерігають

Купівля/ продаж авто за довіреністю. Ризики, які підстерігають
409943 ПЕРЕГЛЯДІВ

Придбання автомобіля – радісна подія для кожної людини. Та інколи, щоб заощадити кошти, покупець може придбати машину, яка була в користуванні, по так званій генеральній довіреності. А потім передати її в подальше користування своїм рідним чи близьким, чи продати.

То які є підводні камені під час придбання автівки по довіреності чи передачі її у користування іншій особі.

 Що ж таке довіреність  ?

Юридично право власності на придбаний автомобіль є лише у особи за якою у встановленому порядку зареєстровано транспортний засіб. Щоб ним  могли користуватися інші особи, раніше потрібно було видавати довіреність на право керування автомобілем. Наразі довіреність на керування транспортним засобом в Україні не є обов’язковим. Якщо власник передає свій транспортний засіб у користування іншій особі, вона повинна мати лише технічний паспорт на автомобіль та страховий поліс. Генеральна довіреність все ще користується попитом під час придбання автомобіля, так як це заощаджує час та кошти на оформлення транспортного засобу.

Генеральна довіреність — це письмово зафіксована згода законного власника транспортного засобу, яка дає право іншій людині не лише користуватися машиною (керувати транспортом і виконувати інші дії, пов'язані із щоденним використанням цього майна), але й представництво інтересів власника в різних установах.

У довіреності можна вказати такі права на:

  • керування автомобілем;
  • одержання, подачу документів, пов'язаних із транспортом, а також можливість ставити підпис за необхідності;
  • подачу заяв від імені власника;
  • представлення інтересів власника в сервісних центрах МВС України, страховій компанії, у СТО й інших установах;
  • вибір стоянки;
  • представлення інтересів власника в судових інстанціях;
  • купівлю-продаж транспортного засобу.

 Ризики, які підстерігають під час купівлі/продажу авто за довіреністю:

Неприємні «сюрпризи» можуть чекати як довірителя, так і особу, яка купує транспортний засіб. Треба пам’ятати, що в будь-якому випадку до моменту оформлення автомобіля на іншу особу власником вважатиметься саме довіритель. Так наприклад постанови по справам про адміністративні правопорушення за адміністративні правопорушення зафіксовані в автоматичному режимі (перевищення дозволеної швидкості руху, порушення правил стоянки, тощо) будуть виноситись саме щодо власника транспортного засобу. 

Що ж може чекати нового «власника», який купує машину? По-перше, довіритель може в односторонньому порядку  відкликати генеральну довіреність. У такому випадку набувач позбавляється всіх прав на транспортний засіб і зобов’язаний повернути його власнику. У разі, якщо власник за довіреністю не повертає авто, то транспортний засіб подають у розшук. А у разі смерті власника автомобіля, визнання його недієздатним, обмеження цивільної дієздатності, право на володіння транспортним засобом переходить до його спадкоємців, опікунів, піклувальників. Тобто дія довіреності припиняється і треба буде повернути машину.

До того ж, справжній власник автомобіля, тобто «продавець», може передати його у заставу; на такий автомобіль може бути накладено арешт або здійснено стягнення; автомобіль може бути конфісковано за дії і зобов’язання реального власника.

Якщо ви захочете продати автомобіль за довіреністю, то видати нову довіреність ви маєте право тільки на термін, що залишився до закінчення первинної довіреності.

 Протягом якого часу довіреність вважається дійсною?

Доцільно звернути увагу на термін дії довіреності. Якщо строк, на який видана довіреність, спливає, цей документ втрачає юридичну силу. Для отримання права на користування та розпорядження автомобілем «покупцю» необхідно отримати нову довіреність від юридичного власника.

 Оформлення генеральної довіреності

Якщо ж, зваживши всі за та проти, Ви все ж вирішили придбати авто по генеральній довіреності, то слід пам’ятати, що генеральна довіреність вважається дійсною тільки після посвідчення її нотаріусом.

У документі повинні бути вказані такі дані:

• номер і серія внутрішнього паспорта громадянина України або реєстраційний номер ID-карти власника авто;

• номер і серія внутрішнього паспорта громадянина України або реєстраційний номер ID-карти людини, на якого оформляється довіреність;

• інформація про транспортний засіб: реєстраційний номер, VIN-код авто, номер його мотора, кузова, дані свідоцтва про реєстрацію;

• список операцій, які довірена особа може проводити з ТЗ.

 

 

 

 

 

 

ПРЯМИЙ ЕФІР