Доньку президента Федерації бодибілдингу Ірину Делієву підозрюють у привласненні коштів спортсменів

Доньку президента Федерації бодибілдингу Ірину Делієву підозрюють у привласненні коштів спортсменів
285142 ПЕРЕГЛЯДІВ

Корупційний скандал у Федерації бодибілдингу України: керівництво ФББУ підозрюють у розкраданні коштів спортсменів, спрямованих із держбюджету. За фактом підробки донькою президента Федерації  Іриною Делієвою платіжних доручень уже порушено кримінальну справу. За якою схемою українських бодибілдерів та платників податків обдурили щонайменше на 400 тисяч? І чому, попри гучний розголос, родина Делієвих досі залишається біля «годівниці»?

Національна Федерація бодибілдингу України (ФББУ/IFBB) – громадська організація, метою якої, згідно зі Статутом, є задоволення та захист законних соціальних, економічних, творчих, вікових, спортивних та інших спільних інтересів своїх членів та сприяння розвитку та популяризації бодибілдингу в Україні, фізкультурно-оздоровчого середовища в суспільстві серед населення шляхом розвитку фізкультурно-оздоровчої та спортивної галузі. Серед очільників ФББУ – Ірина Делієва та її батько Ігор.

Організація офіційно має право представляти Україну на світовій арені, проводити чемпіонати й кубки країни, надавати спортивні звання й співпрацювати з Міністерством молоді та спорту України. Під егідою ФББУ Київ неодноразово приймав міжнародні турніри з бодибілдингу й фітнесу, а українські спортсмени завойовували престижні титули й нагороди.

Однак уже кілька років Федерацію бодибілдингу лихоманить від корупційного скандалу.

Ця історія бере свій початок у 2016-му, коли представники ФББУ виявили, що статут та протокол конференції Федерації від 22.10.2016 р. було підроблено. Вигодонабувачем цих махінацій виявився президент організації Ігор Делієв, до рук якого перейшли всі права. Представники обласних федерацій бодибілдингу розцінили такі дії тодішнього керманича як спробу узурпувати повноваження й монополізувати фінансові потоки ФББУ.

Bodybuilding

Федерація бодибілдингу офіційно проводить турніри й співпрацює з Мінспорту Фото: СтопКор

Та найцікавіше, що, розслідуючи ситуацію з фальсифікацією документів, представники Федерації виявили низку кричущих фактів привласнення коштів, які були призначені начебто на потреби спортсменів.

Масштаб зловживань шокував не лише бодибілдерів-збірників, а й функціонерів Федерації

У 2017 році Міністерством молоді та спорту України були виділені грошові премії для переможців і призерів змагань та їхніх наставників. Загалом, згідно з Єдиним календарним планом фізкультурно-оздоровчих та спортивних заходів України з неолімпійських видів спорту, на бодибілдинг було передбачено державних видатків у 2016 році – 628 тис. грн, у 2017-му – понад 1,5 млн грн.

Delieva1

У 2017-му на потреби спортсменів-бодибілдерів виділили понад 1,5 млн Фото: скриншот

Однак до спортсменів вони так і не дійшли. Один із тренерів заявив, що не отримував нагороди в розмірі майже 50 тисяч гривень. І взагалі не тренував спортсменок, чиї прізвища фігурують у документі.

«По-перше, я як тренер не маю жодного відношення до підготовки таких спортсменок як: Єнько Яна, Коротка Христина, Олейникова Катерина, у них є свої особисті тренери! І по-друге – я ці гроші не отримував!» – написав колишній віцепрезидент ФББУ Вадим Мітрюшин.

Далі – більше. Згодом виявилося, що за підробленими платіжними дорученнями насправді було отримано 400 тисяч гривень.

А спортсменка Анна Ус заявила про те, що вона з власної кишені витратила близько 1300 євро на участь у міжнародному чемпіонаті у Франції. Проте, як повідомили у Міністерстві, на кожну команду, яка відправлялася на змагання, з бюджету було виділено 27 тисяч євро.

Кошти спортсменів за фейковими дорученнями отримала Ірина Делієва?

У фінансових оборудках тренери та спортсмени звинувачують тодішнього керівника Федерації бодибілдингу України Ігоря Делієва та його доньку – на той момент генсека організації Ірину Делієву. Саме вона нібито за підробленими дорученнями отримала в Мінспорту кошти замість спортсменів та тренерів. При цьому самі бодибілдери заявляють, що жодних доручень Делієвій не надавали.

Пересвідчитись у цьому можна, просто порівнявши підписи на документах.

Delieva2

Підпис Мітрюшина в довіреності було підроблено Фото: скриншот

Як повідомляють інсайдери з ФББУ, Ірина Делієва також указувала себе тренером чемпіонів, до підготовки яких насправді не мала жодного відношення. Натомість псевдотренерка отримала чималу грошову премію.

Ірина Делієва: що відомо про функціонерку?

За даними електронної системи Clarity Project, Ірина Ігорівна Делієва є членом виконкому ГО «Федерація бодибілдингу України», одним із засновників якої є її батько – Ігор Делієв. Однак на сайті Федерації пані Ірина фігурує вже як віцепрезидентка ФББУ.

Ірина Делієва також зареєстрована як ФОП за КВЕДом 93.13 Діяльність фітнес-центрів. Адреса реєстрації – м. Київ, вул. Столєтова, 16. У цьому ж будинку розташовано офіс ВГО «Асоціація спортсменів «Клуб Біола», співзасновником і керівником якої є Ігор Делієв. І яка, за даними інформаційно-аналітичної платформи YouControl, не зареєстрована в Реєстрі неприбуткових установ та організацій.

В Інстаграмі функціонерки – багато світлин із медалями й кубками, а також селфі з екзотичних курортів і зі змагань у різних куточках світу.

Зокрема, у травні 2021 року Ірину Делієву було призначено керівником офіційної делегації національної збірної команди України з бодибілдингу, яку бюджетним коштом було відряджено на чемпіонат Європи з бодибілдингу серед чоловіків, жінок та юніорів у м. Санта Сусанна (Королівство Іспанія).

Delieva3

Ірину Делієву призначили керівником делегації Фото: скриншот

І це – попри те, що вже кілька років вона є фігуранткою кримінальних проваджень. Понад те, як розповідають інсайдери, після того, як спортсмени висловили недовіру родині Делієвих, на них розпочався тиск із боку пані Ірини: незручних керівників обласних федерацій почали звільняти. А на їхні місця – ставити людей з оточення Делієвої.

Як на ситуацію відреагували у Федерації бодибілдингу?

Довідавшись про ймовірні факти порушення закону і присвоєння родиною Делієвих величезних сум бюджетних грошей, більшість представників обласних федерацій бодибілдингу ФББУ висловили свою недовіру Ігорю Делієву як президенту організації.

Як повідомив президент Харківської обласної федерації Єгор Соловов, ревізійна комісія ФББУ виявила фінансові порушення і зловживання екскерівника Делієва, у зв'язку з чим ініціювала позачергову конференцію ФББУ, яку було призначено на 3 березня 2018 року.

За підсумками цієї конференції президент Делієв та ще двоє функціонерів були зняті з посад і позбавлені членства у ФББУ. Крім того, було створено комісію з координації роботи ФББУ й ухвалено рішення про скликання наступної конференції на 17.03.2018 року.

На конференції 17 березня за участі більшості президентів та офіційних делегатів від обласних федерацій був обраний новий президент Федерації та його заступники, виконком ФББУ та ревізійна комісія. Щоправда, представники Мінспорту захід проігнорували, відтак із результатами обіцяної міністерської перевірки присутніх так ніхто й не ознайомив.

За фактами ймовірних фінансових зловживань Делієвих окремі функціонери й спортсмени ФББУ написали заяви до різних правоохоронних органів, за якими було порушено кримінальні справи.

Ірина Делієва та її справа: що далі?

А далі для реалізації рішення, прийнятого на конференції, державний реєстратор мав внести зміни до статуту Федерації. Однак це стало неможливим після того, як Ігор Делієв подав позов до Святошинського районного суду, тим самим заблокувавши роботу реєстратора та отримавши позитивне рішення суду.

Своєю чергою, апеляційний суд Києва скасував рішення Святошинського райсуду, проте згодом Делієв поновився на посаді керівника ФББУ та повернув свою доньку Ірину до Федерації, цього разу на посаду генерального директора. А конфлікт перейшов у площину тривалої судової тяганини.

Delieva4

Ірина Делієва (у центрі) Фото: Інстаграм

Наразі, попри наявність відкритих кримінальних справ, Делієви досі продовжують посідати керівні позиції у ФББУ. Понад те, за твердженням заявників, правоохоронці досить мляво розслідують кримінальні справи, а дві з них – закрили взагалі.

Хай там як, а остаточну крапку в корупційній епопеї з розкраданням бюджетних коштів у Національній Федерації бодибілдингу України мають поставити саме правоохоронні та судові органи.

А тим часом команда тренерів і збірників значно оновилася з моменту початку цієї резонансної історії. Більшість молодих спортсменів та їхніх наставників ще не стикалися зі зловживаннями і не мають жодного відношення до гучного скандалу та справді налаштовані прославляти нашу державу у світі, тримаючи курс на розвиток бодибілдингу в Україні. Та рано чи пізно їх також можуть зачепити «напрацьовані» скандальним керівництвом схеми привласнення коштів.

P.S. Аби з’ясувати, які суми спрямовували ФББУ з бюджету за останні два роки, представники обласних федерацій надіслали звернення до Мінспорту з проханням надати таку інформацію та звітність Федерації. Однак у наданні такої інформації спортсменам відмовили.

stopcor.org

Теги: Ірина Делієва,ФББУ ,Ігор Делієв,Вадим Мітрюшин,Федерація бодибілдингу,бодибілдинг
ПРЯМИЙ ЕФІР