Чому забудовникам з іноземним капіталом важко працювати в Україні

Чому забудовникам з іноземним капіталом важко працювати в Україні
108370 ПЕРЕГЛЯДІВ
Інтернет майорить матеріалами про будівництво нового великого проєкту у столиці – «50Avenue». Туди вже вкладено, за інформацією з перших джерел, близько 40 мільйонів доларів іноземних інвестицій (деякі ЗМІ пишуть про 18 мільйонів гривень). І вже майже 2 роки у бік забудовника лунають закиди про «незаконність будівництва». Крім деяких журналістів та блогерів до об'єкта 50Avenue останнім часом прикута й увага міських чиновників. 
 
Нещодавно Держінспекція архітектури і містобудування пообіцяла провести перевірку архітектурного комплексу. Тож, давайте по порядку. Та заяви про незаконність забудов в Україні – звичне явище.
 
Забудовники мусять доводити законність зведення об’єкту «50Avenue» у судах. Відтак, 1 листопада Окружний адміністративний суд міста Києва зобов’язав визнати протиправним та скасувати наказ Департаменту містобудування та архітектури виконавчого органу Київської міської ради від 15.01.2020 року, яким затверджено рішення щодо відмови в наданні Обслуговуючому кооперативу «Ексон Прем’єр Шулявська» («50Avenue») містобудівних умов та обмежень для проектування об’єкта будівництва висотою 150 метрів – багатофункціонального комплексу по проспекту Перемоги 50а. Також суд зобов’язав Департамент повторно розглянути заяву Обслуговуючого кооперативу. 
 
Щодо дозволу на будівництво, він також є, запевняють представники бізнесу. Сам об’єкт розташовується на проспекті Перемоги 50а і буде складатися із двох веж. Там розмістять офісні приміщення, надсучасні апартаменти, бутікові галереї, фітнес-клуби та магазини. На даху діятиме басейн. Під землею багаторівневий паркінг, у якому бажаючі зможуть залишити авто на стоянці та пересісти на метро. Будинок буде зроблено в live-work-play концепції. Забудовники переконують, у будинку здадуть сотні апартаментів за невеликими цінами, де можуть оселитися студенти або сім'ї, які шукають житло. Крім того, ОК «Ексон Прем'єр Шулявська» даватиме апартаменти в будівлі на виплат на 20 років під 6% річних. Подібних програм ніхто не пропонує на українському ринку.
 
Сама земельна ділянка площею трохи більше 0,3 га є в приватній власності вже 14 років. Відповідно до довідки, яку видав Департамент містобудування та архітектури КМДА з містобудівного кадастру, земля за призначенням належить до «території громадських будівель і споруд з дозволеною висотою від 50 до 150 метрів». Також, відповідно до рішення КМДА від 20.12.2017 року №1005/4012 «Про затвердження детального плану території в межах проспекту Перемоги, вулиць Лагерної, Авіаконструктора Сікорського, залізничних колій, вулиць Тимофія Шамрила, Дорогожицької, Олени Теліги, Олександра Довженка», розрахована ділянка на проспекті Перемоги 50а за функціональним призначенням належить до території підприємств торгівлі, громадського харчування, будівництва апартаментів та побутового обслуговування. 
 
Дозвіл на виконання будівельних робіт №15/13 від 30 грудня 2010 року Державної архітектурно-будівельної інспекції є в розпорядженні вище вказаної агенції та Міністерства регіонального розвитку та будівництва України. У ньому чітко вказано, що є дозвіл на виконання будівельних робіт: торгово-офісного комплексу з рестораном швидкого харчування та благоустроєм і озелененням скверу, по просп. Перемоги, 50-а, в Шевченківському районі м. Києва. Офісні комплекси прирівнюють до зведення апартаментів. 
ОК «Ексон Прем'єр Шулявська» обіцяв реконструювати сквер танкістів та побудувати біля нього парк – з власної кишені виділити на це 2 мільйони доларів. Спеціалісти компанії вже розробили ескізи з візуалізацією і точними розрахунками. 
 
Деякі люди нарікають, що на місці будівлі-гіганта має бути парк. Однак останні 14 років у жодному офіційному документі не було зафіксовано паркове призначення для всієї ділянки біля метро Шулявська. Також ніде не йшлося про якісь особливі умови прав власності на землю за адресою по проспекту Перемоги 50а. Про бажання міста заволодіти землею для спорудження парку заговорили, як тільки стало відомо про фінансування масштабного будівельного проєкту. 
 
Деякі журналісти пишуть, увага до об’єкту прикута через те, що корупціонери, бажаючі увірвати свій шматок, досі є. І, за їх словами, навіть відомі випадки, коли старі бюрократи пропонували спеціалістам ДІАМа хабарі, намагалися відкликати дозволи на будівництво на деяких будівельних майданчиках, аби все ж таки відновити свій вплив. 
Однак, нагадаємо, новостворений орган ДІАМ здійснює більшість операцій через цифрові рішення з мінімальним втручанням працівників у прийняття рішень, а колектив професіоналів оновився. 
 
Українські та європейські фахівці переконують, корупцію в Україні потрібно долати. І робиться це, у тому числі, через реформу державних структур та відомств. У тому числі, мова про колишню ДАБІ, адже надання сумнівних дозволів на будівництво нерухомості за останні десятиліття стали звичним явищем у нашій державі. І найгірше, кажуть експерти, що від цього страждають іноземні інвестори, які готові вкладати гроші та розвивати бізнес на теренах нашої країни. Однак вони змушені переплачувати за кожен квадратний метр житла, у ціну якого включено корупційну складову, а до цього іноземні забудовники не звикли. 
 
Теги: 50Avenue,банківське та інвестиційне право,інвестиції,незаконність будівництва, чиновник ,Держінспекція архітектури і містобудування , Окружний адміністративний суд міста Києва ,Ексон Прем’єр Шулявська,КМДА
ПРЯМИЙ ЕФІР