Найдорожча пропозиція: син колишнього головного дорожника Волині виграв тендери у громаді на реконструкцію освітлення

Найдорожча пропозиція: син колишнього головного дорожника Волині виграв тендери у громаді на реконструкцію освітлення
2477 ПЕРЕГЛЯДІВ

Два тендери влітку 2021 року на реконструкцію мереж вуличного освітлення у Берестечківській громаді попри найдорожчу пропозицію виграло підприємство сина колишнього головного дорожника Волині. Також виконавцем аналогічних робіт у цій громаді підприємство було і наприкінці 2020 року. У Берестечківській міській раді запевняють – обирали того виконавця, який відповідає усім сучасним вимогам.

Про це з’ясовувало детальніше інтернет-видання «Волинь Online». 

Товариство з обмеженою відповідальністю «Інтерроуд» проводить реконструкцію мережі вуличного освітлення у селах Берестечківської громади –  Зелене, Смолява та Новостав.

7 липня Берестечківська міськрада підписала договір із ТОВ «Інтерроуд». Згідно цього договору підприємство має здійснити реконструкцію мережі вуличного освітлення на вулиці Лесі Українки та вулиці Новоставська у селі Смолява. Кінець виконання робіт – 31 серпня 2021 року, вартість – 674,339 тисячі гривень.

До речі, це була найдорожча пропозиція. Інший учасник ФОП Павлючик Вадим Федорович запропонував 523,44 тисячі гривень. Отже, громада теоретично могла б зекономити трішки більше 150 тисяч гривень на цьому тендері.

У цей же день такий самий договір уклала громада із цим підприємством і на реконструкцію мережі вуличного освітлення по вул. Берестечківська та вул. Шкільна в селі Новостав. Кінець виконання робіт так само 31 серпня, а вартість майже півмільйона – 498,962 тисячі гривень.

Для порівняння, інший учасник, приватне підприємство «Луцьке районне підприємство по енергетиці» запропонувало суму 420,5 тисячі гривень, а ФОП Павлючик Вадим Федорович – 379,445 тисячі гривень. Отже, від 78 до 119 тисяч орієнтовно Берестечківська громада могла зекономити.

Підприємець Вадим Павлючик намагався оскаржити, подавши по дві вимоги про усунення порушення до кожного тендеру, але його вимоги не задовільнили.

Наприклад, підприємець повідомляв про невідповідність пропозиції ТОВ «Інтерроуд». Зокрема, що учасник не заповнив проект договору, а також надає документи про підтвердження на модель світильника RVL-ST-LED 30 W у своїй тендерній пропозиції:

«А також повідомляємо що ТОВ «Інтерроуд» надає документи про підтвердження на модель світильника RVL-ST-LED 30 W у своїй тендерній пропозиції

– Паспорт вуличного світильника RVL-ST-LED 30 W

– Паспорт вуличного світильника RVL-ST-LED 30 W

– Протокол випробувань №201102-02 на модель світильник

– Протокол випробувань №ТР 2020-41/3 від 21 серпня 2020 року на модель світильник RVL-ST-LED 50 W і який згідно примітки яка знаходиться на сторінці номер 2 значення результатів випробувань стосується тільки зразка продукції, що випробувався. А випробування проводилося на зразку продукції 50 Вт. Який не відповідає потужності і не може бути використаний як протокол, що підтверджує ІР 67 на світильник RVL-ST-LED 30W який подано як світильник, що бере участь у тендері згідно із паспортом на світильник.

– Висновок ДП «Полтавастандартметрологія» від 15.02.2019 р. щодо енергоефективності продукції на модель світильника RVL-ST-LED 40 W згідно із яким дана модифікація поширюється на моделі від 15 Вт. до 150 Вт. По класу енергоефективності і світловій віддачі.

Також в додатку 2 «Технічні характеристики» вимагалося Оптичний матеріал лінз повинен відповідати тестам UL 94 (вогнестійкість), ISO 527-2 (мех. властивості), ISO 179 (ударна в’язкість), ISO 13468-1 (коефіцієнт пропускання світлового потоку) підтвердження відповідності сертифікатом, або протоколом випробувань акредитованої лабораторії. Інформаційний лист завода виробника лінз «SHENZHEN FLUENCE TECHNOLOGY PLC» не є цим сертифікатом», – йдеться у вимозі.

Підприємець Вадим Павлючик вимагав скасувати протокол уповноваженої No62 від 22.06.2021 року, щодо розгляду пропозиції ТОВ «Інтерроуд» та прийняття наміру про укладення договору.

Підприємець наголошує, що у разі залишення рішення уповноваженої особи без змін, з метою неупередженого та ефективного захисту cвоїх прав і законних інтересів, як учасника цієї закупівлі, залишає за собою права оскарження спрощеної закупівлі у судовому порядку.

Однак жодна із його вимог не була задоволена:

«Щодо не заповнення Учасником пункту 3.2 проєкту договору, то остаточно вартість робіт може бути визначена за підсумками проведення аукціону в електронній системі закупівель. Разом з тим, Учасник надав лист-згоду з усіма умовами проєкту договору й завізований сам проєкт договору. До протоколів випробувань Учасник закупівлі надав скан-копію інформаційного листа № 18 від 18.08.2020 року від виробника світильників з деталізацією щодо серії світильників ST, в якому надане роз’яснення, що досвід виготовлення, постачання і використання світильників є єдиним для світильників серії «ST» різної потужності. Щодо оптичного матеріалу лінз Учасник надав скан-копію інформаційного листа № 17 від 18.08.2020 року від виробника світильників із додатком офіційного листа від 13.08.2020 від компанії виробника лінз з протоколом випробувань. Зважаючи на вище викладене, ця вимога підлягає відхиленню», – йдеться у відповіді на вимогу.

Ми звернулися за коментарем до представника замовника робіт Валентина Фищука. Як він пояснив у коментарі, вибирали підрядника, щоб відповідало сучасним вимогам, інші учасники – не відповідали умовам, тому обрали найдорожчу пропозицію.

Також це ж підприємство виконувало реконструкцію мереж вуличного освітлення від КТП № 486 по вул. Берестецькій та вул. Рузаки в селі Зелене наприкінці 2020 року. Щоправда цього разу у них дійсно була найнижча пропозиція – 414 тисяч гривень.

Освітлення у селі Зелене. Фото із соцмереж

 

Власником ТОВ «Інтерроуд» відповідно до даних аналітичної системи «You control» є Павлів Михайло Ігорович. Підприємство існує менше трьох років. До слова, статутний капітал підприємства всього 2 тисячі гривень –  «You control» визначає його, як недостатній. У «You control» наголошують, що невідповідність фінансових ресурсів обсягам здійснюваної діяльності, згідно із рекомендаціями Національного банку України може свідчити про фіктивність компанії. Малий статутний капітал не може вважатись гарантією надійності партнера. Розмір статутного капіталу менший, ніж законодавчо встановлений мінімум (для акціонерних товариств, банківської, фінансової, страхової сфери) тощо може свідчити про наявність фінансових проблем, ризики анулювання ліцензій (якщо це умова ліцензування), відмови в отриманні кредитування тощо. Чим нижче цей показник, тим вище ймовірність того, що співпраця з контрагентом буде мати негативні фінансові наслідки, тож потребує належної уваги.

Також підприємство розташоване у житловому будинку – на вулиці Захарова у квартирі, в якій і проживає офіційно засновник.

Як йдеться у You control», відповідно до статті 6 Житлового кодексу України, забороняється надання приміщень у житлових будинках для потреб промислового характеру. Житлові будинки і житлові приміщення призначаються виключно для проживання громадян. Здійснення промислової діяльності, розміщення найманих працівників в житловому фонді може бути підставою для застосування санкцій за порушення трудового законодавства, а також за порушення ліцензійних умов (якщо ними передбачені відповідні обмеження). Місцерозташування підприємства у житловому приміщенні (найчастіше це адреса одного із засновників) може свідчити про його недостатню платоспроможність для оренди приміщення відповідного функціонального призначення: офіс, цех, склад тощо. Тому зазначена обставина потребує обачності.

До речі, з ім’ям Михайла Павліва пов’язані шість фірм з подібними назвами, як то «Роуд-Буд», «Альтроуд» тощо.

Михайло Павлів – це син Ігоря Павліва, колишнього очільника підприємства «Волинський облавтодор», який пішов з посади наприкінці 2013 року та ще після того за даними ЗМІ очолював Луцьку дорожньо-експлуатаційну дільницю – філію підприємства «Волинський облавтодор». Наразі відповідно до даних аналітичної системи «You control» Ігор Павлів – керівник ПП «Волинь Трансбуд» (розташоване у селі Струмівка Луцького району), засновником якої також є Михайло Павлів та інші родичі. Варто зауважити, що і ця фірма існує лише три роки та також має недостатній статутний капітал – 3 тисячі гривень.

Мар’яна МЕТЕЛЬСЬКА

volynonline.com


Матеріал підготовано в рамках проекту «Сприяння прозорості влади у Північному заході України», що реалізовується ГО «Рівненський центр «Соціальне партнерство», за фінансової підтримки фонду «National endowment for Democracy»

Теги: Берестечківська громада ,Берестечківська міська рада ,Зелене ,Ігор Павлів ,Михайло Павлів ,Павлів,Україна,Украина,Новостав ,освітлення ,Смолява ,тендери ,ТОВ «Інтерроуд»,ТОВ Інтерроуд,Інтерроуд,ТОВ,Луцьк,ПП «Волинь Трансбуд»,ПП Волинь Трансбуд,Волинь Трансбуд,Струмівка,Село Струмівка,Роуд-Буд, Альтроуд,Павлів Михайло Ігорович,Валентин Фищук,Фищук,Вадим Павлючик,Павлючик,SHENZHEN FLUENCE TECHNOLOGY PLC,RVL-ST-LED 40 W,RVL-ST-LED 30 W,RVL-ST-LED 50 W,ФОП Павлючик Вадим Федорович,ФОП «Павлючик Вадим Федорович»,Павлючик Вадим Федорович
Автор: wikibazacom
ПРЯМИЙ ЕФІР