МВС зміцнює північні рубежі України. Хроніки спеціальної прикордонної операції “Полісся”

МВС зміцнює північні рубежі України. Хроніки спеціальної прикордонної операції “Полісся”
275177 ПЕРЕГЛЯДІВ

23 листопада, на кордоні з Республікою Білорусь розпочалася спільна спеціальна прикордонна операція «Полісся». Координується вона Державною прикордонною службою України та проводиться спільно з силами Національної гвардії, Національної поліції, ЗСУ та іншими залученими резервами.

Передумови:

8 листопада білоруська влада за підтримки озброєних прикордонників із собаками направила колону мігрантів до кордону з Польщею. Через значний наплив мігрантів Польща терміново скликала війська територіальної оборони на допомогу прикордонникам. Мігранти неодноразово намагалися атакувати польських прикордонників.

9 листопада дві великі групи мігрантів прорвалися до Польщі через прикордонні паркани. Деяких вдалося повернути до Білорусі.

В цей день під час виступу у Верховній Раді міністр внутрішніх справ Денис Монастирський повідомив, що МВС разом з іншими силовими структурами розробили комплекс превентивних заходів для недопущення провокацій у районах потенційного проникнення нелегальних мігрантів. Йдеться про своєчасне виявлення та нейтралізацію підбурювачів, провідників, інших підозрілих осіб. 

18 листопада велика група мігрантів прорвалася через кордон біля населеного пункту Дубичі Церковні. Затримали близько 100 осіб. На кордоні померла однорічна дитина, таким чином кількість жертв зросла до 12 осіб.

24 листопада - Перший заступник Голови ДПСУ Володимир Нікіфоренко повідомив, що для реагування на можливе ускладнення ситуації разом із взаємодіючими державними структурами, узгоджено проведення спільної спеціальної прикордонної операції та опрацьовано відповідний план. І вчора ввечері вона офіційно розпочалася [про операцію "Полісся"]».

Він додав, що її головне завдання – не допустити перетинання нелегальними мігрантами державного кордону та потрапляння їх в Україну і для цього забезпечується координація дій усіх залучених сил.

Того ж дня перший заступник міністра внутрішніх справ України Євгеній Єнін повідомив, що у рамках спільної спеціальної прикордонної операції «Полісся», прикордонні наряди посилено розгортають контрольні пости.

У МВС організували роботу координаційних штабів, об’єднали їхню роботу на центральному та обласних рівнях. А на районному – утворили координаційні групи управління – все, щоб керувати спецоперацією було простіше та ефективніше, а обмін інформацією відбувався миттєво.

“Ми контролюємо основні шляхи, які ведуть до кордону. Також буде здійснюватися перевірка автобусних станцій та вокзалів і проводитимемо попереджувальні заходи в прикордонних населених пунктах. Жодних штучних впливів «братських» держав на Україну не дозволимо!” – запевнив він.

На кордон почало прибувати посилення - 8 500 військовослужбовців. Підрозділи МВС почали застосовувати для патрулювання і моніторингу авіацію, безпілотники та інші технічні засоби спостереження.

В той же день на різних ділянках кордону розпочалися тактичні навчання. Підрозділи відпрацьовують усі сценарії можливої ескалації міграційної кризи у прикордонних містах та селах.

Глава Нацполіції Ігор Клименко повідомив, що бійці Держприкордонслужби, Нацгвардії та Нацполіції розпочали комплекс заходів направлених на злагодженість сил для охорони громадського порядку у прикордонних з Республікою Білорусь містах та районах.

«Упродовж цього та наступного тижня ми відпрацюємо алгоритми можливих дій мігрантів, тому важливо, аби правоохоронні відомства були готові до усіх ймовірних сценаріїв», – повідомив Ігор Клименко.

25 листопада в рамках операції у прикордонних районах та на кордоні на службу вийшли спільні з представниками Нацгвардії та Нацполіції наряди, встановлено додаткові контрольні пости та патрулюються під’їзні шляхи до кордону. Забезпечено повітряний моніторинг лінії державного кордону.

26 листопада майже дві сотні мігрантів повторно штурмували польсько-білоруський кордон. Польські поліцейські заявили про 217 спроб незаконного перетину кордону з боку Білорусі.

Українська ділянка кордону з Білорусією - під надійним контролем. На її різних ділянках підрозділи МВС постійно проводять тактичні навчання та тренування.

Департамент комунікації МВС України

Теги: МВС України,Денис Монастирський, МВС,Полісся,Білорусь ,кордон з Білоруссю
ПРЯМИЙ ЕФІР