Корупція є ворогом суспільства і становить серйозну загрозу миру та безпеці, – Ірина Венедіктова під час відкриття антикорупційного форуму

Корупція є ворогом суспільства і становить серйозну загрозу миру та безпеці, – Ірина Венедіктова під час відкриття антикорупційного форуму
309396 ПЕРЕГЛЯДІВ

Генеральний прокурор Ірина Венедіктова відкрила Міжнародний антикорупційний форум «Клептократія і незаконні фінансові потоки», організований за ініціативи Офісу Генпрокурора. Також у відкритті заходу взяли участь Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук, директор Національного антикорупційного бюро України Артем Ситник, Голова Національного агентства з питань запобігання корупції Олександр Новіков, Голова Вищого антикорупційного суду Олена Танасевич, Тимчасова повірена у справах США в Україні Крістіна Квін та Головний прокурор ЄС Лаура Ковеші.

Метою форуму є дослідження правових аспектів протидії найсучаснішим формам білокомірцевої злочинності та об’єднання системи кримінальної юстиції для ефективного запобігання і реагування на злочинні дії, які шкодять суспільним інтересам і майбутньому демократичних країн.

Захід об’єднав понад 100 учасників із більше 20 країн світу. У ньому беруть участь прокурори з країн Центральної та Східної Європи, керівники спеціалізованих слідчих органів, міжнародні експерти і вчені.

«Наш сьогоднішній захід – це явна ознака того, що ми на правильному шляху у боротьбі з корупцією та зміцненні демократичного майбутнього нашої країни. Усі теми, які ми обговорюємо протягом цих двох днів щодо наших антикорупційних зусиль, сьогодні як ніколи актуальні, оскільки уряди в усьому світі намагаються впоратися з викликами, які ставить перед ними та суспільством пандемія. Це спільна боротьба, яка вимагає загальної відданості та глобальних дій», – зазначила Ірина Венедіктова.

Генпрокурор констатувала, що корупція підриває систему стримувань і противаг, яка захищає суспільство, приховано руйнує міцні основи прозорого та підзвітного управління, служить перешкодою державним інтересам і демократичному прогресу. Корупція є ворогом суспільства і становить серйозну загрозу миру та безпеці як на національному, так і на міжнародному рівнях.

Ірина Венедіктова наголосила, що за останні 8 років Україна продемонструвала сильну політичну волю у боротьбі з корупцією через впровадження антикорупційних реформ та створення нової, унікальної антикорупційної інфраструктури.

«Боротьба з корупцією є одним із головних пріоритетів Офісу Генерального прокурора. В результаті наших зусиль, зокрема за останні 2 роки, ми повністю змінили систему роботи в прокуратурі, перейшовши до моделі відкритості, професіоналізму та інноваційності. Наш підхід – боротися з корупцією системно, категорично та рішуче. Ми доводимо кожну справу від початку до її логічного фіналу із завзяттям, без пасивності та вибірковості», – запевнила Генпрокурор.

За останній рік кількість розпочатих кримінальних проваджень, пов’язаних з корупцією, зросла на 20% і склала 3 тис. Кількість кримінальних проваджень, переданих до суду САП, у 2020 році зросла вдвічі у порівнянні з 2016 та 2017 роками – 796. Кількість обвинувачених у 2021 році зросла на 36,4% – 835 осіб, кількість засуджених збільшилася на 30% – 647 осіб. Протягом 2021 року щодня до суду надходить в середньому 11 справ, пов’язаних з корупцією.

Крім того, завдяки ефективній роботі антикорупційних органів сума відшкодованих коштів зросла зі 116,7 млн грн у 2016 році до 1,06 млрд грн у 2020 році. 

«Це реальні результати, які відображають нашу відданість боротьбі з корупцією. Наразі така робота високо оцінена міжнародними механізмами моніторингу, зокрема GRECO та OECD. Не дивлячись на прогрес у антикорупційних зусиллях, очевидно, що українське суспільство очікує більш фундаментальних змін. Їм потрібні динамічні та відчутні результати цієї боротьби, які позитивно вплинуть на їхнє повсякденне життя», – зазначила Ірина Венедіктова.

Генеральний прокурор зауважила, що корупція є справді глобальним викликом і діє без кордонів. Ефективне розслідування злочинів щодо корупції, незаконних фінансових потоків та незаконного збагачення, відстеження і повернення активів не завжди може бути досягнуто лише в одній юрисдикції. Жодна держава не може відсвяткувати перемогу над цим явищем окремо. Міжнародне співтовариство має підтримувати міцніший зв’язок між компетентними органами та антикорупційними ініціативами, щоб подолати причини корупції та всі її форми. Міжнародний форум є особливо важливим кроком для наближення до цієї мети.

«Я з нетерпінням чекаю дискусій на високому рівні, експертних висновків щодо проблем, з якими ми стикаємося, та рішень, які потрібно знайти шляхом відвертого та відкритого обміну думками. Це матиме життєво важливе значення для пошуку ефективних та практичних заходів протидії корупції як в умовах нашої країни, так і для координації зусиль на регіональному та глобальному рівнях», – зазначила Ірина Венедіктова.

Головний прокурор ЄС Лаура Ковеші привітала ініціативу Офісу Генпрокурора щодо організації такого міжнародного форуму. Вона зауважила, що системна корупція, особливо на вищому рівні, є серйозною загрозою для демократії. Тому дуже важливо знову і знову показувати громадянам, що закон однаковий для всіх.  Крім того Лаура Ковеші наголосила на важливості превентивних заходів щодо факторів, пов’язаних з корупцією та шахрайством у фінансовій сфері.

Протягом 2-х днів учасники заходу обговорюватимуть теми, які є в центрі та в основі боротьби з корупцією, включаючи клептократію, відмивання грошей, незаконні фінансові потоки, боротьбу з контрабандою та шахрайством, механізм цивільної конфіскації, відстеження активів, відшкодування та повернення коштів, а також особливі проблеми епохи цифровізації та криптовалюти.

gp.gov.ua

Теги: Ірина Венедіктова,Генеральний прокурор,корупція
ПРЯМИЙ ЕФІР