Міфи і реальні факти про 50Avenue, що будується на столичній Шулявці

Міфи і реальні факти про 50Avenue, що будується на столичній Шулявці
46689 ПЕРЕГЛЯДІВ

В Інтернеті гуляє інформація щодо незаконності будівництва, розташованого за адресою: пр. Перемоги, 50-а у Шевченківському р-ні міста Києва. Тож, журналісти вирішили знайти цим фактам підтвердження, або ж їх спростувати.

Почнемо з того, що у реєстрі дозвільних документів у травні 2020 року з'явилася інформація про повідомлення про початок виконання підготовчих робіт на земельній ділянці, що розташована за адресою: пр. Перемоги, 50-а у Шевченківському р-ні міста Києва. На підставі цього документа замовник має право проводити роботи з підготовки земельної ділянки, встановлення огорожі будівельного майданчика, знесення будівель та споруд, порушення елементів благоустрою в межах відведеної земельної ділянки, розвідувальні роботи, роботи зі спорудження тимчасових виробничих та побутових споруд, необхідних для організації та обслуговування будівництва, влаштування під'їзних шляхів, складування будівельних матеріалів, підведення тимчасових інженерних мереж, а також винесення інженерних мереж та видалення зелених насаджень.

Цільове призначення даної земельної ділянки: Інша комерційна діяльність для будівництва, експлуатації та обслуговування торгово-офісного комплексу з рестораном швидкого харчування та благоустроєм та озелененням скверу. Тож обслуговуючий кооператив «Ексон Прем'єр Шулявська», який має намір забудувати земельну ділянку, подав повідомлення про підготовку майданчика до будівництва багатофункціонального комплексу.

Про саме будівництво відомо, що там розмістять офісні приміщення, апартаменти, бутікові галереї, фітнес-клуби та магазини. На даху діятиме басейн. Під землею багаторівневий паркінг. Здача тих же апартаментів цілком підпадає під цільове значення землі.

Та попри наявність дозволу на будівництво (міститься в електронному реєстрі), забудовники змушені відстоювати своє право на будівництво у судах. Відтак, 1 листопада Окружний адміністративний суд міста Києва зобов’язав визнати протиправним та скасувати наказ Департаменту містобудування та архітектури виконавчого органу Київської міської ради від 15.01.2020 року, яким затверджено рішення щодо відмови в наданні Обслуговуючому кооперативу «Ексон Прем’єр Шулявська» («50Avenue») містобудівних умов та обмежень для проектування об’єкта будівництва висотою 150 метрів – багатофункціонального комплексу по проспекту Перемоги 50а. Також суд зобов’язав Департамент повторно розглянути заяву Обслуговуючого кооперативу.

Не пройшло і півмісяця, як знову ж таки свою правоту Обслуговуючий кооператив «Ексон Прем’єр Шулявська» довів в Окружному адміністративному суді міста Києва. Справа у тому, що 9 листопада 2021 року ДІАМ України склала припис, яким зупинила підготовчі будівельні роботи. Також позивач (забудовник) проінформував суд, що під час самої перевірки були численні порушення. Тож феміда, ретельно розглянувши заяву та відповідні документи, визнала правоту «Ексон Прем’єр Шулявська» та дійшла висновку, що дії ДІАМ – протиправні. В ухвалі суду задовільнили заяву Обслуговуючого кооперативу та зупинили дію припису про зупинення підготовчих та будівельних робіт від 9 листопада 2021 року, складеного головним інспектором будівельного нагляду Другого відділу державного архітектурно-будівельного контролю ДІАМ України Дроб’язко С. В. Вже 16 листопада 2021 року ця ухвала набрала чинності. Тобто в черговий раз забудовники довели своє законне право виконувати роботи.

 

«50Avenue» розміститься біля метро, ​​а це багато про що говорить. Інфраструктура таких районів неймовірно розвинена. Ділянку площею 0,3 гектара розташовано біля скверу «Слава танкістам» та поблизу станції метро «Шулявська». І саме цим почали маніпулювати псевдо-активісти. Мовляв, «будують будинок прямісінько на метро».

Ми знайшли висновок НДІБВ в якому чітко зазначено, що дана ділянка розташована у межах червоної смуги проспекту Перемоги. У плані будівля поділена двома деформаційними швами на три частини – блоки, має загальні розміри у плані 86,760 х 35,870 м і глибину занурення паркінгу 24,00 м. Самі ж тунелі метрополітену розташовані на глибині 80 метрів і добряче закріплені. Тобто перед тим, як будувати, усе ретельно перевірялось. І, як свідчить документ, згідно проведених розрахунків взаємний вплив новобудови та тунелів і споруд метрополітену не перевищує визначені нормами граничні значенні.

Сам же забудовник зазначив, на навіть на дозволені 24 метри виконувати заглиблення не буде!

Тобто закиди про руйнування метро чи щось подібне – просто абсурдні, і цьому є документальні фахові підтвердження.

 

Також точилися розмови про те, що «місцеві жителі» проти забудови. Але ж хто мешкає у промисловій зоні? Напрошується висновок, що такі закиди не те, що фейкові, а спеціально організовані зацікавленими людьми.

Ну і з приводу парку. У довідці (витягу) з містобудівного кадастру чітко вказано, що дана ділянка – територія громадських будівель та споруд. І точно аж ніяк це не парк. Більше того, забудовник у відповідь на журналістський запит відповів, що поруч існуючий сквер навпаки готовий реконструювати і довести до ладу, вклавши від 1,5 млн до 2 млн доларів. Чи є такі гроші у бюджеті міста? Звичайно немає! Чи готова влада вкласти у сквер такі гроші? Звичайно ж, ні. Тому з точки зору розвитку інфраструктури скверу «Слава танкістам» дуже повезло із сусідом, який готовий його привести до ладу.

Також в Інтернеті на сумнівних сайтах пишуть, цитуємо: «ЖК 50 Avenue для громадян Ізраїлю. Компанія-забудовник пов'язана з будівництвом скандального ЖК нардепа Оксани Білозір на Подолі». З приводу того, що це не є житловий комплекс, ми вже розібралися. Тепер щодо Оксани Білозір. Співпраця компанії з нею, грубо кажучи, була. Але лише у тому, що колишня нардепка продала давно свою земельну ділянку під інший об’єкт. На цьому ділові стосунки скінчилися. Не шукайте зради там, де її немає – це виключно ділова угода між покупцем і продавцем.

З приводу інформації, що майбутні апартаменти здаватимуться лише громадянам Ізраїлю, ми жодного підтвердження не знайшли. Та й якщо користуватись логікою, це фактично нереально. Адже бронювати апартаменти (як і готелі) можуть громадяни будь-якої країни, відповідно до чинного законодавства України. А при поході в магазин чи спортзал взагалі жодні документи, де вказується громадянство, ми не пред’являємо адміністрації комплексу.

Теги: 50Avenue,незаконність будівництва,будівництво,Шулявка,журналісти,Ексон Прем'єр Шулявська, паркінг,Департамент містобудування та архітектури ,Дроб’язко С. В,Інфраструктура,Оксана Білозір,Украина,Шулявська,Ексон Прем’єр Шулявська,ОК «Ексон Прем'єр Шулявська»,Былозыр,ДІАМ Україна,ДІАМ ,Киев,Київ,Окружний адміністративний суд міста Києва,Окружний адміністративний суд Києва,Окружний адміністративний суд ,адміністративний суд ,суд ,Дроб’язко ,НДІБВ ,ЖК 50 Avenue,50 Avenue,ЖК ,Ізраїль
Автор: wikibazacom
ПРЯМИЙ ЕФІР