Хто керуватиме Зоною відчуження? Серед претендентів – ексголова Держекоінспекції та двоє тимчасових очільників ДАЗВ

Хто керуватиме Зоною відчуження? Серед претендентів – ексголова Держекоінспекції та двоє тимчасових очільників ДАЗВ
268886 ПЕРЕГЛЯДІВ

Кабмін проводить конкурс на зайняття посади голови Державного агентства з управління зоною відчуження (ДАЗВ) України. Після першого етапу «у грі» – 14 претендентів. Хто має найбільші шанси очолити відомство з річним бюджетом у понад 2 млрд грн? «СтопКор» проаналізував список.

Повторний конкурс на зайняття посади голови Державного агентства з управління зоною відчуження (ДАЗВ України) був оголошений розпорядженням Кабінету Міністрів України 3 листопада 2021 року. Попередній конкурс уже намагалися провести у липні цього року, але він не дав результату.

Розпорядження про конкурс у ДАЗВПовторний конкурс оголосили 3 листопада 2021 року Фото: скриншот

За умовами конкурсу, претендувати на посаду голови Агентства можуть особи з вищою освітою (ступінь не нижче магістра), загальним стажем роботи не менш як 7 років, досвідом роботи на посадах держслужби категорії «А» чи «Б» або на посадах не нижче керівників структурних підрозділів у органах місцевого самоврядування на керівних посадах у сфері управління зоною відчуження – від 3 років, які вільно володіють державною та однією з іноземних мов.

Крім того, майбутній голова ДАЗВ України має бути доброчесним, розуміти вимоги щодо конфлікту інтересів та уникати поведінки, через яку призначення кандидата негативно вплине на суспільну довіру до державної служби.

До першого етапу конкурсу на посаду голови Державного агентства з управління зоною відчуження (ДАЗВ) були допущені 19 кандидатів. Але після тестування, яке відбулося 23 листопада, їх залишилося 14.

Кандидати у ДАЗВКандидати, допущені до співбесіди Фото: скриншот

У списку є як «професійні» учасники відборів НАДС (наприклад, заступник директора Одеського НДІСЕ Євген Сербін та очільниця ГУ Держгеокадастру Кіровоградщини Оксана Панчук, які паралельно беруть участь у конкурсі на посаду голови Держгеокадастру).

Так і декілька досить одіозних персонажів.

Зокрема, Олег Баздуганов, який у червні 2021 року вже вдруге був звільнений з посади першого заступника Голови Державного агентства рибного господарства України (вперше – у 2020 році). Перед цим Баздуганов очолював Київський та Черкаський рибоохоронний патрулі. А окремі ЗМІ " rel="nofollow">закидають чиновнику тиск на рибопромисловців, які не бажають платити за «кришування», та призначення на посади інспекторів власних людей.

Або Андрій Мальований, якого на початку листопада цього року Кабмін звільнив з посади голови Держекоінспекції. Пан Мальований обіймав посаду голови Держекоінспекції з травня 2020 року, до того працював на керівних посадах у Головному управлінні Держземагентства у Києві та Київській області, апараті виконавчого органу Київської міської ради, Департаменті міського благоустрою та збереження природного середовища міської ради, Управління екології та природних ресурсів виконавчого органу Київської міської ради.

Андрій МальованийАндрій Мальований Фото: СтопКор

У конкурсі також беруть участь одразу два «т.в.о.» голови ДАЗВ – колишній і нинішній.

Олександр Ковальчук – колишній т.в.о. голови ДАЗВ України (з 15.11.2019 до 05.02.2020 рр.), начальник відділу економіки та фінансів ДАЗВ. Цікаво, що незабаром після звільнення Ковальчука з посади т.в.о. голови 27 квітня 2020 року в приміщенні Агентства провели обшуки. Як повідомили правоохоронці, НАБУ та СБУ підозрюють директора підпорядкованого адміністрації Зони підприємства та «одного з колишніх т.в.о. голови Державного агентства України з управління зоною відчуження (ДАЗВ)» у корупційній схемі.

Євген Крамаренко – чинний т.в.о. Державного агентства України з управління зоною відчуження (ДАЗВ). У 2016-2019 роках працював головним спеціалістом ДАЗВ. У 2018 році претендував на посаду начальника відділу архітектури, капітального будівництва, управління майном, роботи над інвестиційними проєктами та земельних відносин ДАЗВ. Декларує 3 квартири у Києві, в кожній з яких володіє часткою у 33%, а ще одне столичне помешкання одноосібно належить дружині пана Крамаренка, яка у 2016-2017 роках працювала слідчим Бориспільського відділу поліції.

Євген Крамаренко Євген Крамаренко Фото: ДАЗВ

У списку – двоє представників Міненерго.

Наталія Рибалка – начальниця відділу в Міненергетики. В минулому – очільниця Управління безпеки поводження з радіоактивними відходами Державної інспекції ядерного регулювання України.

Юрій Сапожников – директор департаменту ядерної енергетики та атомної промисловості Міненергетики. До цього був заступником головного інженера з радіаційної та ядерної безпеки «Київського науково-дослідного і проектно-конструкторського інституту «Енергопроект» (АТ КІЕП).

Двоє осіб, що мають безпосереднє відношення до Одеської міськради:

Микита Коренєв – тимчасовий заступник начальника Південного міжрегіонального головного управління Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів на державному кордоні, у минулому – директор одеського КП «Міськзелентрест», а також у 2016-2019 роках – начальник відділу контролю і моніторингу за станом території району Приморської районної адміністрації Одеської міської ради.

Ще один одесит: Олег Макєєв – начальник відділу правової експертизи з економічних та інфраструктурних питань управління правової експертизи юридичного департаменту Одеської міської ради. У 2019 році претендував на посаду в Офісі генпрокурора на Одещині. З 2011 року – бенефіціар і директор одеського ТОВ «Сандробуд». Це підприємство зі статутним капіталом 1000 грн займається будівництвом житлових і нежитлових будівель й у 2020 році отримало майже 15 млн грн доходу. Однак у декларації чиновника воно дивним чином відсутнє.

А також кілька публічних діячів, що мають досвід роботи в енергетиці та екології:

Костянтин Гура – випускник НТУУ КПІ, колишній перший заступник голови Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України (звільнений 5 жовтня 2021 року). В минулому – бенефіціарний власник ТОВ «Стар Енержді Юкрейн» і ТОВ «Грінбілдінг», засновник «Фонду екологічного відновлення Донбасу». Позиціює себе як експерта в галузі зеленої енергетики, енергоефективності та декарбонізації економіки.

Андрій Мещеряков – ексначальник відділу ДП «НАЕК «Енергоатом» ВП «Атомпроектінжиніринг», засновник благодійної організації ЖМБФ «Соціальний захист м. Жовті Води».

Маргарита Раєць – ексначальниця служби з міжнародного співробітництва, зовнішніх комунікацій та розвитку ДСП «Центральне підприємство з поводження з радіоактивними відходами». Президентка WiN Ukraine – української гілки всесвітньої некомерційної організації, яка об’єднує жінок, що працюють у ядерній сфері. Цього року також брала участь у конкурсі на посаду держсекретаря Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів.

Вадим Гетьман – депутат міської ради Дніпра, керівник депутатської групи «Єдиний Дніпропетровськ», заступник начальника Державного управління охорони навколишнього середовища України в Дніпропетровській області. Має три освіти: медичну, фінансову і у сфері державного управління. Є бенефіціаром кількох підприємств. Цього року також брав участь у конкурсі на посаду голови Державної служби морського та річкового транспорту України.

Нагадаємо:

  • ДАЗВ України – центральний орган виконавчої влади, діяльність якого спрямовується і координується Урядом через Міністра екології та природних ресурсів України.

  • До функцій відомства належить, зокрема, управління зоною відчуження і зоною безумовного відселення, поводження з радіоактивними відходами, відпрацьованим ядерним паливом, реабілітація радіаційно забруднених територій, зняття з експлуатації енергоблоків Чорнобильської АЕС та перетворення об'єкта «Укриття» на екологічно безпечну систему тощо. Річний бюджет ДАЗВ України у 2021 році перевищив 2 млрд грн.

  • У 2020 році Служба безпеки України викрила керівництво державної будівельної корпорації «Укрбуд» на мільйонних зловживаннях під час тендерів на будівництво об'єктів зберігання та переміщення радіоактивних відходів на території зони відчуження.

  • У лютому 2021 року Держагентство з управління зоною відчуження анонсувало масштабну інвентаризацію земель у зоні відчуження у Київській області.

stopcor.org

Теги: ДАЗВ,Державне агентство з управління зоною відчуження,Євген Сербін,Оксана Панчук,Олег Баздуганов,Андрій Мальований,Євген Крамаренко,Наталія Рибалка,Юрій Сапожников
ПРЯМИЙ ЕФІР