Експосадовця «Укроборонпрому» Тедіашвілі звинувачують у привласненні 1,5 млн доларів турецького партнера

Експосадовця «Укроборонпрому» Тедіашвілі звинувачують у привласненні 1,5 млн доларів турецького партнера
56688 ПЕРЕГЛЯДІВ

Кинули на 1,5 млн доларів: саме так можна завершилась спроба співпраці турецького бізнесмена з українськими підприємцями. Кілька років тому почалися перебої з постачанням продукції, а аудит показав величезну нестачу. У привласненні коштів звинувачують Рустама Тедіашвілі – колишнього посадовця «Укроборонпрому». Куди зникли гроші й що відомо про махінації ексчиновника? Розслідувала Наталія Дігтяр.

Ескпосадовцю «Укроборонпрому» Рустаму Тедіашвілі закидають аферу, внаслідок якої фірма його турецького партнера недорахувалась кілька мільйонів доларів. Упродовж п’яти років бізнесмен з Туреччини Мурат Коркчу купував в Україні агропродукцію для своєї компанії, яка займається тваринними кормами та солодощами.

«Нас познайомив Фатіх Алтинкая. У народі його всі звуть – Хаджи, під цим ім’ям він приховує своє справжнє прізвище. Хаджи, він із Туреччини, колись працював в іншій компанії, потім перейшов до Рустама Тедіашвілі. Ось він нас і познайомив. Відтоді ми з Рустамом працювали», – згадує Мурат.

Мурат Коркчу
Турецький бізнесмен Мурат Коркчу

Офіційно співпраця Мурата зі структурами Тедіашвілі розпочалася у 2015 році.

Товар до берегів Туреччини " rel="nofollow">доправляли Чорним морем із Херсонського морського порту. Згідно з двостороннім контрактом збір, облік та транспортування здійснювала логістична компанія «Борд Інвест», яка належить родині Рустама Тедіашвілі.

«В Україні його компанія була ТОВ «Борд Інвест», і у нього також була низка офшорних компаній, через яких він брав гроші: Велтрейд, Євролінк, ЛІНДЕР – це офшорні компанії, через які вони працювали зі мною», – розповідає турецький бізнесмен.

До 2019 року умови контракту український партнер виконував неухильно, а потім почалися перебої із постачанням товару, які спонукали пана Мурата провести перевірку. Сума збитку, яку виявили аудитори, перевищила півтора мільйона доларів.

Рустем Тедіашвілі
Рустем Тедіашвілі

За словами бізнесмена, у 2019 році Рустам Тедіашвілі прямо заявив йому, що не збирається відправляти в Туреччину на той час вже проплачений товар.

Тедіашвілі аргументував відмову тим, що турецька сторона нібито мала перед ним заборгованість, і запропонував провести перевірку. Проте результат аудиту, проведеного турецькими ревізорами був невтішним: нестача понад півтора мільйона американських доларів.

Відтоді херсонський ділок уникає зустрічі з іноземцем. Журналістам ІА «Стоп корупції ТБ» вдалося побачитися з Рустамом Тедіашвілі. Однак на камеру той заперечує не лише свою причетність, а й навіть знайомство із турецьким підприємцем.

Та до редакції «СтопКору» потрапив контракт, який підтверджує інше – факт співпраці між українським та турецьким бізнесменами дійсно мав місце.

stopcor.org

Теги: "Укроборонпром" ,Укроборонпром,привласнення коштів ,Рустем Тедіашвілі,Тедіашвілі,Украина,Мурат Коркчу,Коркчу,ТОВ «Борд Інвест»,ТОВ Борд Інвест,Борд Інвест,ТОВ,Туреччина,Турция,Україна,ЛІНДЕР ,Велтрейд, Євролінк,Фатіх Алтинкая,Алтинкая,Хаджи
Автор: wikibazacom
ПРЯМИЙ ЕФІР