Тури “Індія — ЄС” — ласкаво просимо в Європу

Тури “Індія — ЄС” — ласкаво просимо в Європу
356641 ПЕРЕГЛЯДІВ

 

У Харкові громадянин Індії, допомагав своїм співвітчизникам незаконно потрапити в країни ЄС через Україну. Ця злочинна схема діяла увесь минулий рік.

 

 

Індус запевняв потенційних нелегалів у спроможності за щедру грошову винагороду забезпечити легальний транзит через Україну та працевлаштування в ЄС. Згодом він організовував підготовку фіктивних заяв, запрошень, надання документів до консульства України в Індії з метою оформлення віз, бронювання готелів.

 

Підопічних нелегалів організатор злочинної схеми направляв спершу у Київ, а звідти підконтрольна йому особа доставляла їх у західні області України для подальшого незаконного перетинання кордону.

 

 

Паспорти для терористів

 

Контррозвідники Служби безпеки України у ході багатоетапної спецоперації викрили масштабну схему незаконної легалізації в Україні громадян СНД, у тому числі РФ, жителів ОРДЛО, ПМР та деяких країн з підвищеною терористичною загрозою для подальшого переправлення в ЄС.

 

За даними слідства органів безпеки, до протиправних дій причетні працівники державної міграційної та інших контролюючих служб, представники органів місцевого самоврядування та їхні спільники у Чернівецькій, Вінницькій областях та у Республіці Молдова.

 

Оперативники спецслужби встановили, що схема «працювала» за двома напрямками.

 

 

За першим ‒ іноземці надавали зловмисникам копії своїх документів. На їх основі «клієнтам» під приводом втрати паспорта у Молдові ділки виготовляли підроблені дублікати молдовських паспортів. До документів вносились фіктивні відомості про нібито народження особи в Україні. Потім дублікати організатори передавали «своїм» працівникам українських ЦНАПів, які реєстрували іноземців в одному із українських міст і виготовляли їм паспорти громадян нашої держави. Коштувала така «послуга» 3-5 тисяч євро і тривала від 2 до 4 місяців.

 

Другий механізм легалізації іноземців відбувався через оформлення іноземного паспорта громадянина України. Він видавався на підставі підробленого українського паспорта старого зразка, в якому переклеювали реальне фото іноземця у документі із чужими установчими даними.

 

Під час першого етапу спецоперації правоохоронці провели 26 обшуків у міграційній службі, митних органах Чернівецької області та Молдови. Слідчі дії також відбувались за місцем роботи і проживання встановлених спільників посадовців. Виявлено та вилучено майже 150 підроблених паспортів. У результаті 50 особам скасовано українське громадянство як незаконно набуте.

На другому етапі правоохоронці провели одночасно шість обшуків, у тому числі в підрозділах ДМС України у Вінниці, під час яких виявили додаткові матеріали, що підтверджують причетність фігурантів до протиправної діяльності. Зокрема, вилучено раніше виготовлені фіктивні документи, списки незаконно легалізованих в Україні та переправлених у країни ЄС іноземців.

 

У Польщі викрили масштабну схему незаконної легалізації українців

 

 

Прикордонники затримали 5 громадян України та 23 поляків.

 

Працівники Бещадського відділу Прикордонної варти Республіки Польща викрили організовану злочинну групу, яка організувала незаконну міграцію через польсько-український кордон та легалізацію українців у Польщі. Як повідомляють польські прикордонники, всього було затримано 28 осіб, причетних до діяльності злочинного угроповання.

 

Викриттям злочинної схеми понад два роки займалися співробітники прикордонної застави в польському Любачеві.

 

Схема легалізації нелегалів у Польщі полягала на фіктивних запрошеннях, які громадяни Польщі, що мешкали у прикордонному Підкарпатському воєводстві, нібито надсилали українцям. Такі запрошення дозволяли іноземцям «законно» перетнути кордон та легалізувати своє перебування у Польщі та інших країнах Євросоюзу. Окрім підробки документів зловмисникам також інкримінують організацію незаконного перетину кордону.

 

 

За даними розслідування, внаслідок діяльності банди у Польщі могли незаконно легалізуватись до 700 українців.

 

Співробітники Прикордонної служби обшукали 20 квартир в Підкарпатській області Польщі. Слідство у цій справі проводить окружна прокуратура у Перемишлі. Підозрюваних можуть ув’язнити до 10 років.

 

Як інформував ZAXID.NET, раніше працівники відділу прикордонної служби Надбужанського відділення в Любліні спільно з районною прокуратурою Любліна викрили групу, яка незаконно допомагала іноземцям легалізувати своє перебування на території Польщі. За підозрою у цій справі також було затримано чотирьох громадян України.

 

Чотирьох українців судять у Любліні за фіктивні документи для легалізації іноземців

 

Вони видавали фіктивні документи, які дозволяли тимчасово проживати в Польщі.

 

 

Їх підозрюють, що вони легалізували на підставі фіктивних документів перебування іноземців на території Польщі. Такою незаконною діяльністю вони займаються з 2016 року. У такий спосіб група легалізувала перебування щонайменше 140 іноземців на території Республіки Польща.

 

«Механізм роботи групи полягав у виготовленні документів для іноземця, що підтверджують намір отримати освіту та відповідно наявність необхідних для цього фінансових ресурсів. Фіктивні матеріали, підготовлені таким чином, стали основою для того, щоб іноземець подав заяву на отримання тимчасового дозволу на проживання в Польщі. Виявлено також факт вимагання значних фінансових коштів у вигляді субсидій у зв'язку зі створенням та функціонуванням вищої школи», ‒ повідомив Надбужанський відділ Прикордонної служби Польщі.

 

Зібрані правоохоронцями докази свідчать про те, що підозрювані громадяни України заробили в такий спосіб 350 тисяч злотих.

 

Невтішні цифри

 

За І квартал поточного року охоронці західного кордону затримали 94 нелегальних мігранти. За аналогічний період минулого року таких осіб було 103 (зменшення на 10%).

 

Про це інформує західне регіональне управління Держприкордонслужби України-Західний кордон.

 

 

Серед «шукачів ліпшої долі» найактивнішими були громадяни Туреччини – 22 особи. Трохи менше було затримано вихідців з Індії та Алжиру – 13 та 9 відповідно. З Пакистану, Лівану та Ірану – по 6 осіб, Марокко та Узбекистану – по 4 людини. Сирійців було затримано троє, ще по дві особи – з Афганістану і Судану.

 

Щодо вихідців з країн-сусідів, то найактивнішими були громадяни Молдови – затримано 5 осіб. Також у прикордонних підрозділах «побували» двоє громадян Польщі і по одному представнику Румунії, Білорусі та РФ.

Решта країн – Сербія, Азербайджан, Вірменія, Туніс, Великобританія та Непал – «делегували» до списку затриманих по одному громадянин

 

"Матеріал підготовлено за підтримки Міжнародного фонду "Відродження" у межах проєкту «Серія антикорупційних журналістських розслідувань - Шлях до Європи. Як злочинці та терористи з Африки та Азії - незаконно - потрапляють до Європейського Союзу - за маршрутом Росія - Білорусь - Україна». Матеріал відображає позицію авторів і не обов'язково збігається з позицією Міжнародного фонду "Відродження". 

 

detectives.org.ua

Теги: Індія — ЄС,Європа,нелегальні мігранти,нелегали,працевлаштування ,Служби безпеки України,ДМС України ,Польща.,Відродження
ПРЯМИЙ ЕФІР