Не ідейний лідер: як Доротич продав #SaveФОП

Не ідейний лідер: як Доротич продав #SaveФОП
361906 ПЕРЕГЛЯДІВ

Сьогодні про «борця за права підприємців» Сергія Доротича чув практично кожен, хто хоч трохи читає політичні новини. Він – голова руху #SaveФОП та власник торгової марки з аналогічною назвою.

Ідейних прихильників руху мала б насторожити хоча б згадка «торгової марки» #SaveФОП, але ми пропонуємо дещо заглибитись у це питання та пригадати історію нинішнього «лідера протестів» під час минулих подібних акцій.

У 2010 році Доротич був одним із організаторів та лідерів так званого «Податкового майдану», проте 2 грудня він зачитав з трибуни звернення про саморозпуск протесту, а 3 грудня «Беркут» зачистив наметове містечко.

У 2013 році нинішній лідер #SaveФОП вдавав, що допомагає «Євромайдану». Він надав оргкомітету протестувальників звукову апаратуру для сцени, натомість попросивши ввести до складу організаторів його людину – Дениса Шевчука.

29 листопада 2013 року Шевчук заявив, що «Євромайдан» програв і потрібно розпускати людей, а 30-го відбувалась силова зачистка протесту.

Дивовижний збіг: в обох акціях протесту Доротич виглядає тим, хто допоміг владі та «всіх злив».

Сьогодні історія з #SaveФОП розвивається аналогічно.

У цьому матеріалі ми розповімо, як «захист малого бізнесу» перетворився на бізнес, причому – дуже великий.

Розквіт

Громадський рух вперше заявив про себе у вересні 2019 року, коли розпочалися мітинги проти законопроєктів 1053 та 1073, якими передбачалася повна фіскалізація підприємців та «кешбек» за інформування компетентних органів, що хтось ухиляється від сплати податків.

Перші акції протесту збирали по кілька сотень людей, але з кожним місяцем чисельність учасників акцій зростала. Наприкінці лютого 2020 року під Офісом президента вже зібралося понад 2 тисячі мітингувальників, які виступали на захист малого бізнесу.

Невідомо, як довго могло б продовжуватися поступове зростання, і якого масштабу досяг би рух, але у світі почалася пандемія, і Україна пішла на локдаун.

Тисячі підприємців по всій країні втратили можливість вести бізнес – це спричинило збільшення кількості активних учасників руху в десятки разів. Акції протесту на Майдані почали набувати обрисів справжньої революції.

Але поки люди боролися за ідею – Доротич уже почав «капіталізувати» свій статус лідера протестів та публічно підтримав партію «Пропозиція», створену мерами Дніпра, Чернівців, Миколаєва, Житомира, Кропивницького та Каховки.

Це при тому, що сам «ідейний лідер» громадського руху неодноразово заявляв, що він поза політикою, і що #SaveФОП не підтримує жодну партію.

Занепад

Згодом меркантильні мотиви перших осіб стали помітні дедалі ширшому колу прибічників руху.

Історія з реєстрацією торгової марки #SaveФОП стала першим серйозним питанням, яке схвилювало до цього дружні ряди підприємців.

Після цього інформацію про «не найідейніші вчинки» також почали публікувати й ті, хто був по інший бік барикад.

Але це далеко не все. За нашою непідтвердженою інформацією, сьогодні вартість договору про співпрацю з Доротичем становить $200 000. 

За ці гроші будь-яка політична сила може розраховувати на мітинги з прапорами, сценою, файєрами та навіть сотнею-двома людей.

При цьому брендом можуть користуватися політичні сили, які за це заплатять.

Так ідея, за якою йшли люди, перетворилася на засіб заробітку для однієї конкретної особи. І його біографія дає всі підстави вважати, що таким і був початковий задум.

Реальні підприємці проти #SaveФОП

Сьогодні малий бізнес та самого Доротича мало що пов'язує по-справжньому. Підприємці, які вірили Сергію, тепер перебувають із ним по різні боки барикад.

Фактично торгова марка #SaveФОП бореться за запровадження реєстраторів розрахункових операцій (РРО). І при цьому заважає кожному, хто намагається по-справжньому захистити малий бізнес від тотальної фіскалізації.

Зокрема, від імені торгової марки було опубліковано звернення до народного депутата Ганни Скороход, яка подала законопроєкт щодо відтермінування запровадження РРО. У відео підручні Сергія Доротича просять депутатку відкликати свій законопроєкт та прийти на Майдан «поспілкуватися», видаючи себе за представників усієї України.

Нам вдалося поспілкуватися з підприємцями, які звернулися до народної депутатки з проханням подати цей законопроєкт. І їхні слова кардинально відрізняються від наведеного вище «звернення».

Зокрема, ми дізналися, що деякі з сьогоднішніх SaveФОПів просто заробляють на протестах, перетворюючи їх з ідейного руху на типовий для України проплачений мітинг.

Це підтверджується інформацією телеграм-каналу «Через Плечо», який опублікував листування Анни Скороход із Тетяною Горевою – вона є однією з головних підручних Доротича. Журналістам вдалося сфотографувати повідомлення, написане депутаткою, і там конкретно вказано, що серед протестувальників є ті, хто отримує 500 грн за 1 день на мітингу.

При цьому публікації Горевої у тематичних спільнотах підтверджують чвари всередині руху підприємців. Старі ідейні учасники SaveФОП ще навесні почали виступати проти Доротича, оскільки дізналися про його заробіток на протестах і розтрату грошей руху на свої особисті потреби.

Тому власникам торгової марки довелося створювати у Facebook нові спільноти та зазивати людей туди.

 

Також звертаємо увагу на велику кількість «лайків» під постом – серед тих, що відреагували повно порожніх сторінок без фотографій, друзів та будь-якої інформації. Це свідчить про використання Доротичем ботоферм для імітації підтримки з боку однодумців.

Проте «живої» підтримки на вулицях у нього стає дедалі менше.

Саме тому сьогоднішнім акціям без проблем вдається «поміститися» біля входу до Верховної Ради – раніше для мітингів руху вистачало місця лише на Майдані. Але тоді це був рух із тисячами ідейних людей, а сьогодні це просто торгова марка, яка платить протестувальникам по 500 грн за день «роботи».

На згадку про Антона Полякова

Сьогодні Сергій Доротич публічно розповідає, що вбитий народний депутат Антон Поляков хотів привласнити собі рух, стати його лідером та піаритися на захисті підприємців. І це при тому, що Полякова жодного разу не помічали за використанням бренду #SaveФОП, і йому просто в цілому не був потрібен цей бренд – він просто захищав малий бізнес як депутат: подавав законопроєкти та правки, не прив'язуючись до символіки будь-яких рухів.

Поливати брудом убитого депутата Доротич почав після того, як Ганна Скороход публічно відмовилася допомагати йому. І причина відмови була виключно в тому, що малий бізнес почав скаржитися на #SaveФОП і звинувачувати його лідерів у відході від колишніх принципів.

Нагадаємо, раніше на телевізійних ефірах власник торгової марки #SaveФОП нахвалював законопроєкти №2644 та №2645, які подавали Поляков та Скороход для захисту малого бізнесу.

 

Дивно, як перевернувся весь світ в очах Доротича, адже він раптом почав воювати проти тих, хто з самого початку підтримував і досі підтримує підприємців.

Сьогодні він виступає категорично проти відтермінування запровадження РРО та наполягає, що потрібно або комплексно розв’язувати питання зараз, або не вирішувати його взагалі.

При цьому аргументи депутатки Скороход про те, що комплексне рішення потребує часу і до Нового року реалізувати це явно не вийде, Доротич ігнорує. Мабуть, перспектива тотальної «фіскалізації» здається йому дуже привабливою.

Теги: SaveФОП,Євромайдан,Доротич Сергій,мітинг,Денис Шевчук
ПРЯМИЙ ЕФІР