Патрульні, винні у смерті 22-х річного Володимира Клима, намагаються уникнути покарання

Патрульні, винні у смерті 22-х річного Володимира Клима, намагаються уникнути покарання
67631 ПЕРЕГЛЯДІВ

Шестеро патрульних, котрих Галицький районний суд Львова визнав винними у перевищені службових повноважень, що призвело до смерті 22-х річного львів’янина Володимира Клима, намагаються оскаржити вирок суду та уникнути покарання в Тернопільському апеляційному суді. Наступне засідання у справі відбудеться уже сьогодні, 21 грудня.

Відео моменту затримання та смерті 22-річного Володимира Клима у салоні гральних автоматів

Історія трапилася ще понад три роки тому. Пізно ввечері 9 лютого 2018-го патрульні перевіряли відвідувачів салону гральних автоматів "Національна лотерея" у центрі Львова. Під час проведення патрульними незаконного обшуку в одного з відвідувачів, 22-річного львів’янина Володимира Клима, намацали якийсь згорток. Хлопець різко розвернувся, начебто щось поклав до рота. Натомість патрульні його схопили, тримали за руки та наносили удари, після повалили на підлогу та одягли на руки затяжки. Згодом відтягли у кут, били ногами у той час, як постраждалий кричав та просив допомоги.

Також патрульні іронічно реагували на зауваження відвідувачів закладу про те, що Клим В. в крові та потребує допомоги, натомість повторно одягли на нього затяжки, які розірвались в ході побиття Клима В.   

Патрульні вивели хлопця на вулицю, де йому стало гірше, він знепритомнів та впав. Поліцейські тоді говорили, що намагалися змусити хлопця виплюнути пакет, однак він знепритомнів. Йому надавали домедичну допомогу, проте врятували Володимира Клима не вдалося. Медики "швидкої", яку викликали інспектори, констатували смерть. Згодом експертиза підтвердила, що Клим дійсно проковтнув поліетиленовий пакетик з двома грамами канабісу. Синтетичний полімер повністю перекрив дихальні шляхи й хлопець помер від асфіксії.

Три роки судовий процес супроводжувався протестами колег поліцейських, їхніх рідних, які вважають, що патрульні не винні, а лише виконували свою роботу: затримували підозрюваного.

3 серпня Галицький суд міста Львова визнав інспекторів роти ТОР Назарія Андрушківа, Станіслава Гетьмана, Олександра Демчину, Степана Дороша, Дмитра Леськіва та Олега Устіяновського винними у перевищенні службових повноважень, вчиненому групою осіб згідно ч. 1 ст. 28, ч. 3 ст. 365 ККУ. Усім шістьом присудили по вісім років позбавлення волі, позбавлення спеціальних звань та заборонили обіймати посади в державних органах впродовж трьох років.

Згідно висновку суду, поліцейські неправомірно застосували фізичну силу до постраждалого, вдягли на нього пластикові наручники-стяжки, чим позбавили його можливості надати собі допомогу самостійно та сприяли удушенню.

Окрім того, суд ухвалив стягнути з державного бюджету моральну шкоду понад 4 мільйони гривень на користь найближчих родичів загиблого: батька, матері та брата. Поліцейські з власних кишень мають також компенсувати 48 тисяч гривень за проведення криміналістичної експертизи.

Галицький суд оголосив вирок шістьом поліцейським

У рішенні суду наголошується, правоохоронці у складі двох екіпажів приїхали у гральний салон без виклику та будь-яких повідомлень про порушення закону. Зайшли у зал і самовільно вирішили обшукати присутніх, у тому числі й Володимира Клима, не повідомивши при цьому ані адміністрацію закладу, ані присутніх про свої наміри чи підстави перевірки.

Володимир Клим на вимогу поліцейського, виклав на стіл усі речі, які мав у кишенях. Тоді поліцейські почали промацувати верхній одяг Володимира. Згодом поліцейський начебто намацав якийсь згорток у внутрішній кишені потерпілого, той розвернувся, поклав згорток до рота, почалась сутичка: патрульні повалили хлопця на землю, одягли на руки стяжки, відтягнули у кут та били ногами. Одні тримали, інші завдавали ударів.

«Моя версія така: згорток вони йому підкинули, він його викинув з куртки, тоді вони набрались злості, повалили його на землю, затягли в кут та почали бити», - розповідає мати загиблого Наталія Клим. 

У суді батьки хлопця повідомили, що про смерть сина дізнались від родича котрий їм зателефонував. Приїхавши на місце, вони побачили тіло сина перед входом, накритим поліетиленом, у нього були численні синці та кров на обличчі від ударів та сліди від стяжок на руках. На їх думку, поліцейські цілеспрямовано намагались звинуватити Володимира у зберіганні наркотиків, аби потім вимагати у нього гроші.

У смерті сина вони звинувачують співробітників ТОР-а, адже ті не реагували на прохання надати допомогу, били, не надавали першої медичної допомоги, та одягнувши наручники-стяжки на руки не дали хлопцеві самотужки врятувати своє життя. «Спочатку вони його вивели на вулицю, він йшов своїми ногами, вони поставили його обличчям до вікна, згодом у нього послизнулась нога і він почав падати втративши свідомість. Стяжки на руках розірвались від ваги, йому їх ніхто не знімав. Викликали вони швидку коли він уже втратив свідомість. Вони нічого не робили, майже 10 хвилин, і почали щось робити за дві хвилини до приїзду "швидкої", котрі лише могли констатувати смерть. Цей згорток судмедекспертиза виявила у Володі прямо за гландами, мали б бути кашльові рефлекси, але він не кашляв. Якби йому відпустили руки, він міг би просто його витягнути руками», - пояснює матір загиблого Володимира Наталія Клим.

Матір розповідає, Володя ніколи не вживав наркотиків, навчався в Академії державного управління, іноді таксував, щоб заробити копійку. У 2018 році хлопець планував одружитись.

Своєю чергою поліцейські своєї вини не визнали, також вони відмовились у судді надати свої пояснення.

Апеляційні скарги на вирок Галицького районного суду подали обидві сторони – і обвинувачені, і потерпілі. Рідні покійного юнака вважають, що вирок поліцейським є надто м’яким і вимагають максимального покарання – 10 років позбавлення волі.

За зверненням Апеляційного суду Львова, Верховний суд України передав справу на розгляд Тернопільського апеляційного суду. Таке рішення зумовлено тим, що більшість львівських суддів брали участь у справі на етапі слідства, зокрема обирали запобіжні заходи підозрюваним. «Я думаю це було зроблено свідомо: залучили судів апеляційного суду при обрані запобіжних заходів. Не буду нічого стверджувати але так думаю, що це було зроблено тернопільськими адвокатами, щоб справа потрапила до Тернополя», - розповідає Наталія Клим.

Чергове засідання по справі в Апеляційному суді Тернополя призначено 21 грудня на 11:30.

На час розгляду апеляційної скарги патрульні продовжують працювати у правоохоронних органах, оскільки в поліції заявили, що не погоджуються з вироком суду, адже патрульні діяли у межах своїх повноважень.

Теги: Львів,суд,районний суд,Галицький районний суд,Галицький районний суд Львова, Україна,Украина,Патрульні ,Володимир Клим, Клим,Гральні автомати ,Національна лотерея,Канабіс,ТОР,ККУ ,Назарій Андрушків, Станіслав Гетьман, Олександр Демчина, Степан Дорош, Дмитро Леськів ,Андрушків, Гетьман, Демчина, Дорош, Леськів , Устіяновський,Наталія Клим
Автор: wikibazacom
ПРЯМИЙ ЕФІР