Корупціонери брати Марченко намагаються відродити інститут "смотрящих" у Запоріжжі - ЗМІ

Корупціонери брати Марченко намагаються відродити інститут "смотрящих" у Запоріжжі - ЗМІ
324584 ПЕРЕГЛЯДІВ

Брати Владислав і Марк Марченко більшості запорожців стали відомі всього кілька років тому – в першу чергу як спонсори і лідери місцевої організації партії "Самопоміч".

На сайті партії Владислав досі значиться керівником обласної організації. Завдяки бренду партії Садового брати пробилися у владу: Владислав Марченко став заступником голови обласної ради, а Марк Марченко зайнявся вирішенням питань у кулуарах. Вже незабаром обидва потрапили в поле зору правоохоронців. У 2017 році Генеральна прокуратура прямо назвала імена обох Марченко в якості підозрюваних у корупційних справах. Вони очолювали схему з розпилу бюджетних коштів у Запоріжжі та Запорізькій області, зокрема на шкільних ремонтах та будівництві міні-стадіонів для дітей. Суду братам Марченко на той момент вдалося уникнути. Зараз же вони запевняють оточуючих, що" домовилися "зі столичними силовиками про свою недоторканність – і отримали" зелене світло " на корупційні дії.

За минулий час змінилися політичні розклади в Запоріжжі – стало зрозуміло, що фігуранти корупційних справ голоси виборців не отримають і у владі не залишаться. Але Марченко вирішили повернути собі колишній вплив і доступ до "годівниці" не через вибори, а через "договорняки" і політичне рейдерство.

Зараз брати Марченко намагаються показати, що вони зайнялися легальним будівельним бізнесом. Зокрема Марк Марченко провів вже кілька публічних заходів називаючи себе генеральним директором фірми-забудовника Sensar Group. Однак і в цьому молодому бізнесі багато нечисто і непрозоро.

Почати варто з того, що гендиректором забудовника Марченко-молодший є тільки в ЗМІ. Юридично він не має до фірми ніякого відношення-засновником ТОВ" Сенсар груп " значиться якась Світлана Васильєва, А директором – Олена Бартуль. "Люстратор. Запоріжжя " ще в 2018 році писав про те, що Sensar – фейковий забудовник, а Олена Бартуль пройшла дивний шлях від менеджера з продажу до директора, а потім – начальника відділу продажів (хоча формально залишається директором). Це може означати тільки одне: небажання Марченко нести юридичну відповідальність, якщо з будівництвами Sensar щось піде не так.

А такі проблеми забудовника - дуже ймовірні. Так, наприклад, перший проект "Сенсара" – висотка на Бородінському мікрорайоні-вже супроводжували скандали: будинок побудували на місці дитячого майданчика і зони зелених насаджень, не дивлячись на протести місцевих жителів і навіть кримінальні справи!

Після завершення даного об'єкта брати Марченко приступили до будівництва нового житлового комплексу-тепер уже на набережній. При цьому будівельний бізнес братів має схожі риси з "пірамідою": бажаючим пропонують купувати квартири ще до здачі будинку – за ці гроші фінансується початок будівництва нових об'єктів, куди шукають вже нових інвесторів і т. д.

Ще одна будівельна авантюра братів Марченко-будівництво клініки на місці ... підземного туалету. На початку року біля парку Трудової Слави почалося якесь будівництво, яке привернуло увагу місцевих жителів і ЗМІ. За документами приватна особа отримала дозвіл на реконструкцію тут старого підземного туалету. Однак, згідно з даними Єдиної державної електронної системи у сфері будівництв, забудовник отримав дозвіл на будівництво багатоповерхової "надбудови" над туалетом, загальною площею близько 3000 кв. м! За нашими даними, в "надбудові" буде розташовуватися приватна медклініка Vidnova, також пов'язана з братами Марченко.

Але, намагаючись зображати бізнесменів-забудовників, брати Марченко не залишили без своєї уваги і Політику.
Основну ставку на останніх виборах недавні корупціонери зробили на партію "Слуга народу". У списках СН на вибори в міськраду Запоріжжя і облраду йшов десяток людей, близько пов'язаних з братами Марченко. Наприклад, двоє офіційних співробітників ТОВ "Сенсар груп", включаючи згаданого вище підставного директора Олену Бартуль.

В результаті депутатами міськради стали троє "слуг", близьких до Марченка. На перший погляд це небагато, але вже достатньо для того, щоб почати перекуповувати інших депутатів, домовлятися і взагалі "обкашлювати питаннячка", як кажуть у цьому середовищі.
На даний момент найвищі пости, на які впливають брати через Своїх людей – секретар міської ради і заступник мера. Перший-Анатолій Куртєв, колишній керівник бюро медекспертизи. Другий - Олександр Власюк.

Потрібно відзначити, що Куртєв зайняв свій пост в результаті змови в міській раді депутатів "Слуги народу", "партії Шарія", ОПЗЖ і "європейської солідарності". Їх тиск на мера Володимира Буряка призвів до того, що посаду секретаря змушений був залишити представник мерської партії Геннадій Наумов. Кандидатура КУРТЄВА влаштувала багатьох, так як він представляє "Слугу народу" – це створює видимість компромісу між Києвом і Запорізькою мерією.

Однак у самій партії "Слуга народу" КУРТЄВА на цю посаду ніхто не висував: міської організації СН не існує, обласна організація цю кандидатуру не затверджувала. Тому чинний секретар міськради представляє на своїй посаді не президентську силу, а братів Марченко.

Заступник мера Анатолій Власюк курирує сферу освіти. І, за нашою інформацією, намагається повністю підпорядкувати собі і братам Марченко цей напрямок, а точніше-його фінансові потоки. Вимагає призначати "потрібних" людей на керівні посади в Департаменті освіти, зокрема Сергія Романа на чолі тендерного комітету. Це колишній начальник УКБ і міського утворення в Енергодарі, щодо якого корупційні розслідування починали ще в 2014 році – за підсумками правління в області "смотрящего" Євгенія Анісімова. Згадаймо, що і корупційні розслідування щодо братів Марченко також стосувалися сфери освіти-ремонтів та облаштування шкіл.

В цей же час Олександр Власюк став блокувати розрахунки міського бюджету з підрядниками в освітній сфері. Це можуть підтвердити багато місцевих переможців тендерів. Але вони навряд чи захочуть зізнаватися, що паралельно брати Марченко пропонували їм розблокувати платежі в обмін на частку в прибутку, відкати.

Зараз брати Марченко активно пробивають собі дорогу в політиці і у владі.

Один з найближчих планів-повністю відвести під своє управління міську фракцію "Слуги народу", а в ідеалі і повністю контролювати діяльність президентської партії в обласному центрі.

Союзник братів у цьому питанні "бізнесмен" Вемір Давітян, який з одного боку є представником "дніпропетровських", а саме – авторитету Олександра Петровського, з іншого боку називає себе" смотрящим " по Запоріжжю від заступника голови офісу президента Кирила Тимошенко.

Саме посилаючись на Веміра Давітяна і Кирила Тимошенко брати Марченко зараз ведуть свої справи, зокрема і збирають данину з підрядників в освіті та медицині. Нібито ці гроші повинні частково піти Київській "даху", а частково – на фінансування" Слуги народу " в Запоріжжі.

Іншим союзником Марченка є "Метінвест". Дружба з "заводськими" має давнє коріння. Ще в 2015 році брати взяли в списки "Самопомочі" багатьох людей, пов'язаних з "Запоріжсталлю" і "Метінвестом", а згодом стали слухняними партнерами "Опозиційного блоку" і в міській, і в обласній радах. Ось і тепер брати Марченко часто відвідують офіс, в якому вирішуються багато політичних і громадських питань міста, на вул.Тургенєва навпроти кафе O'cacao.

life.znaj.ua

Теги: Брати Марченко,Марченко,Владислав Марченко ,Марк Марченко,Украина,Самопоміч,партия Самопоміч,Генеральна прокуратура, Генеральна прокуратура України,ГПУ,Генпрокуратура,Генпрокуратура Украины,Запоріжжя,Sensar Group,Бартуль,Олена Бартуль,Світлана Васильєва,Васильєва,Sensar ,Сенсара,Vidnova,Медклініка Vidnova,Медклініка ,Слуга народу,партія,партія Слуга народу,ТОВ "Сенсар груп",ТОВ Сенсар груп,Сенсар груп,ТОВ,Олександр Власюк,Власюк,Куртєв,Анатолій Куртєв,ОПЗЖ,Європейська Солідарність,партія Шарія,Шарій,Геннадій Наумов,Наумов,Анатолій Власюк,Анісімов,Євгеній Анісімов,Вемір Давітян,Давітян,Олександр Петровський,Петровський,Тимошенко,Кирило Тимошенко,Метінвест,Опозиційний блок,Запоріжсталь,O'cacao,кафе O'cacao
ПРЯМИЙ ЕФІР