Красовський Степан Федорович - як керівник ДП «ЦСЕНСМ» рейдерить державу

Красовський Степан Федорович - як керівник ДП «ЦСЕНСМ» рейдерить державу
43147 ПЕРЕГЛЯДІВ

Останнім часом, на просторах ЗМІ почали з’являтися різні та суперечливі статті щодо ситуації, що склалася навколо ДП «Центр сертифікації та експертизи насіння і садивного матеріалу», а саме: мільйонні борги, судові тяганини, страйки працівників, заборгованості з заробітної плати, вкрадений врожай та саботування посівних кампаній.

Тож, що коїться навколо ДП «ЦСЕНСМ»?

Слід нагадати, що ДП «Центр сертифікації та експертизи насіння і садивного матеріалу» - це державне унітарне підприємство, метою існування якого, є важливе для усього аграрного прошарку, функція - надання послуг із визначення якості та безпечності сільськогосподарської продукції і виконання робіт по визначенню сортових та посівних якостей насіння і садивного матеріалу, під що, ще за часів Радянського Союзу, ДП були відведені найкращі за своїми родючими властивостями, землі, по всій території сучасної України, приблизно по 200-300 га з великим майновим комплексом, що забезпечує зберігання, сортування та обробку зернових. Сумарно ДП належить близько 17 тисяч га родючої землі для здійснення сортудослідження. Ласий шматок.

Сам Державний центр входить до юрисдикції управління Фонду Державного Майна України та сфери управління Міністерства аграрної політики та продовольства України. 

Безлад у ДП розпочався саме з призначення Красовського Степана Федоровича – «и.о. Царя», після проведення у ФДМУ, 3 березня 2021 року, конкурсу на заміщення вищезазначеної вакантної посади. Як наслідок, трудовий контракт, зі Степаном Федоровичем, було укладено. Але на три місяці пізніше, проведення конкурсу, а саме 01.06.2021 року, з чого і розпочався зворотний відлік для Державного підприємства  ДП «ЦСЕНСМ».

Своє правління пан Красовський розпочав під «щасливою зіркою» Голови Фонду держмайна Дмитра Сенниченка, причетного до скандальної приватизації заводу «Більшовик», та ознаменовував наказом про скасування довіреностей, виданих підприємством директорам філій, з питань, що стосуються управління та оперативної діяльності останніх, і нові довіреності видані не були, що фактично призвело до фінансово-господарського колапсу та потягнуло за особою унеможливлення здійснення господарської діяльності, а саме: закупівлі палива, насіння, добрив та інших складових, необхідних для проведення посівної кампанії.

Більш як 17 тисяч гектарі посівної площі, що має під собою Державне підприємство залишилися необробленими та замість проведення належного посіву озимих культур підприємство почало вирощувати бур’яни та заборгованості за виплатами заробітних плат співробітникам підприємства, що багато років сумлінно виконували свої обов’язки.

Так своїми неправомірними діями пан Красовський, не лише створив заборгованість заробітної плати, а й з єдиного соціального внеску та інших податків та зборів, що призвело до низки порушень Законів України.

Додатково погіршують ситуацію на підприємстві, неодноразові спроби Степана Федоровича переглянути умови колективного договору з працівниками підприємства, з метою виключення та погіршення умов договору, які безпосередньо захищають права працівників, а також взагалі принципи існування Профспілки ДП «ЦСЕНСМ».

Та попри складну ситуацію у середні Підприємства, за його межами розгорнулася ще більш непростий та добре поміркований стратегічний план із поглядом на 2024 рік.

Чому саме Красовський?

Степан Федорович – надзвичайно талановитий управлінець, оскільки до ДП «ЦСЕНСМ», аж шість разів був призначений керівником таких підприємств, як: ПП «АГРО-СТЕК», ТОВ «Племінний завод імені Посмітного», ТОВ «Престиж Буд», ТОВ «Лада Фінанс», ЗАТ НВК "АГРО-СТЕК", ТОВ «ІКАРАІ Україна», ТОВ «Дилер Агросіті», з яких половина спеціалізувалася на торгівлі хімічними продуктами, будівництвом будівель, торгівлею квітів, торгівлею паливом, рудами, металами та промисловими хімічними речовинами, тобто досить широке охоплення різних спеціалізацій, що має передбачати собою наявність певних навичок керування такими специфічними компаніями.

Проте, сам пан Красовський, на питання щодо його вмінь та здобутків, зазначає, що його стаж роботи у сільському господарстві, налічує аж 137 років, з врахуванням досвіду дідів і прадідів, хоча крім керування, Степан Федорович, лише не довгий проміжок часу, працював агроном на підприємстві ТОВ «Спрайтек Україна». Проте, його дружина, є власником та директором  немаленького ТОВ «ПРОМСІТІ ГРУП», що спеціалізується саме на сільському господарстві. Цікаво, чи врахував її стаж Степан Федорович до своїх 137 років?

Виявляється, що пан Красовський, свого роду, «професіонал», оскільки, не важко простежити таку закономірність, що кожне підприємство, керівником якого його призначали, було доведено саме ним, до банкрутства, заборгованості з виплати заробітної плати, обов’язкових бюджетних платежів та неправомірних звільнень працівників. Отже, не має значення, чи вмієш ти керувати підприємством, важливо чи вмієш ти його збанкрутувати, а це, на погляд пана Сенниченка – цінна навичка.



Проте залишається не зрозумілим, навіщо такому агротитану ДП «ЦСЕНСМ»  вміння та навички Степана Федоровича, який з моменту свого призначення, а саме 01.06.2021 року, вже встиг досягти значних «досягнень» у вигляді податкового боргу, у розмірі більше ніж 12 мільйонів гривень до державного бюджету та близько 3 мільйонів до місцевого, 58 відкритих виконавчих проваджень та майже 165 судових рішень, більша частина яких присвячена стягненню нарахованої, але не виплаченої працівникам суми заробітної плати.

Відповідь на жаль проста, логічна та не дуже приємна – Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, щодо умов обігу земель сільськогосподарського призначення» № 552-IX, який Верховна Рада ухвалила 31 березня 2020 року, відповідно, у якому, передбачається право, набувати землю сільгосппризначення з 1 січня 2024 року, юридичним особам, створеним відповідно до законодавства України.

І ось, ми повертаємося до «не досить елегантної та гуманної» форми рейдерства, а саме приватизації заводу «Більшовик», що, у двох словах, був доведений до досить бідової ситуації з добрим ворохом заборгованостей та проблем, і через це, пішов «з молотка» за ціну майже у 4 рази меншу, а ніж повинен був бути проданим.

Ось цю схему і мав намір пан Сенниченко, зі своїми підопічними, реалізувати до ДП «ЦСЕНСМ», адже нагадаємо, ДП має майже 17 тисяч гектарів родючої землі.

Тож відкликання довіреностей та блокування оперативної діяльності було лише початком. Потім зупинилися виплати заробітних плат, та і тут теж не усе так просто.

Припинення виплат заробітних плат, має свою першопричину, не в зупинці оперативної діяльності, а в не бажанні у майбутньому надавати працівникам право на земельні частки, як то передбачено Законом України «Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв)», за яким робітники та пенсіонери, мають право на таке претендувати. Проте, хто не може, так це працівник звільнений за власним бажанням, і спостерігаючи за діяннями пана Красовського, починаєш розуміти логіку його діянь – якщо працівник не хоче піти сам, його треба до цього підштовхнути, і байдуже, що такими жорсткими методами. Щобільше того, навіть судові тяганини в цьому випадку, також йдуть на «користь» плану, адже чим їх більше  – тим менша ціна підприємству. 

Потім стається ще, дещо дивне, 29.09.2021 року, у ФДМУ, вже в друге за 2021 рік, оголошується про проведення конкурсу, за результатами якого, переможцем на заміщення вакантної посади директора ДП «ЦСЕНСМ» став….  знову! Красовський Степан Федорович, тобто особа, яка відмовилась, з невідомої крім нього самого причини, від призначення, хоча на той момент контракт з ним, вже був укладений.

Після відмови, пана Красовського, суб’єкт управління, в нашому випадку, це якраз Фонд держмайна, мав застосувати відкладене право на повторне визначення переможця конкурсу серед інших кандидатів, зокрема Сахненка Василя Олександровича, як особи, що була другою за кількістю голосів, отриманих за результатами конкурсного добору.

Повторне проведення конкурсного відбору та обрання переможцем однієї і тієї ж особи є маніпулюванням та зловживанням законодавчими нормами, та свідчить про упереджене і необ’єктивне ставлення до інших кандидатів, що має на меті призначення на посаду саме визначеного кандидата.

Слід зазначити, що на офіційному сайті ФДМУ, розміщені результати конкурсного відбору, у якому зазначається, що 27.10.2021 року відбулося засідання постійної конкурсної комісії за результатами якого затверджено такі рішення: «враховуючи результати голосування переможцем конкурсного відбору на заміщення вакантної посади директора ДП «ЦСЕНСМ» визнати Красовського Степана Федоровича, як такого, що набрав найбільшу кількість голосів та показав найкращі знання законодавства України з питань, що регулюють діяльність підприємства, знання економіки підприємства, стратегічного планування та операційного управління».



Після таких цікавих подій, наступним кроком, пан Красовського, стає використання того доробку, що залишили після себе його попередники, а саме: в.о. генерального директора Василь Сахненко, його перший заступник В’ячеслав Білоус та колишній юрисконсульт ДП Андрій Похиленко у вигляді судової тяганини з ФГ «Агропівдень +», згідно з рішення суду, якому ДП мало сплатити майже 6,4 млн гривень боргу. Тож практично відразу після призначення на посаду, Степан Федорович подає касаційну скаргу у цій справі та починає навмисно блокувати виплати і ігнорувати вимоги виконавчої служби, при цьому ретельно ховаючи валютні рахунку, що належать ЦСЕНСМ. Також, щоб не здійснювати виплати, свою господарську діяльність Центр починає вести через рахунки іншого підлеглого ФДМ держпідприємства  - ДП «САТ», надсилаючи своїм контрагентам листи про відступлення права вимоги на отримання коштів.

Так, згадується «плодовита робота» пана Красовського у вигляді мільйонних податковиї боргів до державного та місцевого бюджетів, виконавчі провадження та судові тяганини і слова, висвітлені на офіційному сайті ФДМУ, про причини обрання Красовського, а саме про його знання економіки підприємства, стратегічного планування та операційного управління, і зароджується питання, чи знаходиться ФДМУ у якомусь своєму вимірі або ж це справжній сарказм, якщо казати мовою сучасної молоді?

Вузол на шиї ДП «ЦСЕНСМ» з кожним днем стає усе тугішим

Тож, в усій цій історії виявляється одна чітка ціль – довести ДП до того скрутного стану, аби у 2024 році, його також можливо було пустити «з молотка» за символічні кошти і таким чином придбати з ним 17 тис га землі.

Окремо зауважуємо, що, важко не помітити, той факт, що місцеві ЗМІ вже зазначали,  про порушення стосовно Василя Сахненко та Степана Красовського кримінальних виробництв, і на цьому усе. Тобто є дивним той факт, що правоохоронні органи повністю ігнорують дії двох останніх, оскільки лише, сама по собі, не виплата заробітної плати строком в один місяць, вже є кримінальним правопорушенням, згідно з статтею 175 Кримінального кодексу України та кричущим фактом порушення прав людини. Тож можливо припустити, що представники правоохоронних органів своєю бездіяльністю вказують на власну заангажованість. 

Тому, хочеться поставити питання Пану Президенту, чи є ця ситуація нормальною, коли в сучасній демократичній Країні, що так вірить у членство ЄС, та так відважно бореться з корупціонерами, відкрито знищується державне підприємство, щоб потім з усіма своїми землям піти бути проданою за безцінок? Чи є нормальним, що працівникам не виплачується заробітна плата більше ніж як за 5-7 місяців, що залежить від регіону країни, а посівні кампанії саботуються у країні з самими родючими землями?

Автор: Крамаренко Максим

АНТИКОР

Теги: ТОВ Промсіті Груп,Спрайтек Україна,АГРО-СТЕК,ДП САТ,Україна,Агропівдень +,Похиленко Андрей,Рейдерство,Билоус Вячеслав,Сахненко Василь,Сахненко Василий,Сенниченко Дмитрий,Фдму,Красовский Степан,ДП ЦСЕНСМ,Украина, ГП Центр сертификации и экспертизы семян и посадочного материала,Центр сертификации и экспертизы семян и посадочного материала,Похиленко, Билоус, Сахненко, Сенниченко,Красовский,ТОВ,Промсіті Груп,ЦСЕНСМ,Фонд Державного Майна України ,Фонд Державного Майна,Міністерство аграрної політики та продовольства України,ПП «АГРО-СТЕК», ТОВ «Племінний завод імені Посмітного», ТОВ «Престиж Буд», ТОВ «Лада Фінанс», ЗАТ НВК "АГРО-СТЕК", ТОВ «ІКАРАІ Україна», ТОВ «Дилер Агросіті», ПП АГРО-СТЕК, ТОВ Племінний завод імені Посмітного, ТОВ Престиж Буд, ТОВ Лада Фінанс, ЗАТ НВК АГРО-СТЕК, ТОВ ІКАРАІ Україна, ТОВ Дилер Агросіті, Престиж Буд,Дилер Агросіті,ІКАРАІ Україна,Племінний завод імені Посмітного,ТОВ «Спрайтек Україна», Спрайтек Україна, Спрайтек, ТОВ Спрайтек Україна
Автор: wikibazacom
ПРЯМИЙ ЕФІР