Український флот намагались передати за кордон: до схеми причетна родина Молодковець, – журналіст

Український флот намагались передати за кордон: до схеми причетна родина Молодковець, – журналіст
279871 ПЕРЕГЛЯДІВ

Державний флот чи родинний бізнес? Київський річковий порт, комунальна судноплавна компанія «Київ», КДМ Шиппінг, УДП, Бізнес Шипінг Компані, ШіпМар та Марін Менеджмент – усі ці українські та російські компанії пов’язує прізвище Молодковець. Хто і за допомогою яких схем намагався передати українські судна за кордон? Розслідував Артем Поліковський.

Минулого року морську галузь сколихнув гучний скандал: флот єдиного вцілілого державного річкового підприємства – Українського Дунайського пароплавства – хотіли за безцінь передати новоствореній угорській компанії BSC. Хто й навіщо знищує вітчизняне судноплавство? І до чого тут Денис Молодковець та його батько?

«По-перше, така передача флоту – незаконна. По-друге, не можна передавати український флот угорській фірмі, приватній. Тому що директор цієї фірми BSC – угорець. Банки, які її обслуговуватимуть – угорські. Тобто Україна залишиться ні з чим. Податки, які на сьогодні пароплавство сплачує в Україну, підуть до Угорщини. Я вважаю, що це є підрив економіки нашої країни», – наголошує капітан флоту Олег Переломов.

Олег Переломов
Олег Переломов Фото: СтопКор

Зауважимо, все це відбувалося попри те, що відомство було визнане стратегічним й такі дії суперечили чинному законодавству України.

Як до цього причетний Денис Молодковець та його родина?

Пан Денис добув освіту в Англії у Regent Business School (Лондон). Має ступінь бакалавра з відзнакою та магістра в галузі міжнародного бізнесу.

У 2007-2009 роках він обіймав керівні посади у ТОВ «Столична судноплавна компанія»: начальник відділу пасажирського транспорту, начальник департаменту експлуатації флоту та ремонту пасажирського транспорту та заступник директора з пасажирських перевезень.

Нині Денис Молодковець – фінансовий директор компанії KDM Shipping. Крім того, він є сином керівника цієї структури. Його батько Костянтин Молодковець, чий професіоналізм у далекому 1999 році оцінили навіть у Кабміні. Проте у біографіях морських ділків багато темних плям, зазначає журналіст Артем Поліковський.

Костянтин Молодковець також є членом наглядової ради новоствореної угорської Бізнес Шипінг Компані (BSC).

Власне наглядові ради у морській сфері почали діяти не так давно і покликані стежити за діяльністю державних підприємств.

«Щодо закону, який був прийнятий – він по суті дозволив запровадити стандарти корпоративного управління, загальноприйняті в економічно розвинутих країнах. Відтепер на підприємствах передбачається обов'язковість наглядової ради і те, що в цих наглядових радах більшість повинні складати незалежні директори. Ідея була в тому, щоб відокремити власність від менеджменту», – " rel="nofollow">пояснює нардеп 8-го скликання, ексзаступник голови спецкомісії з питань приватизації Павло Різаненко.

Виписка з реєстру та перелік усіх членів наглядової ради.

Члени наглядової ради
Члени наглядової ради Фото: скриншот

Зокрема, у списку можна побачити виконувача обов'язків голови УДП Олексія Хомякова, Костянтина Молодковця та Іштвана Холло. Іноземця, який згідно з вимогами закону має бути серед членів цього колегіального органу. Але, як з’ясували журналісти, пан Іштван насправді мешкає в Ужгороді та не може бути представлений в наглядовій раді як закордонний представник.

«До складу цієї наглядової ради входять люди, які свого часу доклали руку для того, щоб певні спільні компанії зникли з УДП», – коментує Олег Переломов.

stopcor.org

Теги: Український флот,Костянтин Молодковець,Денис Молодковець,Молодковець,КДМ Шиппінг,Шипінг Компані
ПРЯМИЙ ЕФІР