ГОЛОВНИЙ - У ВСІХ ВІДНОШЕННЯХ

ГОЛОВНИЙ - У ВСІХ ВІДНОШЕННЯХ
276253 ПЕРЕГЛЯДІВ

Коли заходить розмова про лікаря, перше, на що звертають увагу, це відгуки пацієнтів. У медиків зазвичай «тиха» слава, яка передається, як найцінніша інформація, не завдяки рекламі на телебаченні або радіо, а людьми – пацієнтами. Це вони, як найцінніший скарб, відкривають один одному ім’я лікаря, який виходив, врятував, допоміг, не відсахнувся від складного випадку…

Пацієнт – це найсумлінніший арбітр у медичних справах і найприскіпливіший, адже вдячні слова йому даються іноді через болі, страждання і тривалі випробування. А якщо ім’я лікаря згадується не раз і не два, а сотні-тисячі разів, то це вже на рівні народної любові.

У Київській міській лікарні № 8, де щорічно отримують медичну допомогу близько 60 тисяч пацієнтів, саме так відгукуються про її головного лікаря (директора за новою штатною номенклатурою) Анатолія Михайловича Пілецького.

Медицина – не математика, і цифри, здавалося б не грають особливої ролі. Однак 27 тисяч пацієнтів, які щороку отримують стаціонарну медичну допомогу,  7 тисяч оперативних втручань,  з яких 70% ургентних, лише доповнюють масштаб задач і багатофункціональність керівника закладу. Якщо взяти до уваги, що Анатолій Михайлович ще й є менеджером колективу, де налічується понад 1 тисяча працівників, включаючи лікарів, медсестринську службу та обслуговуючий персонал, то можна тільки уявити той стос проблем, які щодня доводиться вирішувати. А це в умовах нашої, недореформованої медицини.

Найбільша в Україні лікарня зростала разом з Оболонським районом столиці, до становлення медичного обслуговування в якому доклав немало зусиль Анатолій Михайлович. За його безпосередньої участі були побудовані і відкриті: пологовий будинок №4, МСЧ «Маяк», Київська міська клінічна лікарня №8, Київська міська дитяча клінічна лікарня №1, перший в Україні та місті Києві діагностичний центр, 3 поліклініки для дітей та дорослих.

Анатолій Михайлович Пілецький

Та головним дітищем була і залишається рідна лікарня № 8, яку з моменту відкриття у 1989 року лікар Пілецький незмінно очолює. За 33 роки вдалося створити унікальний колектив однодумців і високофахових лікарів. До речі, цьому колективу не відома плинність кадрів, адже нема жодної людини, яка б не відчула підтримки керівника. Він знає кожного, не уникає сприяння у вирішенні ні професійних, ні особистих проблем. А переживати доводилося різні часи: від суцільної безвиході 90-х до повного перепрофілювання у зв’язку з пандемією COVID-19. У такі моменти заслужений лікар України, лікар вищої категорії, доктор медичних наук перебирав на себе роль кризового менеджера. І завжди знаходив вихід із складного квесту з багатьма загадками: де взяти кошти для оплати працівникам, як забезпечити лікарню медикаментами, як замінити застаріле медичне обладнання на нове. Може на диво, а можливо завдяки здібностям організатора у поєднанні із вродженою комунікабельністю, мудрістю та інтуїцією – все вдавалося. А головне - згуртувати колектив ентузіастів. До речі, на сьогодні у лікарні працює 163 лікаря, серед яких 2 доктора та 12 кандидатів  медичних наук, 5 заслужених лікарів України, а також 374 молодших спеціаліста з медичною освітою. Для Анатолія Михайловича рівень професіоналізму працівників завжди був і залишається в пріоритеті. Він і сам є прикладом для колективу: пройшов шлях від лікаря до доктора медичних наук в області анестезіології та реаніматології. Має вчене звання професора кафедри дерматології, алергології, клінічної та лабораторної імунології Національного університету охорони здоров’я України імені  П.Л. Шупика. Досягнення керівника слугують певним стимулом і для колективу, який постійно навчається й удосконалює свій професійний рівень. Більшість кандидатів і докторів медичних наук зрощені саме у стінах лікарні № 8.

Сьогодні медичний заклад, очолюваний Анатолієм Михайловичем Пілецьким, є найпотужнішим в місті Києві (870 ліжок), надає багатопрофільну медичну допомогу з 37 лікарських спеціальностей та 7-ми спеціальностей молодшого персоналу з медичної освітою.  КНП “КМКЛ №8” є клінічною базою 6-ти кафедр Національного університету охорони здоров’я України імені П.Л. Шупика. А керівник, як людина з особливим чуттям до нових глобальних викликів, реагує із швидкістю справжнього новатора.  Так, чи не вперше в Україні, на базі лікарні з’явилося відділення алергології, причому аж два - на 60 ліжок кожне. Коли в наш складний час депресивні стани стали майже нормою життя, у лікарні з’явилося відділенні психосоматики. Новацією для комунальної медицини є відкриття відділення реабілітації.

Безперечно, пандемія COVID-19 стала черговим викликом як для керівника, так і для персоналу лікарні. Протягом кількох днів медзаклад пережив перепрофілювання на цілком інфекційний у кількості 718 ліжок. Колектив з гідністю прийняв цей бій, прийнявши хворих першої хвилі, найбільш складної як для хворих, так і персоналу своєю непередбачуваністю. Протягом 15 місяців боротьби працівники лише згуртувалися, проявивши свій професіоналізм: за статистичними даними у лікарні зафіксовано найнижчий рівень госпітальної смертності. І цього разу впевненість і непохитність керівника зіграли вагому роль. Вміє він переконати, знайти аргументи і своєю впевненістю заразити оточення. Вірус майстерності, любові до професії у поєднанні з досвідом перемагає навіть найважчі виклики сучасності – зокрема такі, як вірус COVID.

До відома. Анатолій Михайлович Пілецький – випускник курсів по організації охорони здоров’я при Всесвітній організації  охорони здоров’я  (1986 р.). Має вищу кваліфікаційну категорію з організації та управління охороною здоров’я (з 1990 р.). Нагороджений почесним знаком “Відмінник охорони здоров’я” (1990 р.). Має почесне звання “Заслужений лікар України” (1997 р.). Обраний академіком  Української академії наук (2004 р.). Обирався народним депутатом Мінської (Оболонської) районної Ради народних депутатів м. Києва 6 разів. У 2004 році захистив дисертацію та отримав науковий ступінь кандидата медичних наук. У 2011 році після захисту дисертації йому присвоєний науковий ступінь доктора медичних наук. Має вчене звання професора кафедри дерматології, алергології, клінічної та лабораторної імунології Національного університету охорони здоров’я України імені  П.Л. Шупика (2011).

ВРІЗ 1

Рудковський Володимир Анатолійович, лікар кардіолог вищої категорії, заслужений лікар України з 38-річним стажем у медицині.

-  Під началом Анатолія Михайловича Пілецького працюю з перших днів роботи лікарні, а саме з 1989 року. Тому з впевненістю можу сказати, такого рівня організаторів медичної справи можна перерахувати по всій Україні на пальцях однієї руки. За всі роки роботи нам доводилося проходити різні складності. Разом з тим ніколи не виникало навіть думки шукати кращої долі десь на стороні. Адже комфорт і соціальна захищеність колективу у нашого керівника завжди на першому плані. Що б не відбувалося, а жодного разу не траплялося ні затримки зарплати, ні непорозумінь, ні натяків на несправедливість. Ми довіряємо Анатолію Михайловичу і бачимо перспективу лікарні тільки за його керівництва.  

ВРІЗ 2

Зубаль Володимир Іванович, завідувач хірургічним відділенням, кандидат медичних наук, заслужений лікар України.

-  Як у сім’ї від батька залежить благополуччя і успішність всіх членів родини, так і у нашому колективі. Ми – єдиний організм, який злагоджено працює завдяки потужному двигуну – Анатолію Михайловичу Пілецькому. Він сам все життя навчається і заряджає кожного з нас. Скажімо, мої сходинки у професії від лікаря до кандидата медичних наук пройдені під його наставництвом.

ВРІЗ 3

Антонюк Наталя Миколаївна, медична сестра відділу медичного забезпечення.

-  У лікарню я прийшла після медичного училища 17-річною дівчинкою. У минулому залишилися 29 років, віддані улюбленій справі і рідній лікарні. Тут рятували мого чоловіка від важкого захворювання.  Завдяки зусиллям лікарів  і керівництва йому продовжили життя на вісім років. Після смерті рідної людини до справ мене повернув Анатолій Михайлович. Саме у той час він впроваджував нову систему закупівель через створення відділу медзабезпечення. Масштаб лікарні вимагав оптимізації постачання та обліку. Мені була довірена ця справа, яка дала можливість зануритися у роботу і відродитися до життя.

ВРІЗ 4

Романюк Лілія Іванівна, завідувач відділення алергології № 1, доктор медичних наук

-  Анатолій Михайлович Пілецький володіє надзвичайним даром людяності і вміння гуртувати людей навколо добрих справ. Крім того, що він знає лікарню до найвіддаленішого куточка і кожного її працівника, йому вдається передати імпульс людяності цілому оточенню. Це, безперечно, дуже важливо для лікарської справи. Не менш значущою рисою є стратегічне мислення. Йому вдається поєднувати досвід мудреця і креатив юнака. Такий симбіоз працює на розвиток і постійне вдосконалення кожного члена колективу. «Не підведи», - ось наш вироблений роками принцип роботи.

ВРІЗ 5

Гергель Ірина Петрівна, старша медична сестра відділення алергології № 2.

- Я працюю в лікарні з моменту її відкриття. Прийшла після медичного училища, роками зростала у професії. Наразі під моїм началом працює колектив у складі 37 працівників середньої і молодшої ланки. Вважаю за честь працювати під керівництвом Анатолія Михайловича. Він вміє запалити працівників новими ідеями і втілити їх у життя. Як от, наприклад, відкриття відділень алергології. Він – справжній мотиватор, особливо що стосується навчання. Під його впливом я отримала вищу освіту. Він вражає людяністю і порядністю. У нього немає кращих і гірших, тому що йому вдається у кожній людині відкрити обдарованості і таланти. Завдяки цьому у лікарні з’явилися беззаперечні зірки вузького профілю спеціалізації. Він вміє поєднувати досвід і молодечий запал, що проявляється у формуванні колективу, де нарівні працюють як досвідчені, так і молоді медичні кадри. А головне, що вдалося Анатолію Михайловичу, це створити атмосферу рідного дому, де завжди тепло, надійно і затишно. 

Теги: Київська міська клінічна лікарня №8,Анатолій Михайлович Пілецький
ПРЯМИЙ ЕФІР