Йосип Дяків, Степан Лаврів, Роман Саврук та інші. Люди Януковича на Львівщині - хто дотепер керує осередками Партії регіонів

Йосип Дяків, Степан Лаврів, Роман Саврук та інші. Люди Януковича на Львівщині - хто дотепер керує осередками Партії регіонів
64241 ПЕРЕГЛЯДІВ
Вісім років тому, 16 січня 2014 року, незадовго до кривавого Водохреща, яке стало кульмінацією Революції Гідності в Україні, завдяки голосам народних депутатів із проросійської Партії регіонів у Верховній Раді було прийнято 10 “диктаторських законів”, направлених на звуження конституційних прав і свобод громадян. Це стало приводом до ще активніших протестів на вулицях столиці, під час яких загинули Герої Небесної сотні.
 

Після ганебної втечі президента Януковича, який склав повноваження партійного лідера, лави “регіоналів” почали рідшати – більшість із них плавно перейшла до новоствореної “ОПЗЖ”. Але, як виявляється, покинули Партію регіонів далеко не всі. Осередки політичної сили Януковича досі діють на території України, зокрема на Львівщині.

Як стало відомо “Ділу” із відповіді на інформаційний запит від Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції, станом на 22 жовтня 2021 року у Львівській області залишається чинною реєстрація 16-ти районних організацій Партії регіонів, серед яких більшість досі мають своїх офіційних керівників. Ось лише деякі з нинішніх головних “регіоналів” Львівщини.

Дрогобицькою районною організацією досі офіційно керує 50-річний Йосип Михайлович Дяків. Як відомо з відкритих джерел, народився він у Дрогобичі, а проживає у селі Літиня.

Не так давно, на позачергових виборах до Верховної ради 2019 року, чинний керівник районного осередку Партії регіонів балотувався як самовисуванець. Раніше, у 2015 році, Дяків балотувався до Львівської обласної партії від ще однієї проросійської партії “Наш край”, в яку влилося чимало колишніх “регіоналів”.

На сайті “Чесно” кандидат у депутати Йосип Дяків фігурує в переліку “гречкосіїв”. Зокрема, йдеться про те, що він двічі дарував футбольну форму сільським аматорським футбольним командам. Однак жодна його спроба здобути депутатський мандат не була успішною.

Якщо в своїй політичній діяльності Йосип Дяків особливих досягнень не має, то в бізнесі у нього справи йдуть значно краще — насамперед у сфері пасажирських автоперевезень. Він є засновником ПП “Дрогобицьке АТП” та бенефіціарним власником МКП “Транс-екіпаж”, яке обслуговує популярні місцеві автобусні маршрути “Дрогобич — Трускавець” та “Борислав – Стебник ч/з Трускавець”.

У квітні 2021 року на підприємстві “регіонала”, який, до речі, має звання “Почесного автотранспортника України”, сталася НП – маршрутний автобус, який належить фірмі “Транс-екіпаж” та здійснює пасажирські перевезення на рейсі “Дрогобич–Трускавець”, загубив колесо на вулиці Трускавецькій у Дрогобичі. Перевізник Йосип Дяків, коментуючи цей випадок, зазначив, що в експлуатації автобус перебуває “лише” 8 років, а причиною аварії назвав неякісні запчастини.

У сфері бізнесових інтересів “регіонала” також є будівельна галузь. Йосип Дяків у березні 2018 року заснував приватне підприємство “Рін Плюс”, основний вид діяльності якого будівництво житлових і нежитлових будівель. За інформацією на сервісі моніторингу реєстраційних даних Опендатабот, його фірма прибуткова – у 2020 році отримала доходу понад 8,5 млн грн.

Офіс районного осередку Партії Регіонів, відповідно до реєстраційних даних Мін’юсту, розташований у житловому будинку на тихій вулиці Бетховена.

Керівником Жовквівської районної організації Партії регіонів дотепер фігурує 66-річний Степан Миколайович Лаврів.

Він яскравий представник освітянина радянського гарту. У 2013 році, коли Степана Лавріва було призначено начальникому правління освіти, молоді і спорту Жовківської РДА, опоненти називали його “Табачником №2” і нагадували про його підтримку Віктора Януковича ще під час Помаранчевої революції у 2004 році. Політичні вподобання цього “регіонала” характеризували тим, що в радянські часи Лаврів був директором єдиної в Жовкві російськомовної школи, ідейним комуністом та лектором комсомолу.

Серед депутатського корпусу Жовквівської районної ради, куди Лаврів потрапив як член Партії регіонів, він був єдиним, хто підтримав вивішування червоних прапорів на 9 травня.

До речі, у січні 2014 року, коли фракція Партії регіонів заявила про саморозпуск, він залишився вірним ідеям Януковича і вже через місяць оголосив про створення депутатської групи ПР разом із депутатом від партії “Відродження” Романом Левом. Усі інші 12 депутатів-”ексрегіоналів” створили окрему фракцію “Європейське Розточчя”.

Тепер Степан Дяків перебуває на пенсії, але часом долучається до різних освітянських заходів. Скажімо, до Дня вчителя у 2018 році він прийшов на зустріч колишніх керівників освітніх закладів Жовківщини і поділився досвідом роботи з молоддю, до якої потрібно “достукатись, щоб [вони] побачили в нас порадників, помічників…”.

Адресою офісу районної організації Партії регіонів вказано багатоквартирний житловий будинок на вулиці Запорізькій, 4.

Мостиську районну організацію Партії регіонів очолює 60-річний Любомир Степанович Збитковський, який запам’ятався як голова Мостиської РДА у 2010-2014 роках, в часи “другого пришестя” Януковича.

Тоді політичні опоненти збирали підписи з вимогою не призначати “регіонала” на цю посаду, звертаючи увагу на відсутність у Збитковського управлінського досвіду. Оскільки у 2010 році Любомир Збитковський був керівником виборчого штабу Януковича, його призначення на посаду очільника райдержадміністрації розцінювали як подяку “за службу”.

У лавах Партії регіонів Збитковський перебував віддавна — у 2003 році його обрали керівником районного партійного осередку, а в 2004 році він долучився до заснування міської організації партії. Цікаво, що співзасновницею районного осередку “регіоналів” у Мостиськах була Алла Кореньовська — засновниця тутешнього осередку Народно-демократичної партії, яку наприкінці 1990-х років називали взірцем “партії влади” в пострадянській Україні.

Після політичного краху “регіоналів” у 2014 році та усунення з посади голови РДА Любомир Збитковський зробив невдалу спробу в 2015 році потрапити до міської або районної ради, очоливши виборчі списки від партії “Наш край”, до якої, як уже згадувалося, перейшло чимало колишніх “регіоналів”.

Окрім політичної діяльності, сферою інтересів Любомира Збитковського була та залишається  ринкова торгівля, якою він займається у системі такого пережитку радянських часів як споживчі спілки. За даними державного реєстру, від 2009 року Любомир Збитковський як бенефіціарний власник здійснює вирішальний вплив на діяльність Кооперативного центрального споживчого товариства у Мостиськах. Головний вид його діяльності – надання в оренду й експлуатацію власного чи орендованого нерухомого майна (очевидно, торговельних приміщень), а також роздрібна торгівля продуктами харчування, напоями та тютюновими виробами, фруктами й овочами — одним словом, усім, чим торгують на базарі. Очолювана Збитковським структура входить до Спілки споживчих товариств Мостиського району, яка своєю чергою є складовою Укркоопспілки.

Очевидно, торгівля йде у нього краще, ніж політична діяльність. Принаймні, Любомир Збитковський доробився до особняка на майже 240 квадратних метрів, який вказала у своїй декларації про доходи донька ексчиновника, яка працює в одному із сервісних центрів МВС у Львові.

Адресою офісу районної організації Партії регіонів вказано торговельно-офісний центр у Мостиськах на вулиці Грушевського, 2. Як свідчить фото сервісу Coogle Maps, зроблене у 2015 році, у цьому ж приміщенні розташований ресторан Укркоопспілки, логотип якої зображено на фасаді будівлі.

У Пустомитівській районній організації Партії регіонів керівником досі значиться 45-річний Роман Йосипович Саврук.

На відміну від своїх старших за віком колег-”регіоналів”, цей політик і тепер помітний у громадському житті району і навіть фігурує в гучному скандалі довкола земельних ділянок, виділених для учасників АТО на березі озера у Наварії. Ба більше, він є співзасновником двох громадських організацій, які об’єднують учасників бойових дій на сході України, та на даний момент — військовим пенсіонером.

Як відомо з відкритих джерел, у травні 2004 року Роман Саврук був обраний головою районної організації Партії регіонів. У 2010 році він став депутатом від цієї політичної сили  у Пустомитівській районній раді. На той час він, як і годиться представнику “партії влади”, працював у райдержадміністрації, де займав посаду начальника відділу районного центру соціальних служб для дітей сім’ї та молоді.

Попри те, що після 2014 року Роман Саврук офіційно не припинив своє членство у партії Януковича, ба більше, залишився керівником районного осередку, у 2015 році він несподівано вигулькнув під час місцевих виборів до Пустомитівської міськради під брендом партії “Громадянська позиція”. Місцем роботи кандидата в депутати тоді значилося приватне підприємство “Роса”, адреса реєстрації якого (село Наварія, вул Львівська, 154) збігається з “місцем прописки” районного осередку Партії регіонів. У документах ЦВК він фігурував як безпартійний.

Як відомо із останніх поданих ним електронних декларацій, до 2019 року Роман Саврук проходив службу у створеній у Львові 2014 року військовій частині А2736 Військової служби правопорядку як офіцер матеріально-технічного забезпечення.

У липні 2017 року Роман Саврук заснував у селі Солонці ГО “Ветеранська спілка учасників АТО” спільно із таким собі Павлом Нікітіним, який, як виявилося у 2019 році під час журналістського розслідування, видавав себе за учасника АТО на Донбасі, де насправді ніколи не був. Саме ця організація підготувала для тодішнього голови ЛОДА Олега Синютки список майбутніх власників земельних ділянок біля озера Наварія.

Коли розгорівся скандал через те, що серед власників земельних ділянок на березі озера, окрім учасників бойових дій, виявились бізнесмени і чиновники, Павло Нікітін пояснював, що заявку атовців в ЛОДА об’єднали із заявкою дачного кооперативу “Озеро”, який теж претендував на цю землю. Як свідчать дані сервісу моніторингу реєстраційних даних Опендатабот, керівником згаданого дачного кооперативу є знову ж таки Роман Саврук.

З повідомлень у ЗМІ, відомо про будівництво дерев’яних будинків-конструкторів, яке ведеться під брендом волонтерів та учасників АТО в урочищі “Старий кар’єр” між Солонкою та Наварією, де державою було виділено 40 ділянок по 10 соток кожна. У коментарі журналістам Роман Саврук розповідав про переваги фахверк-технології, яку застосовують тут “волонтери”. Як виявилося, його обізнаність у столярних та будівельних технологіях — невипадкова.

Як відомо з державних реєстрів, Роман Саврук є засновником не тільки згаданого ПП “Роса”, але й ТОВ “Фахверк-Львів”, головний вид діяльності якого – виробництво інших дерев’яних будівельних конструкцій і столярних виробів. Адреса реєстрації фірми — збігається з адресою громадської організації ветеранів АТО у Солонці (вул Центральна, 1 оф.4).

18 грудня 2018 року Роман Саврук з тим таки Павлом Нікітіним заснували ще одну громадської організації “Ветеранська спілка інвалідів війни та АТО” з адресою реєстрації у Львові. Для чого було створено ще одну ГО, яка дублює напрям діяльності чинної “Ветеранської спілки учасників АТО”, наразі не зрозуміло.

Як уже згадувалося, місцем реєстрації районної організації Партії регіонів в документах Мін’юсту вказано будинок на вулиці Львівській, 154 в селі Наварії.

Самбірською районною організацією Партії регіонів керує 68-річний Іван Іванович Білак.

У радянський час Іван Білак здобув освіту у Львівському зооветеринарному інституті, працював трохи ветлікарем у колгоспах, але з часом перейшов на більш престижну роботу до Самбірського м’ясокомбінату, який згодом і очолив. До 1995 року він був керівником м’ясопереробного підприємства “Самбірчанка”, після чого організував приватну фірму “Білаки”, яка у 2000-х роках стала відомою через розведення страусів.

Свою строкату політичну кар’єру уродженець села Ваньовичі та відомий тепер місцевий аграрій розпочав із Народною партією Володимира Литвина. Ще у 1998 році він балотувався на мажоритарному виборчому окрузі від цієї політичної сили до Верховної ради. Наступна спроба Івана Білака потрапити до парламенту була вже у 2012 році, цього разу – під дахом Партії регіонів.

Поміж тим він ненадовго став депутатом Львівської обласної ради від БЮТ у 2006 році, але у 2010 році заявив, що покидає фракцію, бо не хоче працювати з політичною силою, яка перебуває в опозиції до чинної влади.

Як свідчать відкриті дані, районний осередок Партії регіонів Іван Білак очолив у липні 2004 року. Але під час Помаранчевої революції несподівано виявив прихильність до Майдану і надавав підтримку його учасникам. Через два роки, у серпні 2006 року, коли керувати урядом президент Віктор Ющенко довірив прем’єр-міністру Януковичу, Білак був призначений головою Самбірської РДА.

У 2010 році Іван Білак на півроку повернувся до заняття фермерством, але в січні 2011 року знову сів у крісло голови району, в якому залишався навіть довше, ніж інші “регіонали”. Під час парламентських виборів 2012 року Білака звинуватили в тому, що він використовує свою посаду для агітації за Партію регіонів та свою кандидатуру.

Після звільнення з посади голови РДА Іван Білак продовжує займатися своїм фермерським господарством. У 2016 році у приватному звіринці на території ферми стався нещасний випадок – одному чоловікові лев через клітку пошматував руку, а другому – ногу.

Після цього випадку львівський журналіст Роман Онишкевич у соцмережах закликав громаду врятувати звірів від жорстокого поводження з ними відомого фермера та політика. За його словами, дикі звірі мордувалися у тісних клітках. “Два слова до “звіролюба” і “натураліста” Білака: чоловіче, нащо понти з левами, коли не маєш як їх нормально утримувати?” – написав тоді журналіст.

Адресою офісу районної організації Партії регіонів досі вказано будинок №22 на вулиці Валовій у Самборі.

Головою Сколівської районної організації Партії регіонів залишається 54-річний Богдан Петрович Герман.

На позачергових виборах до Верховної Ради у 2019 році цей сколівський політик та бізнесмен намагався потрапити до парламенту, балотуючись від Аграрної партії України. В офіційній інформації на сайті ЦВК вказано, що він тимчасово не працює та є безпартійним. Спроба стати народним депутатом була безуспішною.

Як відомо із відкритих джерел, районний осередок Партії регіонів Богдан Герман очолив ще понад 20 років тому — у жовтні 2001 року. Адреса реєстрації партійного офісу (м. Сколе, вул. Стрийська, 48) збігається із місцем здійснення підприємницької діяльності, яке Богдан Герман вказав як фізична особа-підприємець.

У лютому 2013 року партійних осередок регіоналів був фігурантом судової справи, заборгувавши орендну плату регіональному відділенню Фонду державного майна України у Львівській області за нерухомість площею 66 кв.м на майдані Незалежності, 15. Господарський суд Львівської області ухвалив стягнути з відповідача близько 3 тисяч гривень.

Від 2005 року Богдан Герман займається рекреаційним бізнесом у Тухольці, де створив ТОВ “Таллінн”. Серед власників цього підприємства — естонське акціонерне товариство “Маінвей”.

Від лютого 2011 року Богдан Герман, як представник “партії влади”, знайшов собі місце в державних органах. Деякий час він був керівником Львівдержрибоохорони. Його діяльність на цій посаді викликала невдоволення активістів, які зверталися зі скаргами на нефаховість та бездіяльність охоронців водних ресурсів на Львівщині. Один із активістів у 2012 році став жертвою побиття.

Навесні 2012 року Львівська облрада ініціювала звернення до Державного агентства рибного господарства України про звільнення з посади Богдана Германа, який “підозрюється у використанні корупційних схем та сприянні порушникам природоохоронного законодавства на водоймах Львівщини”.

Як уже згадувалося, чинна адреса офісу районного осередку Партії регіонів — вул. Стрийська, 48 у місті Сколе.

dilo.net.ua

Теги: Йосип Дяків, Степан Лаврів, Роман Саврук ,Дяків, Лаврів, Саврук ,Украина,Україна,новости,Партія регіонів, Партия регионов, Люди Януковича ,Львівщина,Янукович, Виктор Янукович,Виктор Янукович Википедия,Янукович Википедия,Йосип Михайлович Дяків,ОПЗЖ,Львів,Львов,Білак, Дяків, осередки, партія регіонів, регіонали Львівщини, Саврук,Транс-екіпаж,ПП “Дрогобицьке АТП”,ПП Дрогобицьке АТП,Дрогобицьке АТП,МКП “Транс-екіпаж”,МКП Транс-екіпаж,Рін Плюс,Степан Миколайович Лаврів,Степан Лаврів,Лаврів,Любомир Степанович Збитковський,Любомир Збитковський,Збитковський,Роман Йосипович Саврук,ГО “Ветеранська спілка учасників АТО”,ГО Ветеранська спілка учасників АТО,Ветеранська спілка учасників АТО,Богдан Петрович Герман,Богдан Герман,Герман
Автор: wikibazacom
ПРЯМИЙ ЕФІР