Благодійництво, перевірка НАЗК, хабар: хто такий нардеп Кузьміних?

Благодійництво, перевірка НАЗК, хабар: хто такий нардеп Кузьміних?
53656 ПЕРЕГЛЯДІВ

Півмільйона гривень для народного депутата. Не зарплати, не від ведення бізнесу, і навіть не щедрі соціальні виплати чи компенсація за оренду житла. А банальний хабар.

Кілька днів тому, ввечері у п’ятницю, НАБУ опублікувало новину про те, що саме на хабарі і було затримано чинного народного депутата. Разом із тим повідомлялося: 

“За даними слідства, посадовець отримав кошти за сприяння в укладенні контрактів між приватними компаніями і лікарнею у Житомирській області”.

Згодом у ЗМІ починає ширитися інформація про те, що цим нардепом є Сергій Кузьміних від “Слуги народу”, член Комітету Верховної Ради України з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування. А сума ж хабара становила 558 тисяч гривень.


Дещо згодом, Юлія Палійчук – речниця “СН” публікує заяву Давида Арахамії (голови фракції “слуг” у парламенті) з приводу затримання депутата на хабарі, тим самим підтверджуючі інформацію зі джерел.

В цілому, Сергія Кузьміних важко назвати одним з головних спікерів “Слуги народу”. Проте, це не заважає йому вести системну діяльність у мережі. Як-от, наприклад, сторінка у Facebook, де, за іронією долі, ще кілька днів тому пан Кузьміних виставляв пости про антикорупційні перемоги.

Примітно, що Сергієм Кузьміних “люди з НАЗК” вже цікавилися. Ще у серпні минулого року він був серед числа народних обранців щодо яких НАЗК розпочало перевірку. І в середині січня вже цього року результати опублікували. Якщо коротко, то певні питання були. Наприклад, нардеп просто не знав, що його дружина Кузьміних Олена Олексіївна є засновницею ТОВ “Студія Веб-дизайну”. Але у НАЗК цей момент помітили.



Також, згідно з інформацією перевірки, в декларації була відсутня інформація про кошти на рахунках в АТ «Універсал Банк»: 37 тис. 159,55 грн, які належать Сергію Кузьміних, та 15 тис. 972,06 грн, які належать дружині. Натомість пан Кузьміних вказав 33 тис. грн на рахунку без зазначення банку зберігання.


«На запит Національного агентства щодо вказаного активу суб’єкт декларування підтвердних документів не надав. Встановити відомості про вказаний грошовий актив під час проведення повної перевірки не вдалося», – зазначається у довідці.

Ми теж вирішили поцікавитися декларацією нардепа і зібрали для вас цікаві моменти. 

2019 рік. Сергій Кузьміних вже є нардепом від “Слуги народу”, але особистого житла у Києві не має. Принаймні, видатки на винайм у декларації за той період відсутні. Може власник мандату , щодня їздив до Києва з Житомира, щоб потрапити на пленарні засідання і роботу у комітеті. Але знову щось не складається. Постає логічне питання: на чому? Адже жодних транспортних засобіву у Сергія Володимировича не задекларовано. То, може, маршруткою? А у Києві – по червоній гілці до “Арсенальної” і далі пішечки парком Верховної Ради.

Проте, у телеграм-каналах була інформація про те, що нардеп їздить все ж на автівці.


Але якогось фактичного підтвердження на даний момент цьому повідомленню немає.

Орендувати помешкання в столиці, згідно з декларацією поданою у 2021 році, почав Сергій Кузьміних у 2020. Витратив на винайм – 220 000 тис. грн. за рік, що складає близько 18 300 тис. грн. на місяць. Враховуючи те, що нардеп задекларував за 2020 рік дохід від Управління справами Апарату Верховної ради – 494 418 тис. грн. Тобто, за один місяць, заробітна плата нардепа складає 41 200 тис. грн. В декларації нардепа відсутні значні заощадження.

Проте, є нюанс щодо нерухомості, яка належить чи належала дружині нардепа. Вищезгадувана Кузьміних Олена Володимирівна, володіла квартирою у нині окупованому Антрациті, Луганської області.

Про це зазначав і сам нардеп у своїй декларації за 2018 рік. А вже у 2019 році вона звідти зникла.

Уривок з декларації Сергія Кузьміних в розділі “Нерухомість” за 2018 рік

Уривок з декларації Сергія Кузьміних в розділі “Нерухомість” за 2019 рік

 

Проте, якщо нерухомість і продали в окупованому “руськім міром” Антрациті, у декларації це мало б відобразитися у графі “Доходи”. Але цього немає. Тож, співробітникам  НАЗК теж було б варто поцікавитися щодо цього моменту.

Заради об’єктивності варто також і відзначити той момент, що нардеп Сергій Кузьміних є досить відомим благодійником. До того ж його брат Олег Кузьміних був командиром підрозділу легендарних “кіборгів” захисників ДАПу. У 2014 році потрапив у полон, де пробув 124 дні.  Звільнений у 2015, повернувся у Житомир, де разом із братом Сергієм заснували БО “Фонд братів Кузьміних”. Допомога та реабілітація поранених бійців російсько-української війни справа більш ніж благородна. Проте, мова йде не тільки про “кіборга” Олега Кузьміних, а його брата нардепа Сергія, якого, як ми пам’ятаємо взяли “на гарячому” під час отримання хабара. Тож як у подальшому розвиватиметься ця історія – покаже час. Можливо, Сергію Кузьміних все ж доведеться здати депутатський мандат і повернутися до реабілітаційної практики…

bulava.info

Теги: Сергій Кузьміних,Кузьміних,Украина,Україна,новости,новини,Слуга,Слуга народа,партия Слуга народа,партия ,Слуга народу,партія Слуга народу,партія ,депутат,нардеп,Комітет Верховної Ради України,Комітет ВРУ,Верховна Рада України,Верховна Рада,Верховная Рада,Верховная Рада Украины,ВР,ВРУ,Член Комітету Верховної Ради України ,Юлія Палійчук,Палійчук, Арахамия, Давид Арахамия,Арахамия,Арахамия Википедия,Арахамия Давид,Давид Арахамия Википедия,Арахамія,Давид Арахамія,ТОВ “Студія Веб-дизайну”,ТОВ Студія Веб-дизайну,Студія Веб-дизайну,НАЗК,Кузьміних Олена Олексіївна,Кузьміних Олена ,АТ «Універсал Банк»,АТ Універсал Банк,Універсал Банк,Киев,Київ
Автор: wikibazacom
ПРЯМИЙ ЕФІР