НЕЛЕГАЛЬНІ «БЕНЗИНОВІ СХЕМИ» РОДИНИ ЧЕРСУНОВИХ НА ХАРКІВЩИНІ: БЕНЗИНОВІ КОКТЕЙЛІ, УХИЛЕННЯ ВІД СПЛАТИ ПОДАТКІВ ТА ЗАКРИТТЯ АЗС ЧЕРЕЗ ПОЖЕЖНУ НЕБЕЗПЕКУ ДЛЯ ВІДВІДУВАЧІВ

НЕЛЕГАЛЬНІ «БЕНЗИНОВІ СХЕМИ» РОДИНИ ЧЕРСУНОВИХ НА ХАРКІВЩИНІ: БЕНЗИНОВІ КОКТЕЙЛІ, УХИЛЕННЯ ВІД СПЛАТИ ПОДАТКІВ ТА ЗАКРИТТЯ АЗС ЧЕРЕЗ ПОЖЕЖНУ НЕБЕЗПЕКУ ДЛЯ ВІДВІДУВАЧІВ
29501 ПЕРЕГЛЯДІВ

В грудні 2019 року президент Володимир Зеленський оголосив війну нелегальним заправкам. Що ж відбувається на Харківщині? Хто торгує «бензиновими коктейлями» та не платить податки до бюджету? Уваги правоохоронців та контролюючих органів заслуговують незаконні АЗС родини Черсунових.

00.jpg

Декілька років тому на Харківщині в місті Куп’янськ та смт. Борова Дмитро Черсунов за «підтримки» правоохоронців «поставив» декілька  незаконних пунктів заправки пальним. До своєї незаконної діяльності Черсунов залучив свою дружину Черсунову Яну Анатоліївну та тещу Маркову Світлану Миколаївну, остання, до речі, стала формальним власником заснованої фірми ТОВ “ТОП ГАЗ ПЛЮС” (ЄДРПОУ 43338200), про діяльність якої ми розкажемо у наступному журналістському розслідуванні.

01-1 НЕЛЕГАЛЬНІ «БЕНЗИНОВІ СХЕМИ» РОДИНИ ЧЕРСУНОВИХ НА ХАРКІВЩИНІ: БЕНЗИНОВІ КОКТЕЙЛІ, УХИЛЕННЯ ВІД СПЛАТИ ПОДАТКІВ ТА ЗАКРИТТЯ АЗС ЧЕРЕЗ ПОЖЕЖНУ НЕБЕЗПЕКУ ДЛЯ ВІДВІДУВАЧІВ02-1 НЕЛЕГАЛЬНІ «БЕНЗИНОВІ СХЕМИ» РОДИНИ ЧЕРСУНОВИХ НА ХАРКІВЩИНІ: БЕНЗИНОВІ КОКТЕЙЛІ, УХИЛЕННЯ ВІД СПЛАТИ ПОДАТКІВ ТА ЗАКРИТТЯ АЗС ЧЕРЕЗ ПОЖЕЖНУ НЕБЕЗПЕКУ ДЛЯ ВІДВІДУВАЧІВ

Адреси підпільних заправок пальним: місто Куп’янськ вул. Харківська, 103 та 111; смт. Борова, вулиця Підлісна, будинок 2. Одним з завдань родини Черсунових стала реалізація газоліну в домішках до палива через мережу своїх АЗС, а простою мовою продажа «бензинового коктейлю» відвідувачам.

Поставки неякісного палива з домішками газоліну до АЗС Черсунових «забезпечували» правоохоронці. До речі, за фактом незаконного видобутку в смт. Андріївка колишнього Балаклійського району та продажу в подальшому газоліну в перемішку з бензином на АЗС в Куп’янську Черсуновими Головним управлінням Нацполіції в Харківській області розслідується кримінальне провадження  № 12019220190001033 (про це стало відомо з ухвали суду по справі 610/3272/19).

Для правоохоронців та родини Черсунових цей бізнес став справжнім «золотим дном». Однак, заробляти на неякісному паливі та проблемах з автомобілями внаслідок таких «заправок» мешканців Куп’янська стало для Черсунових звичною справою.

Родина Черсунових настільки повірила в свою безкарність та нехтувала вимогами пожежної безпеки, що Головне Управління ДСНС у Харківській області 31.12.2021 року подало в Харківський окружний адміністративний суд позов про зупинення роботи АЗС через небезпеку для відвідувачів, оскільки продаж неякісного палива проходить з численними порушеннями законодавства про пожежну безпеку, а приписи про усунення порушень просто не виконуються (справа №: 520/28701/21 від 31.12.2021 року). Простою мовою: Черсунови ставлять в небезпеку і персонал АЗС, і відвідувачів.

Податківці неодноразово вказували в актах перевірки про незаконну торгівлю пальним на АЗС Черсунових без обліку лічильниками та сплати відповідно податку, зокрема, в акті перевірки перевірки №1089/20-40-32-01-08/43338200, за наслідками якого до Дмитра Черсунова застосовано штрафні (фінансові) санкції у сумі 40 000 грн. за платежем “Акцизний податок”.

Неодноразово податкова встановлювала неперерахування, заниження сум ПДФО та військового збору та несплати до бюджету податків ФОП Черсуновим. Під час фактичної перевірки дотримання вимог законодавства про виробництво та обіг підакцизних товарів податківці склали Акт про результати фактичної перевірки АЗС Черсунова  №2765/20-40-40-01-08 та застосували штрафні санкції в розмірі 250 тисяч гривень за торгівлю пальним без ліцензії.

Протягом 2020 та 2021 років Головне управління Держпраці у Харківській області неодноразово виявляло неоформлених працівників та інші порушення законодавства на АЗС Черсунових. Наприклад, лише постановою про накладення штрафу № 20-03-4310/0946/ТД-ФС Дмитра Черсунова оштрафували на 125 190 грн.

Податківці також неодноразово виявляли систематичні порушення в сплаті податків родиною Черсунових. Дмитра Черсунова ще в 2019 році податківці внесли до списку осіб з високим ступенем ризику несплати до бюджету податків та зборів, платежів. І на це вони мали підстави: Черсунови не дуже охоче платять податки до бюджету.

Як повідомили нашим журналістам в податковій, згідно даних Єдиного реєстру податкових накладних, інформаційних баз даних ДФС України, податкової звітності Дмитра Черсунова, за 2016 рік сума одержаного доходу позивача складає 6,1 млн грн, а податки ним розраховано з суми– 89,1 тис грн. За 2017 рік сума одержаного доходу Черсунова складає – 15,58 млн грн., податки розраховано з  168,2 тис грн.

Отже, загальна сума витрат, відображених у деклараціях про майновий стан та доходи і складає : у 2016 році – 98,8% , у 2017 році – 99% суми загального доходу, задекларованого у такій декларації, що свідчило про факт системного ухилення від сплати податків у великому розмірі. За вісім років діяльності до бюджету від Черсунова надійшло всього 42 тис грн, при цьому загальний дохід від АЗС склав близько 86 млн грн.

До речі, без дозвільних документів на будівництво та прийняття в експлуатацію Черсунов зробив будівництво кафе-магазину на одній з своїх АЗС по вул. Харківська, 103, за що Державна архітектурно-будівельна інспекція у Харківській області покарала Черсунова штрафом в 51 000 грн та винесла припис про демонтаж кафе через загрозу життю людей через порушення в будівництві. Однак, Черсунов продовжує експлуатувати кафе та ставить під загрозу життя відвідувачів.

Незважаючи на системну несплату податків до бюджету Дмитро Черсунов має чудовий автопарк, зокрема, новенький автомобіль AUDI Q5, на якому частенько отримує штрафи за перевищення швидкості. Так, з постанови Куп’янського  міськрайоного суду Харківської області стало відомо як Дмитро Черсунов рухався по місту зі швидкістю 109 км/год!!!!! (Справа № 628/274/19). Нещодавно автопарк родини Черсунових поповнився ще одним елітним Lexus, який і досі перебуває на транзитних номерах

Родина Черсунових має своїх «покровителів» і серед суддів. Так, в 2020 році Черсунов подав однаковий позов про скасування рішення податкової зразу ж до 6 суддів Харківського окружного адміністративного суду, в п’яти суддів в подальшому була написана заява на залишення позову без розгляду, а у «потрібного» судді було проведено розгляд справи.

Родина Черсунових вже має численні борги не лише перед бюджетом, а й перед своїми контрагентами. З ухвали Господарського суду Харківської області від 06.12.2021 року стало відомо, що ТОВ “Мітрейд” звернулось з позовом до ФОП Черсунова про стягнення 165 тис грн штрафних санкцій через неналежне виконання ФОП Черсуновим зобов`язань за договором поставки. До речі, заборгував Черсунов і куп’янським «мінялам», які давали йому гроші під проценти, однак, повертати борги Черсунов не поспішає

З метою припинення злочинної схеми родини Черсунових на Харківщині за зверненням народних депутатів, Уповноваженого з прав людини правоохоронні порушили декілька кримінальних проваджень, контролюючі органи проводять перевірки на незаконних АЗС Черсунових, а суд розглядає питання про заборону роботи АЗС Черсунових.

Ольга Кіктенко

pero.org.ua

Теги: НЕЛЕГАЛЬНІ «БЕНЗИНОВІ СХЕМИ»,БЕНЗИНОВІ СХЕМИ,бензин,родина Черсунових,АЗС,Харків,Харківщина,президент Володимир Зеленський,Володимир Зеленський,президент Зеленський, Президент Украины,Президент,Украина,новости,новини,Україна,Володимир Зеленський Вікіпедія, Зеленський Вікіпедія,ТОВ “ТОП ГАЗ ПЛЮС”,ТОВ ТОП ГАЗ ПЛЮС,ТОП ГАЗ ПЛЮС,Черсунова Яна Анатоліївна ,Черсунова Яна ,Черсунова ,Маркова Світлана Миколаївна,Маркова Світлана ,Маркова ,Дмитро Черсунов,Черсунов,АЗС Черсунових
Автор: wikibazacom
ПРЯМИЙ ЕФІР