Нардеп Мамоян і його непроста родина (частина 2)

Нардеп Мамоян і його непроста родина (частина 2)
66004 ПЕРЕГЛЯДІВ

В українській політиці та бізнесі вдале рідство між впливовими людьми відіграє значну роль. Тут і перемоги “потрібних” фірм у державних закупівлях, і “договорняки” між фінансово-промисловими групами та й, навіть, банальне кумівство із призначенням на хлібні посади. Але особливо зручно, коли у можновладців є, так би мовити, “кадровий джекпот”. Тобто, особи з числа родичів займають посаду у Кабміні або ОП, є депутатами або ж працюють у суді чи прокуратурі. Проте, буває і так, що в обоймі одного кадра не вистачає, наприклад, десь у міністерстві. Хоча, погодьтеся, представники родичі у прокуратурі та ВР теж непогано…

Якщо брат братові допоможе, вони гору на гору поставлять (Вірменське прислів’я)

В попередньому нашому матеріалі ми познайомили вас із народним депутатом від “ОПЗЖ” – Суто Мамоян та поверхово з деякими його родичами. Зокрема, із братом-прокурором – Рустамом Сутко, братом-депутатом КМДА – Сергієм Мамоян, а також їх батьком Чоло Ашоєвичем. Але на них велика рідня Мамоянів не закінчується. Хоча й про вищезгаданих осіб є що додати.

Наприклад, брат, який на сьогоднішній день працює у Генеральній прокуратурі – Сутко Рустам Чолоєвич. Достеменно невідомо, чому у братів різні прізвища. Щоправда, ще у далекому 2011 році, коли Рустам починав свій прокурорський шлях, була наступна інформація.

Працювати Рустам Чолоєвич почав у прокуратурі Обухівського району. Та й, власне, потрапив він туди у, скажімо, непростий спосіб. За повідомленням в ЗМІ,   існує думка, що батько Рустама Стука – Чоло Ашоевич купив за це тогочасному прокурору Київської області Олександру Гардецькому квартиру в столиці.

Потім у послужному списку – Прокуратура Оболонського району Києва, знову ж таки, можливо,  завдяки прокурору Гардецькому. І у 2015 році Рустам Чолоєвич починає працювати у Прокуратурі Київської області. І вже на той час при річній зарплатні у 39 тисяч гривень задекларував 5 400 000 млн грн. Можливо, Рустам Мамоян був долучений до сімейного бізнесу? Можливо, але ні. Жодних згадок про підприємницьку діяльність прокурора у відкритих джерелах немає. Але це не стало на заваді пану Мамояну з року в рік декларувати більші і більші грошові активи, автомобілі та дорогу нерухомість. Існує також і варіант, що пан Рустам “дуже плідно” попрацював на минулих посадах.

Але до декларації ми ще повернемося. Кілька слів щодо професійної діяльності Рустама Чолоєвича. Тривалий час у столиці відбувалося протистояння між бізнесом та громадськими активістами щодо будівництва на Поштовій площі. Перші – хотіли торговий центр, другі – відповідно, музей. “Карусель” голосувань Київради щодо цього питання розпочалася у 2018 році. Спочатку депутати проголосували за створення музею на Поштовій,але інвестиційний договір передбачав також інтерес спонсора. І він надумав зводити ТРЦ. А потім Київрада прийняла рішення, яким зобов’язала інвестора на Поштовій площі внести зміни до інвестдоговору і передбачити в проекті будівництва приміщення для музею. Таким чином компроміс було знайдено. Виникає питання: до чого тут прокурор Сутко?

За інформацією ЗМІ, родина Мамоян і була серед числа інвесторів і їм належало кафе “Компот” на Поштовій.

Ця інформація підтверджується і тим, що за даними Youcontrol, компанія ТОВ “Сейлен-Трейд”, яка займається будівництвом. І, принаймні у 2021, право власності на об’єкт нерухомості ще мала.

Поштова площа, кафе “Компот”

І вся ця історія з музеєм та ТРЦ триває вже майже десятиліття. Адже ще у 2012 році на Поштовій площі почалися будівельні роботи. Проте, першочергово чиновники вирішили використати для створення підземного “об’єкта соціально-культурного призначення”, але потім передумали та передали під будівництво об’єкта багатофункціонального призначення. Тривалий час йшли судові тяганини між інвестором та громадськістю. І до 2019 року справу вів прокурор Подільської прокуратури міста Києва – Павло Лівочко.

Але після того, як він ">прийшов із судовим рішенням до “Дирекції будівництва шляхово-транспортних споруд Києва”, щоб витребувати особові справи її посадових осіб – незабаром пішов (чи його пішли) у відпустку, а справа переїхала до Генеральної прокуратури. Ймовірно, не просто так.

Звернення Рустама Сутка до Керівника Київської міської прокуратури №7 (Фото: kievvlast.com.ua

Як результат – майже миттєва карма. Як писали журналісти з Bihus.info у 2019 році, під час проходження переатестації на посаду, Кадрова комісія №1 прийняла негативне рішення щодо Рустама Сутка, вважаючи, що він використовував службові повноваження на користь …. своєї сім’ї.

Проте, Рустам Сутко успішно оскаржив своє рішення і, як ми знаємо, продовжує працювати у Генпрокуратурі.

Згадаймо також про рекетирський наїзд на підприємця з Київщини – Валерія Шевчика. Тоді у цій історії “засвітився” тодішній заступник Рустама Сутко – Підлісний Олександр Анатолійович. Проти підприємця була порушена кримінальна справа. І у той час, коли до Валерія Шевчика приїхали правоохоронці, заарештовувати майно, керував парадом, як ви могли здогадатися, саме ">Олександр Підлісний.

Олександр Підлісний на приватному підприємстві з видобутку піску 

Постає логічне питання: чому відділ, який має слідкувати за ДБР розслідує економічні злочини? Можливо, причина тому – рідство між народним депутатом та працівником Генпрокуратури?

І від справ робочих, хотілося б повернутися до декларації пана Сутка. Приміром, хоча б остання, подана у 2021 році. Як ми пам’ятаємо, бізнесу у Рустама Чолоєвича немає і ніколи не було. Підприємницькою діяльністю займається дружина прокурора – Ковалевська Наталя Володимирівна. Точніше, займалася. 

У декларації Рустам Сутко зазначає, що вона є серед числа власників трьох підприємств: ТОВ “СВ-Вектор”, ТОВ “Даріо Срна” та ТОВ “Волна-інвест”.  Наприклад, “СВ-Вектор”, яка займалася будівництвом. Згідно з даними Youcontrol останню і єдину фінансову активність компанія демонструвала ще у 2007 році.


У іншого підприємства, ймовірно, названого на честь колишнього гравця донецького “Шахтаря” та італійського “Кальярі” – Даріо Срни показники трохи краще, але теж не ведеться вже дуже довго.

Нескладно здогадатися, що і у останньої компанії “СВ-Вектор” справи не краще.


Проте, як повідомляли наші колеги, окрім бізнесу пані Наталя  працювала в компаніях ТОВ «Стадіон «Шахтер» та ТОВ «Донбас Арена». Ймовірно, саме у структурах Ріната Ахметова вона і заробила кошти на дорогу нерухомість у Києві та передмісті.

Так, у 2013 році, після переїзду з тимчасово окупованого Донецька до Києва, Наталя Володимирівна придбала у одному з найдорожчих житлових комплексів столиці “Новопечерські липки” 4-кімнатну квартиру. А роком пізніше два паркомісця поряд.

На сьогодні вартість квартири з приблизно такою ж квадратурою складає більше 1 млн $.  А два паркомісця, ймовірно, для автомобілів, які належать Наталії Володимирівній. 

Та і на цьому Наталія Володимирівна не зупинилася. І ось у 2020 році вона стала щасливою власницею садового будиночка, неподалік із заповідною зоною урочища “Гощів”,  за інформацією Meget, за квадратний метр тут коштує від 88 тисяч гривень.


Що теж відображено у декларації Рустама Сутка.

Можливо, недарма пані Наталя працювала у пов’язаних із футболом компаніях? Адже її батько – тесть Рустама Чолоєвича, теж непростий чоловік. Володимир Георгійович Ковалевський. Він був керівником Нацагентства з підготовки до Євро-2012. Саме те, яке неодноразово звинувачували у корупції. Окрім того, Володимир Георгійович був  і керівником ТОВ “Стадіон “Шахтер”, де і працювала свого часу його донька. 

А також втілив у життя водяний бізнес-проєкт. Справа у тому, що тесть прокурора є серед числа засновників такого підприємства як П.П. “Р.В.Ц”, яке займається виробництвом мінеральних вод та безалкогольних напоїв і знаходиться воно у Києві. Разом із Володимиром Георгійовичем підприємством володіє Доноха Аліна Валеріївна. Фірма і справді веде досить активну фінансову діяльність.

І вело її ще задовго до знайомтсва сім’ї Ковалевських із сім’єю Мамоян. Ось, наприклад, уривок зі статті “Української правди” 2013 року.

Микола Доноха – колишній депутат Донецької обласної ради, член “Партії регіонів”. Аліна Доноха, одна із засновниць приватного підприємства, ймовірно, його близька родичка.

Так ось, у 2013 році компанія ПП “Р.В.Ц.” виступала головним натхненником створення проєкту “Чиста вода” з продажу населенню фільтрованої питної води. І вже, навіть, почало її реалізовувати під торговою маркою “Ключ здоровья”. Швидше за все, Доноха та Ковалевський викупили франшизу російської торговельної марки “Ключ здоровья” і продавали воду під цим брендом до початку війни в Україні.

А, можливо, і досі реалізують її на непідконтрольних територіях? Так як у 2018 році діяла акція небувалої щедрості. Сайт “Ключ здоровья” і досі працює, де зазначено, що з 18 липня до грудня 2018 ціна за літр води складатиме аж один російський рубль.

Також там чорним по білому написано, що усі права і досі належать компанії “Р.В.Ц.”

Тож, можливо, відповідним органам варто поцікавитися у київському офісі ПП “Р.В.Ц”., чи тече водичка на тимчасово непідконтрольних територіях і куди йдуть від того гроші?

І якщо ви раптом подумали, що на цьому історія “прокуратури” і родини Мамоян закінчилася, то ні. З 2015 році у Київській міській прокуратурі працювала дружина дядька (Мамоян Міша Ашоєвич) народного депутата Суто Мамояна – Лілія Петрівна Бездітна (прізвище зазначено в щорічній декларації за 2015 рік).  У 2020 сталася із нею дуже неприємна історія. На пішохідному переході у Борисполі вона ">скоїла наїзд на 11-річну дівчинку, яка потрапила до лікарні.


За злою іронією, Лілія Петрівна, у Прокуратурі міста Києва була начальницею управління правозахисної діяльності, протидії корупції та злочинності у сфері транспорту.

Та все закінчилося мирно. Ось уривок із ухвали судового рішення по цій справі, де ОСОБА_1, ймовірно, Лілія Петрівна Мамоян.

Проте, згідно з інформацією з сайту НАЗК, Лілія Мамоян більше не працює у Прокуратурі міста Києва, принаймні, про це свідчить її декларація, подана після звільнення.

Не можемо залишити без уваги і молодшого з братів Сергія Чолоєвича Мамояна. 

В минулому він був депутатом Полтавської обласної ради від “Соціал-демократичної партії” Сергія Капліна.  До депутатства Сергій Чолоєвич очолював ТОВ “Малдс груп”. Принаймні так зазначають на сайті присвяченому колишньому  депутату Полтавщини.

Компанія, як і багато інших з орбіти родини Мамоян, займалася і займається донині виробництвом м’яса. Проте, були часи, коли працівники фірми трохи змінили спеціалізацію. Зокрема, у 2014 році ця компанія була фігурантом кримінальної справи № 757/27039/14-к. І ось чого вона стосувалася.

Але суддя вирішив відмовити в задоволенні клопотання слідчого щодо проникнення до володіння особи для проведення обшуку. І в результаті зі справи взагалі зникла згадка про контрафактний алкоголь.

Проте, ця справа не мала жодного логічного закінчення. Ймовірно,через те, що розглядалася у Києві, “найкращим у світі” Печерським районним судом. І ніхто, скажімо, зі столичною прокуратури не зміг допомогти її зам’яти.

Як би не було, Сергій Чолоєвич вирішив брати нові висоти. І у 2019 став депутатом КМДА від “ОПЗЖ”. І таки став. Щоправда, у свою канденцію запам’ятався одним досить цікавим випадком, коли “проштовхнув” для знайомої фірми 35 мільйонів на боротьбу з амброзією.

Про що ми також вже писали: Полтавська фірма продає Києву бішофіт проти амброзії майже у 10 разів дорожче, ніж Полтаві

Та й в цілому, якщо зазирнути у декларацію Сергія Мамояна можна зрозуміти, що його батько Чоло Ашоєвич дуже любить свого молодшого сина. Адже подарунків йому не шкодує. За 2018 рік двічі подарунки по 500 тисяч гривень у негрошовій формі, а також пара у грошовій. 900 тисяч і, відповідно, 2 млн 800 тисяч гривень.

Тож із таким спонсорством можна і про наступну каденцію задуматися. Можливо, навіть, поряд із братом, під куполом ВР.

Як бачимо, розповісти про велику родину Суто Мамояна є що. Але і залишається багато запитань, на які, рано чи пізно ми отримаємо відповіді.

bulava.info

Теги: Нардеп Мамоян ,Нардеп ,Мамоян ,Украина,Україна,Генпрокуратура,Генпрокуратура Украины,Суто Мамоян,ОПЗЖ,Чоло Ашоєвич Мамоян,Чоло Мамоян,Мамоян, ТОВ “Афе-інвест”, ТОВ Афе-інвест,Афе-інвест,ФК “Динамо”,ФК Динамо,Динамо,Рустам Чолоєвич Мамоян,Рустам Мамоян,Сергій Чолоєвич Мамоян,Сергій Мамоян,Сергій Каплін,Каплін,Соціал-демократична партія,КМДА,Медведчук-Рабіновіч-Бойко,Бойко,Медведчук,Рабіновіч,РГК НАБУ,Столар, Вадим Столар,Мамоян Гавяз Бадровна,Павло Сащук,Сащук,Закарпаття,СБУ,Закарпатське СБУ,Віктор Микита,Микита,Валерій Шевчик,Шевчик,Київрада,ВР,ВРУ, Верховная Рада,Верховная Рада Украины, Верховна Рада,Верховна Рада України,Компот,ТРЦ, ТОВ “Сейлен-Трейд”, ТОВ Сейлен-Трейд,Сейлен-Трейд,Киев,Київ,Павло Лівочко,Лівочко,Рустам Сутко, Сутко,Підлісний Олександр Анатолійович,Підлісний Олександр ,Підлісний ,Рустам Чолоєвич,Чолоєвич,ДБР,ТОВ “Волна-інвест”, СВ-Вектор,ТОВ Волна-інвест,Волна-інвест,ТОВ “СВ-Вектор”, ТОВ “Даріо Срна” ,ТОВ СВ-Вектор, ТОВ Даріо Срна,СВ-Вектор, Даріо Срна,Шахтар,Кальяр,Даріо Срни,ТОВ «Стадіон «Шахтер» ,ТОВ «Донбас Арена»,ТОВ Донбас Арена,Стадіон Шахтер ,Донбас Арена,Володимир Георгійович Ковалевський,Володимир Ковалевський,Ковалевський,Доноха Аліна Валеріївна,Доноха Аліна ,Доноха ,Партія регіонів,Доноха,Микола Доноха,Р.В.Ц,Ключ здоровья,Мамоян Міша Ашоєвич,Мамоян Міша ,Лілія Петрівна Бездітна,Лілія Бездітна,Бездітна,Лілія Петрівна Мамоян,Лілія Мамоян,Малдс груп,НАЗК
Автор: wikibazacom
ПРЯМИЙ ЕФІР