Скринька для заробляння грошей? Або як Харківський інститут медицини витягує з іноземців мільйони доларів

Скринька для заробляння грошей? Або як Харківський інститут медицини витягує з іноземців мільйони доларів
328712 ПЕРЕГЛЯДІВ

До цього часу нікому не відомий «Харківський інститут медицини та біомедичних наук» може створити прецедент міжнародного рівня. Йдеться про мільйони доларів, неякісну освіту, корупцію та родинні схеми. Редакція «СтопКору» провела власне розслідування щодо діяльності вишу та викрила разючі факти. Але про все до ладу.

Історія університету, якої немає

Харківський інститут медицини та біомедичних наук спочатку був територіально відокремленим підрозділом Київського медичного університету – одного з найбільших приватних медичних навчальних закладів країни. Харківський навчальний корпус було відкрито 22 лютого 2018 року, за сприяння ЄБРР. Це вся інформація, яка є на Вікіпедії щодо цього навчального закладу.

У 2018 році, коли філія відкрилась, представляв її Шевкі Аджунер – турецький фінансист, директор Європейського банку реконструкції та розвитку в Україні.

Наразі інститут став незалежною юридичною особою.

Президентом Харківського інституту медицини та біомедичних наук є Антон Смірнов – син ректора Луганського державного медичного університету Сергія Смірнова. Але про нього ми розповімо дещо згодом.

Ректор інституту – Вікторія Остапенко.

Студенти-українці, ви де?

Попри закритість навчального закладу, відомо, що навчання там може бути лише платним (на контрактній основі, вартість навчання – 3100$ на рік), а предмети викладають англійською мовою. Це могло б здатися вдалою ідеєю, адже українським лікарям теж корисно вивчати мови, втім зроблено це було не для них. За даними джерела «СтопКору», англійська мова в університеті – винятково крок для того, щоб викладачі могли порозумітися зі студентами, серед яких українців просто… немає.

Зокрема, відгуки від українців про інститут у мережі відсутні. Фейсбук-сторінки українською мовою виш теж не має. То що це? Навчальний заклад-привид?

Наразі у виші отримують освіту від 2 до 2,5 тисячі студентів. Усі – іноземці. Сподіваємося, що на території України вони перебувають та «навчаються» легально. Але про це ми теж згадаємо.

Харківський інститут медицини та біомедичних наук

Студенти інституту Смірнова Фото: Facebook

У тому ж фейсбуці, якщо пошукати, то все-таки можна знайти сторінку англійською Kharkiv Institute of Medicine and Biomedical Sciences.

На обкладинці – фото президента Антона Смірнова. Підписників – 100 осіб. На фото та постах – винятково іноземці. Українських студентів не спостерігається.

За даними джерела, іноземців-абітурієнтів для інституту підшукує дніпровський індієць Алі Ахмед – засновник ТОВ «Нест Академія». Саме ця компанія раніше «покривала» до 80% іноземних студентів Дніпровського медичного інституту традиційної та нетрадиційної медицини.

Дипломи та родинні схеми, або як стати мільйонером

Раніше корпус навчального закладу розташовувався в Дніпровському медичному інституті традиційної та нетрадиційної медицини. Утім, його закрили та «перевезли» разом зі студентами до Харкова.

Очевидно, що навчальний заклад-невидимка не може користуватися повагою міжнародних роботодавців. Навряд чи вони прийматимуть на роботу вихідців із невідомого приватного вишу. Утім, Антон Смірнов та його батько знайшли вихід.

Під кінець навчання іноземних студентів переводять в університет Смірнова-старшого – Луганський державний медичний університет. Адже державна «корочка» виглядає значно солідніше в очах потенційного роботодавця.

Луганський державний медичний університет

Сергій Смірнов - батько Антона Смірнова Фото: lsmu.edu.ua

У той час, поки студенти навчаються у приватній філії, вони сплачують за навчання 3100 доларів на рік. Ця сума перевищує вартість навчання у найпрестижніших вишах України – КНУ ім. Тараса Шевченка (найдорожча спеціальність – 70 тисяч грн) або КПІ ім. Ігоря Сікорського (найдорожча спеціальність – 47 тисяч грн).

Але повернімося до підвищення якості дипломів наших студентів. Саме в Рубіжному вони й отримують ті самі бажані «корочки» державного вишу.

Таким чином, спочатку кошти студентів йдуть на рахунки приватного університету, яким керує Антон Смірнов (про його розкішні поїздки та одяг від Emporio Armani можна не говорити), а вже потім залишки, ймовірно, потрапляють у державний бюджет.

За словами джерела, зі студентів під час навчання збирають інші неофіційні побори: витрати на страхування, оформлення документів, проживання тощо. За даними джерела, таких поборів за рік зі студентів збирають по 3 тисячі доларів.

Якщо порахувати вартість навчання, то сума на рік з розрахунку на 2 тисячі студентів становить 6 млн доларів США. Додамо сюди ще «ліваки» й отримаємо красномовну суму у 12 мільйонів доларів.

Хай там як, але для іноземців таке навчання все одно вигідніше, аніж здобуття освіти на своїй батьківщині.

Кваліфікація Харківського інституту медицини та біомедичних наук. А вона є?

За даними джерела, Харківський інститут медицини та біомедичних наук не проходить кваліфікаційних вимог, оскільки приміщення його орендовані на 3-4 роки. У той час, коли необхідно щонайменше – на 5 років.

Таким чином, коли термін оренди закінчиться, невідомо, де можуть опинитися студенти. Крім того, майно вишу може бути закладним майном, оскільки кошти були залучені від Європейського банку реконструкції та розвитку.

Ще один «нюанс». Чи відповідає склад викладачів кваліфікаційним вимогам?

Згідно з наказом МОН від 01.06.2013 №665 викладачі вищих навчальних закладів III-IV рівнів акредитації повинні мати повну вищу освіту (магістр, спеціаліст). Стаж наукової, науково-педагогічної роботи – не менш ніж 2 роки.

Хто ж працює в Харківському інституті медицини та біомедичних наук – загадка для всіх. Адже таких даних у відкритому доступі просто немає.

Бабки мають «дах»?

За даними джерела, родина Смірнових має впливових покровителів та «пайовиків». Перший та найбільш очевидний – президент приватної альма-матер харківського вишу Олександр Поканевич.

олександр поканевич

Олександр Поканевич Фото: kmu.edu.ua

Щодо Поканевича, то тут окрема історія. Чого лише варті відгуки працівників Київського медичного університету, які вдало «підчистили» в мережі.

«Я звільнилася, ура! Риба гниє з голови і це – президент Олександр Поканевич», – написала співробітниця університету.

Наразі сторінка з відгуком видалена з мережі, втім передпоказ її зберігся.

олександр поканевич

Відгуки співробітників "підчистили" в мережі

І ще одну цікаву історію з центральним офісом медуніверситету розповів керівник регіонального осередку ВГО «Стоп корупції» та член громадської ради при облдержадміністрації Сергій Усов.

«Нам стало відомо про звернення студентів. Вони хотіли перевестися з Київського медичного університету до Харкова – у Харківський національний університет ім. Каразіна. Утім, виникли проблеми з видачею документів. Хоча студент має право на те, щоб перевестися в інший навчальний заклад. Як нам розповіли, у Києві вимагали хабарі за сприяння у переведенні», – розповів він у коментарі «СтопКору».

Ну, і як без «даху» на державному рівні? Юрій Фисун – директор державного підприємства «Центр міжнародних програм Міністерства охорони здоров'я України» теж опікується долею приватного харківського вишу.

За даними джерела, Фисун та «команда» не раз (за словами самих іноземних студентів) «допомагали» купувати питання ліцензованих держекзаменів КРОК, особливо для студентів ТОВ «Нест Академія» в Дніпрі.

Зазначимо, що як про фігурантів, так і про сумнівний навчальний заклад інформації у мережі практично немає. Схеми здійснюються таємничо. Таким чином, за спинами українців, держави хтось заробляє мільйони доларів, обходячи закон та інтереси нації.

Позиція інституту

Наразі керівництво інституту заявляє про тиск та перешкоджання діяльності. У виші повідомляють, що Інститут має ліцензію та міжнародну акредитацію програми «Медицина».

«14 грудня 2021 року в ЄДЕБО сформовано заяву на переоформлення ліцензії за регульованими спеціальностями. Раніше ця процедура проходила автоматично протягом 10 днів. За наявною інформацією, відбувається блокування цього процесу у зв’язку з даними від правоохоронців про те, що цей заклад вищої освіти "в майбутньому буде порушувати законодавство у сфері освіти"».

Як ідеться в листі-зверненні вишу до низки ключових державних установ, «це може бути дезінформацією, що ініційована конкурентами з метою блокування роботи інституту».

Загалом, у Харківському інституті медицини та біомедичних наук інформацію спростовують, заявляючи, що інститут має на меті залучати в межах ліцензійного обсягу та якісно навчати українських та іноземних студентів, що надалі буде сприяти залученню нових студентів та вдосконаленню репутації.

«У матеріально-технічну складову інституту вкладено багато коштів, більшість аудиторій мають мультимедійне обладнання, в головному корпусі в центрі Харкова – євроремонт, обладнано симуляційний центр. У випадку, коли заклад вищої освіти має на меті не реальне навчання, а імітацію або винятково прибуток, приміщення не перебувають у центрі міста, не закуповується в такій кількості обладнання та виконуються лише формальні критерії», – йдеться в листі.

Таким чином керівники Харківського інституту медицини та біомедичних наук намагаються знайти «правду».

Наразі «СтопКор» готує інформаційний запит до навчального закладу з проханням підтвердити чи спростувати інформацію. Утім, за нашими даними, афішувати свою історію там не хочуть та навіть свій захист намагаються «організувати» потайки та без зайвого шуму.

Тож чи продовжиться в Україні епопея зі створенням клонів установ, які вже раніше занурилися в корупцію, підробки та легалізацію мігрантів? Далі буде.

stopcor.org

Теги: Юрій Фисун,Олександр Поканевич,Сергій Смірнов,Kharkiv Institute of Medicine and Biomedical Sciences,Нест Академія,Алі Ахмед,Вікторія Остапенко,Харківський інститут медицини,Шевкі Аджунер
ПРЯМИЙ ЕФІР