Незаконне видобування піску на майже 950 млн грн – харківські поліцейські повідомили про підозру групі осіб

Незаконне видобування піску на майже 950 млн грн – харківські поліцейські повідомили про підозру групі осіб
326240 ПЕРЕГЛЯДІВ

Серед підозрюваних – керівники та засновники комерційних структур. Фігуранти організували видобування корисних копалин з порушенням норм законодавства на території Роганської ОТГ.

Отримали докази причетності та припинили злочинну діяльність групи осіб оперативники управління стратегічних розслідувань в Харківській області, слідчі слідчого управління обласної поліції спільно з облуправлінням СБУ.

Встановлено, що учасники угруповання, прикриваючись дозвільними документами на користування надрами та договором про надання послуг, розпочали видобуток піску з порушенням вимог чинного законодавства. А саме: проводили роботи на земельних ділянках, які знаходяться за межами визначеними географічними координатами спеціального дозволу та гірничого відводу, яким не присвоєні кадастрові номери та на земельних ділянках за відсутності права користування ними, відсутність дозволів на зняття та перенесення ґрунтового покрову (родючого шару ґрунту).

Нецільове використання земельних ділянок, недотримання вимог нормативних актів з охорони навколишнього природного середовища призвели до зміни ландшафту, ерозії ґрунтів, деградації земель та неможливості відтворення протягом тривалого часу екологічної рівноваги на земельних ділянках. Таким чином, внаслідок протиправної діяльності осіб державі було завдано збитків на суму майже 950 млн грн.

Вчора, 9 лютого, за погодження Харківської обласної прокуратури директорам трьох комерційних структур та засновнику ще одного товариства повідомили про підозру у порушенні встановлених правил охорони та використання надр, що створили небезпеку для життя, здоров’я людей та довкілля та спричинило тяжкі наслідки, вчинене організованою групою (ч. 3 ст. 28 ч. 4 ст. 240 Кримінального кодексу України).

За скоєне фігурантам може загрожувати покарання у вигляді позбавлення волі на строк від п’яти до восьми років.

Департамент стратегічних розслідувань
Національної поліції України

Теги: незаконний видобуток піску,Роганська ОТГ
ПРЯМИЙ ЕФІР