Володимир Галущак: Недобросовісна поведінка трейдерів – констатація факту

Володимир Галущак: Недобросовісна поведінка трейдерів – констатація факту
319464 ПЕРЕГЛЯДІВ

"У розпал осінньо-зимового періоду з кінця січня 2021 року спостерігається  суттєве падіння ціни на всіх сегментах ринку електричної енергії, а насамперед на ринку "на добу наперед" (РДН), що є ціновим індикативом для інших сегментів ринку. Стан ринку електричної енергії в Україні наближається до критичного. Попри впровадження у липні 2019р. оптового ринку електричної енергії, віддається перевага ручному управлінню, встановлені та діють численні регуляторні обмеження щодо цін і правил торгівлі на різних ринкових сегментах, зберігається можливість імпорту електроенергії з країн, які не приєднані до Енергетичного Співтовариства". Таке переконання висловив член дирекції ПАТ "Центренерго" Володимир Галущак

"Унаслідок таких процесів в існуючій моделі ринку електроенергії спостерігаються диспропорції в усіх його сегментах,фінансова нестабільність генеруючих компаній, боргова криза, несприятливий інвестиційний клімат.

Однією з причин падіння цін на електричну енергію нижче рівня її собівартості стали спекуляції трейдерів на ринку на добу наперед (РДН).

Діючі Правила ринку дозволяють трейдерам продавати електроенергію на РДН, не маючи при цьому законтрактованих обсягів електроенергії, які вони можуть поставити фізично, а потім викуповувати  ці обсяги на ВДР з дисконтом, заробляючи на різниці.  Якщо кількість трейдерів та обсяг їхніх операцій є невеликими, така діяльність не чинить значного впливу на ціноутворення. Однак, якщо кількість таких операцій досягає критичного масштабу, створюється реальна загроза стабільній роботі ринку, що може призвести до обвалу цін, завдаючи збитків генеруючим компаніям, перш за все, тепловим генераціям, що вимушені здійснювати закупівлю імпортного вугілля та є найдорожчою в ланцюгу виробників електроенергії.

З кінця січня по сьогоднішній день на РДН ціни на електроенергію в Україні були значно нижчими від європейських. Так, у лютому2022р. ціна на РДН в Об’єднаній енергетичній системі (ОЕС) знизилася до €50-€60/МВт, у той час, як у Угорщині, Словаччині і Румунії ціна складала  €200/МВт. У зв’язку із нетиповим скороченням обсягу споживання у лютому та збільшення обсягів виробництва електроенергії, падіння ціни продовжується, причому, кореляція між цінами РДН та суміжних європейських ринків не спостерігається.

Відомо, що трейдери, які причетні до спекуляцій, забезпечують до 80% попиту на РДН. Сьогоднішній рівень ціни не компенсує собівартості електроенергії більшості генеруючих компаній. Виробники не зацікавлені у поданні заявок з низькими ціновими індикаторами, але змушені суттєво знижувати ціну на електроенергію для того, щоб мати можливість реалізувати хоча б частину своїх обсягів виробництва. Генерація не може реалізувати більше, ніж 50% заявлених обсягів на РДН, "випадаючи" на внутрішньодобовий ринок (ВДР) та/або балансуючий ринок. Таким чином, ДП "Гарантований покупець", НАЕК "Енергоатом", ПрАТ "Укргідроенерго", ПАТ "Центренерго" та ТЕЦ працюють зі збитками, у той час як недобросовісні трейдери мають можливість купувати реальні обсяги електроенергії з ВДР та балансуючого ринку з великими знижками.

Отже, сьогодні на ринку електричної енергії, створює умови для збагачення окремих гравців та штовхаючи на межу банкрутства державні генеруючі компанії, які є основними продавцями фактично виробленої електроенергії на РДН;

Спекуляції на РДН неприпустимі.

4 та 10 лютого НКРЕКП було прийняті рішення щодо запровадження низки тимчасових заходів, що мали б усунути негативні явища на ринку електричної енергії та стабілізувати ціноутворення на ньому. Однак поки це не призвело до покращення ситуації. Ціни на ринку залишаються критично низькими.

Ситуація, що склалася, ставить під загрозу енергетичну безпеку держави та потребує більш рішучого втручання НКРЕКП як регулятора у сфері електроенергетики для виходу з кризової ситуації на ринку електричної енергії.

Основними напрямками можуть бути:

- обмеження на продаж електричної енергії на ринку "на добу наперед" трейдерами та постачальниками для зниження спекулятивного впливу на ціноутворення;

- імпорт електричної енергії тільки у разі необхідності ;

-  звернення до Антимонопольного комітету України щодо розслідування діяльності основних гравців енергетичного ринку на  предмет можливого зловживання домінуючим положенням на ринку.

- крім того необхідно відзначити, що структура виробництва електроенергії України відзначається значною часткою (до 65%) "дешевої" електроенергії АЕС, а собівартість виробництва електроенергії на різних видах генерації (АЕС, ГЕС, ТЕС та ТЕЦ) з об'єктивних технологічних причин  значно відрізняється.  Для того, щоб забезпечити покриття економічно обґрунтованих витрат на виробництво електроенергії більш "дорогими" потужностями теплової генерації, необхідно розробити та задіяти механізми компенсації цієї різниці та врахувати це при ціноутворенні на ринку електричної енергії шляхом обмеження впливу АЕС та ГЕС на ціноутворення для ТЕС та ТЕЦ", – резюмував Володимир Галущак.

ukranews.com

Теги: Володимир Галущак,трейдери,центренерго,економіка,АЕС
ПРЯМИЙ ЕФІР