"Піщані королі Київської області": Білоцерківщина

"Піщані королі Київської області": Білоцерківщина
347376 ПЕРЕГЛЯДІВ

З тринадцяти існуючих у Білоцерківському районі Київщини родовищ піску на сьогодні офіційно розробляються пять - “Бірюківське”, “Піщанське 2”, “Ратуське”, “Трушківське південне” та “Улашівське”. Спецдозволи на це мають місцеві фірми (ПП “Надра-Сервіс”, ТОВ “Піщанське”, ТОВ “Фасад”, ТОВ “Промбуд”) та підприємиця Марія Ліщенко. Ще на трьох родовищах Білоцерківщини (“Сквирське”, “Таращанське” і “Острівське”) донедавна також офіційно добували пісок, але спецдозволи на це анулювали через порушення. Не виключено, що незабаром втратять право легально видобувати корисну копалину ще декілька комерційних структур. Адже в їх діяльності вже знаходили порушення. А у поточному році “видобувачів надр” Білоцерківщини чекають нові перевірки.

На Білоцерківщині сконцентровано 22 % офіційних родовищ піску Київщини (60 родовищ), та 20% тих, які на сьогодні розробляються (25 родовищ). Особливістю родовищ Білоцерківщини є те, що на них зосереджені запаси піску для будівельних розчинів, дорожнього будівництва, благоустрою та рекультивації.

Загальна картина

Як стало відомо з відповіді Державної служби геології та надр України (Держгеонадра) на інформаційний запит редакції, на території Білоцерківського району Київщини знаходиться тринадцять родовищ піску.

На промислову розробку пяти з цих родовищ – “Бірюківське”, “Піщанське 2”, “Ратуське”, “Трушківське південне” та “Улашівське” – видані спецдозволи. Видобувати на них пісок мають право: ПП “Надра-Сервіс”*, ТОВ “Піщанське”**, ТОВ “Фасад”***, ТОВ “Промбуд”**** та підприємиця Марія Ліщенко.

Компанія Назва родовища/ місцезнаходження/ площа Корисна копалина Номер спецдозволу, термін дії 
ПП “Надра-Сервіс” Бірюківське 1 км на північний схід від села Бирюки 9,2 га пісок для бетону, дорожнього будівництва, будівельних розчинів 5101 від 14.01.2010 року20 років
ТОВ “Піщанське” Піщанське 2 2 км на південний захід від села Піщанське 10,91 га пісок для бетону, дорожнього будівництва, будівельних розчинів 6312 від 29.12.2018 року20 років
ТОВ “Фасад” Трушківське південне 2 км на південний схід від села Трушки 34,6 га пісок для силікатної цегли, бетону та благоустрою 4771 від 11.11.2008 року20 років
ТОВ “Промбуд” Улашівське південна околиця села Улашівка 33,5 га пісок для благоустрою, рекультивації і планування № 2709 від 6.06.2002 року30 років
ФОП “Ліщенко Марія Вікторівна” Ратуське (південна ділянка) північно-східна околиця села Ратуш, 5 км на південний схід від смт. Володарка 5 га пісок для бетону та благоустрою, рекультивації і планування 5146 від 10.02.2010 року 20 років

На розробку восьми піщаних родовищ Білоцерківщини – “Володарське”,  “Острівське”, “Рокитнянське”, “Сквирське”, “Синявське”, “Таращанське”, “Трушківське” та “Шкарівське”, які розташовані поруч з однойменними населеними пунктами – на сьогодні спецдозволи не видані.

На пять з них – “Володарське”, “Шкарівське”, “Трушківське”, “Синявське”, “Рокитнянське”, за даними державного науково-виробничого підприємства "Державний геологічний фонд України", спецдозволи раніше не видавались.

Видобуток піску на решті родовищах – “Сквирське”, “Таращанське” і “Острівське”,  – раніше здійснювався, але був достроково припинений за рішеннями Київського окружного адмінсуду на підставі позовів Держгеонадра через виявлені порушення законодавства.

Так, на “Сквирському” родовищі  видобувало пісок спільне підприємство “Завод будівельних матеріалів” (спецдозвіл від 27.08.2002 року №2760, виданий на 20 років і анульований у вересні 2018 року), на “Таращанському” родовищі – ТОВ “Тарпік” (спецдозвіл від 8.07.2014 року №5960, виданий на 20 років і анульований у серпні 2020 року), на “Острівському” родовищі – ТОВ “Єврогран” (спецдозвіл від 13.01.2011 року №5353, виданий на 20 років і анульований у червні 2021 року).

Перевірки

Існує ймовірність, що анульованих спецдозволів на видобуток піску на Білоцерківщині буде ще більше.

За даними Інспекційного порталу, всі, хто на сьогодні має діючі спецдозволи на видобуток піску на Білоцерківщині, не завжди дотримуються вимог законодавства.

У 2021 році “володарів” зазначених спецдозволів – ПП “Надра-Сервіс”, ТОВ “Піщанське”, ТОВ “Фасад”, ТОВ “Промбуд” та ФОП Марія Ліщенко – Держгеонадра збиралося планово перевірити на предмет дотримання вимог законодавства у сфері геологічного вивчення надр та раціонального і ефективного іх використання. Однак перевірка була здійснена тільки підприємиці Марії Ліщенко. За її результатами було виявлено ряд порушень. Зокрема, підприємиця протягом двох років з початку дії спецдозволу не розпочала користування надрами, не мала акту про передачу південної ділянки родовища “Ратуське” для промислового освоєння, кількість запасів родовища “Ратуського”, затверджених протоколом Державної комісії України по запасах корисних копалин, не відповідали кількості запасів, наданих у користування за спецдозволом на користування надрами № 5146. Усунути порушення Марія Ліщенко була зобов'язана до 3 березня 2021 року, чого зроблено не було.

До решти компаній, що видобувають пісок на Білоцерківщині, Держгеонадра вирішили прийти з перевіркою вже у 2022 році: ТОВ “Піщанське” – 19 квітня, ТОВ “Фасад” – 19 липня, ТОВ “Промбуд” – 26 липня та ПП “Надра-Сервіс” 9 серпня.

При цьому, у 2021 році діяльність цих компаній перевіряла Державна екологічна інспекція України на предмет дотримання вимог природоохоронного законодавства. За результатами перевірок були виявлені ряд порушень. Так, ПП “Надра-Сервіс” порушило, зокрема, правила ведення первинного обліку та контролю за операціями поводження з відходами, а також вимоги щодо поводження з відходами під час їх збирання, перевезення, зберігання та оброблення. ТОВ “Піщанське”, як вказано у результатах перевірки, не мало дозволу на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря при експлуатації кар'єра. ТОВ “Промбуд”, як встановлено перевіркою, без відповідного дозволу здійснює викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарним неорганізованим джерелом від кар’єру.

Видобувачі піску Білоцерківщини

За даними аналітичної системи YoucontrolФОП Ліщенко Марія Вікторівна зареєстровано в 2003 році в смт. Володарка Білоцерківського району. Основний вид діяльності – добування піску, гравію, глин і каоліну.

ПП “Надра-сервіс” зареєстровано в 2006 році в Білій Церкві. Статутний фонд – 800 тис. гривень. Основний вид діяльності – добування піску, гравію, глин і каоліну. Засновник та бенефіціар – Неоніла Москаленко, директор – Олександр Москаленко.

ТОВ “Піщанське” зареєстровано в 2000 році в селі Піщана Білоцерківського району, на сьогодні знаходиться в Білій Церкві. Статутний фонд – 486,82 тис. гривень. Основний вид діяльності – добування піску, гравію, глин і каоліну. Засновники та кінцеві бенефіціари – Іван Кошель та Петро Ястреб. Директор – Максим Новохацький.

У 2010 році Іван Кошель був обраний депутатом Білоцерківської міськради VІ  скликання від ВО “Батьківщина”. 

Також відомо, що до листопада 2012 року Іван Кошель був директором ПП “Вектор 2008”, яке входить у групу родини Сергія Панченка. Ключові особи групи – Сергій, Ірина (дочка) та Владислав (син) Панченки. Ірина Панченко – депутат Київської облради нинішнього скликання від ВО “Батьківщина”. Компанії групи Панченка працюють в різних сферах, зокрема АПК, торгівлі сільськогосподарськими машинами та програмування.

Станом на січень 2016 року Іван Кошель значився засновником, а станом на жовтень 2011 року – директором ТОВ “Телерадіокомпанія “Крокус-1”Головний редактор телерадіокомпанії – депутат Білоцерківської міськради нинішнього скликання Микола Іванов (фракція "Біла Церква разом"). 

Ймовірно, Іван Кошель є батьком Богдана Кошеля – судді Білоцерківського міськрайонного суду, який минулого року задекларував грошовий подарунок в розмірі 50 тисяч гривень він Івана Кошеля.

У жовтні 2017 року ТОВ “Піщанське” стало фігурантом кримінального провадження №12017110000000778 за фактом організації службовими особами цієї компанії незаконного видобутку піску на території Білоцерківського району. Під час досудового розслідування було встановлено, що службові особи та засновники “Піщанського” з 2014 року проводили незаконне видобування піску під прикриттям легального видобутку корисних копалин, а саме спецдозволу від 20.12.2000 року №2340 (анульований в березні 2018 року – кв). В січні 2018 року слідчий Нацполіції намагався через суд накласти арешт на спецтехніку ТОВ, але суд в задоволенні цієї вимоги йому відмовив.

ТОВ “Фасад” зареєстровано у 2002 році в Білій Церкві. Статутний фонд – 915 тис. гривень. Основний вид діяльності – добування піску, гравію, глин і каоліну. Засновники та бенефіціари – Аліна Полочанінова (67%) та Володимир Васильович Івашкевич (33%). Директор – Євгеній Володимирович Івашкевич.

Євгеній Івашкевич, ймовірно, є чоловіком Тетяни Івашневич, яка у 2021 році претендувала на посаду головного спеціаліста планово-економічного відділу Департаменту житлово-комунального господарства Білоцерківської міськради.

Станом на травень 2016 року Аліна Полочанінова була серед засновників ТОВ “Див”, яким на сьогоднi володіє та керує Павло Володимирович Івашкевич. У 2009 році керівником цього ТОВ був Сергій Макушин, який в 2010 році від “Народної партії” та у 2015 році від ВО “Батьківщина” безрезультатно балотувався до Білоцерківської міськради. А у 2019 році був зареєстрований довіреною особою кандидата в депутати Верховної Ради Руслана Браславського, який висувався від ВО “Батьківщина” на позачергових виборах 2019 року, але обраний не був.

ТОВ “Промбуд” зареєстровано у 2001 році в селі Черин на той час Таращанського району, на сьогодні знаходиться у місці Тараща Білоцерківського району. Статутний фонд – 11,8 тис. гривень. Основний вид діяльності – діяльність посередників у торгівлі меблями, господарськими товарами, залізними та іншими металевими виробами. Засновники та бенефіціари – Злата Гуцуляк та Ігор Стручек. Директор – Олег Богуш.

У 2007 році серед засновників ТОВ “Промбуд” був Іван Суслов та Євген Долгов. Людина з ПІБ Іван Миколайович Суслов на місцевих виборах 2015 року був обраний депутатом Буківської сільської ради (реорганізована) від Радикальної партії, а його дружина Наталія Суслова – як самовисуванка. В 2010 році Іван Суслов обраний депутатом Сквирської районної ради від громадянської партії “ПОРА” (реорганізована, увійшла до складу Білоцерківського району). На місцевих виборах 2015 року балотувався в Київоблраду від Радикальної партії, але обраний не був.

Іван Суслов є батьком Євгена Суслова, який у 2002-2006 роках очолював Сквирську міську раду. Після цього Євген Суслов був депутатом Верховної Ради V та VI скликань (2006-2012 роки) від “Блоку Юлії Тимошенко”. Згаданий вище Євген Долгов був помічником Євгена Суслова у обох скликаннях. В 2012 році Суслов-молодший був членом і першим заступником голови партії “Україна-вперед” Наталії Королевської.

Сім'я Суслових також відома на Київщині тим, що в своєму маєтку в селі Буки Білоцерківського району облаштувала цілий ландшафтний парк з однойменною назвою.

У 2016-2018 роках серед засновників ТОВ “Промбуд” буд Олег Дубовик з реєстрацією в селищі Летичів Хмельницької області. Людина з таким самим ПІБ на позачергових виборах до Верховної Ради в 2019 році балотувалася як симовисуванець по 191 округу (місто Старокостянтинів, Віньковецький, Деражнянський, Летичівський, Старокостянтинівський, Старосинявський райони Хмельницької області). На сайті ЦВК зазначено, що він був керуючим адвокатського бюро "Адвізерс". Крім цього, Олег Дубовик був помічником депутатів Верховної Ради VI скликання Кирила Куликова (блок “Наша Україна-Народна самооборона”) та VІІ скликання Сергія Капліна (“УДАР”).

У 2018-2019 роках кінцевим бенефіціаром ТОВ “Промбуд” був Степан Богдан з реєстрацією в Чернівцях. Людина з таким самим ПІБ в 2016 році декларував свої доходи як суддя Шевченківського районного суду Чернівців.

До Степана Богдана, в 2016 році, кінцевим бенефіціаром ТОВ “Промбуд” була Лілія Степанівна Богдан, яка має свідоцтво про ведення адвокатської діяльності.

ТОВ “Промбуд” у вересні 2018 року стало фігурантом кримінального провадження №12018110290000436, в рамках якого правоохоронці перевіряли законність видобутку піску цим підприємством у селі Улашівка. Тоді Таращанський суд Київської області надав слідчим дозвіл на доступ до документів компанії.

Раніше КВ повідомляла, що у Києві офіційно є п'ять родовищ піску, з яких на сьогодні легально розробляються лише два – “Бортничі” та “Осокори”. Видобуток піску на "Бортничах" восьмий рік веде АТ "Гідромеханізація", одним із власником якого вважається екс-міністр юстиції та екс-глава Верховного суду України Василь Онопенко. Цю фірму активісти та депутати Київради не раз звинувачували у неконтрольованому видобутку надр, а правоохоронці навіть почали за цим фактом кримінальне провадження. На родовищі “Осокори” з 2019 року не без порушень видобуває пісок ТОВ “Сенд Контракт”, пов'язане із нинішнім заступником голови Київської міськдержадміністрації КМДА В'ячеславом Непопом.

Держгеонадра очолює Роман Опімах.

  • ПП “Надра-Сервіс” (код ЄДРПОУ: 34019150)
  • ТОВ “Піщанське” (код ЄДРПОУ: 03755377)
  • ТОВ “Фасад” (код ЄДРПОУ: 31820943)
  • ТОВ “Промбуд” (код ЄДРПОУ: 31543258)

Фото: Погляд

КиевVласть

Теги: ТОВ Промбуд,Білоцерківщина,ТОВ Піщанське,ТОВ Фасад,Ліщенко Марія Вікторівна,Олександр Москаленко,Неоніла Москаленко,Максим Новохацький,Іван Кошель,Петро Ястреб
ПРЯМИЙ ЕФІР