Захист Музейного фонду України, особливо державного

Захист Музейного фонду України, особливо державного
338908 ПЕРЕГЛЯДІВ

До цього часу, 23.02.2022 музеї та заповідники не проінструктовані щодо евакуації предметів та колекцій державної частини Музейного фонду України, чи щодо якогось сховку. Жодної інформації чи доручення від МКІП чи профільного структурного підрозділу з цього приводу.

Хто захистить Музейний фонд України? Міністерство культури та інформаційної політики України ігнорує це питання взагалі. Декільком музеям, не сфери управління Міністерства вдалося вийти на зв՚язок із заступником Міністра, К. Чуєвою, щоб отримати якісь відповіді на вже критичні питання «Як діяти?», «Куди евакуювати фонди?», «Чи є хоча б якась інструкція?», «Як захистити фонди?», «З ким тримати зв՚язок?».

На жаль, у відповідь почули: «Не треба змати паніку…», «регіональні та інші відомчі музеї не наші…». Можна собі уявити реакцію представника любого обласного музею, почувши таку відповідь від заступника Міністра. А представники профільного структурного підрозділу взагалі слухавки не беруть, а якщо й беруть, то у відповідь чують тільки грубість та образу.

Дуже прикро, тому що, як виявилось, музеї та заповідники, які належать до сфери управління МКІП також зовсім не проінструктовані. Ніхто ні з ким не проводить ніяких нарад чи обговорень, чи володіють хоча б якоюсь інструкцією.

У більшості музеїв, як виявилося, не всправному стані вогнегасники. Відсутні хоча б якісь ємкості для пакування, відсутні генератори, та багато інших вкрай необхідних речей.

Як вберегти всесвітньовідому Пектораль????

Отже, якщо музеї та заповідники не перебувають у сфері управління Міністерства культури та інформаційної політики України, то їм не варто розраховувати на підтримку від центраного органу виконавчої влади у сфері МКІП є головним органом у системі центральних органів виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сферах культури, державної мовної політики, популяризації України у світі, державного іномовлення, інформаційного суверенітету України (у частині повноважень з управління цілісним майновим комплексом Українського національного інформаційного агентства "Укрінформ") та інформаційної безпеки, а також забезпечує формування та реалізацію державної політики у сферах кінематографії, відновлення та збереження національної пам'яті, міжнаціональних відносин, релігії та захисту прав національних меншин в Україні, мистецтв, охорони культурної спадщини, музейної справи, вивезення, ввезення і повернення культурних цінностей.

Згідно із ст. 18 Закону України «Про музеї та музейну справу» формування державної частини Музейного фонду України та забезпечення поповнення експозицій музеїв здійснюють центральні органи виконавчої влади, що забезпечують формування та реалізують державну політику у сферах культури та мистецтв.

Статтею 21 цього ж Закону також передбачені повноваження центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сферах культури та мистецтв щодо збереження державної частини Музейного фонду.

Стаття 26 Закону передбачає, що центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сферах культури та мистецтв, у межах своїх повноважень забезпечує формування та реалізацію державної політики у сфері музейної справи, а також - центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сферах культури та мистецтв, у межах своїх повноважень здійснює контроль за діяльністю музеїв, заснованих на державній та комунальній формах власності, за станом обліку, зберіганням, охороною, використанням та переміщенням музейних предметів Музейного фонду України, що зберігаються в музеях незалежно від форми власності.

Відповідно до п. 2 Положення про Музейний фонд України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України 20.07.2000 № 1147, дія цього Положення поширюється на всі види музеїв і заповідники, у яких зберігається колекція Музейного фонду України.

Відповідно до п. 30 цього ж Положення контроль за дотриманням порядку обліку та умов зберігання музейних предметів здійснює Мінкультури.

Крім того, відповідно до п. 41-1 Положення, у разі настання обставин непереборної сили або наявності загрози знищення, втрати, пошкодження чи руйнування музейних предметів державної частини Музейного фонду України рішення про їх передачу на постійне або тимчасове зберігання, зміну строку тимчасової передачі або повернення таких предметів, переданих на тимчасове зберігання за межами України з метою їх експонування на виставках, проведення реставрації або наукової експертизи, приймається Мінкультури.

Виділений текст вказує на те, що МКІП не привело свої законодавчі та підзаконні акти у відповідність. Адже Положення про Міністерство культури та інформаційної політики, затверджено ще у 2020 році.

Теги: Міністерство культури та інформаційної політики,Мінкультури,Музейний фонд України,МКІП ,Пектораль
ПРЯМИЙ ЕФІР