Росіяни літатимуть без GPS – по зіркам та компасу

Росіяни літатимуть без GPS – по зіркам та компасу
279321 ПЕРЕГЛЯДІВ

Росавіація рекомендувала авіакомпаніям підготуватися до польотів без використання американської глобальної супутникової навігаційної системи (GPS), яка використовується в цивільній авіації для більш точної навігації літаків. Лист із такими рекомендаціями заступник голови Росавіації Дмитро Ядров направив гендиректору «Держкорпорації з організації повітряного руху» Ігорю Моісеєнку та начальникам міжрегіональних територіальних управлінь агентства. Ті адресували його керівникам авіакомпаній,  повідомляють «Ізвєстія».

Росавіація доручила «Держкорпорації з ОрПР» «сприяти екіпажам повітряних суден при відключенні GPS». Пілотам рекомендовано негайно інформувати авіадиспетчерів про «збої, погіршення та аномальну роботу GPS» або пов’язаної з нею авіоніки.

Перевізникам потрібно оцінити ризики та обмеження, пов’язані зі збоями навігаційних приладів та бортових систем, що використовують сигнал GPS, та провести з льотним складом додаткове заняття для відпрацювання дій при виникненні збоїв у роботі супутникових систем навігації.

Згідно з листом, на етапі планування польотів екіпажі повинні бути готові до виконання стандартних процедур зльоту та заходу на посадку, не пов’язаних із застосуванням супутникового сигналу, та використання ними дублюючих засобів повітряної навігації.

У листі Ядров пояснив, що рекомендації пов’язані з її можливим відключенням в РФ, а також «глушінням» сигналів GPS та спуфінг-атаками (підміна сигналу) при польотах у районі Калінінградської області, над Чорним морем, на схід від Фінляндії та Середземномор’я. Про збої навігаційної системи раніше попередив європейський авіарегулятор (EASA), заявивши, що вони можуть призвести до відхилення літаків від маршрутів та неможливості виконати процедуру безпечної посадки.

Між тим, в «Аерофлоті», S7 Airlines, «Росії», «ІрАеро» та «Перемозі» повідомили «Ізвєстіям», що пілоти після 24 лютого не фіксували перешкод та збоїв GPS, доповідей про проблеми в роботі системи не надходило. Офіційний представник «Уральських авіаліній» Віра Гаснікова пояснила, що сигнал GPS і раніше міг пропадати, якогось значного збільшення цих випадків у компанії не відзначили. У перерахованих перевізниках заявили, що рекомендації Росавіації було виконано.

Джерело «Ізвєстій» у Росавіації відзначило, що при польотах без використання GPS для пасажирів нічого не зміниться, оскільки вона не є основним засобом навігації, на повітряних суднах є альтернативна система.

«Навіть за повного зникнення сигналу GPS пілоти можуть надійно виконувати політ від зльоту до посадки», – пояснив співрозмовник видання.

Для пасажирів у плані безпеки та комфорту при польотах без GPS дійсно нічого не зміниться, підтвердив головний редактор авіапорталу FrequentFlyers.ru Ілля Шатілін. За його словами, всі літаки зможуть літати так само, як літали до появи GPS.

«У російських авіакомпаній досі навіть збереглися літаки Boeing із віконцями у верхній частині кабіни, необхідні для навігації зоряним небом. На землі залишилися окремі приводні радіостанції, далекомірні радіомаяки тощо, вони є основним засобом аеронавігації», – зазначив Шатілін.

Для точного заходу на посадку GPS теж не потрібна, хоча багато аеродромів у Росії обладнані коригуючими станціями GBAS для заходів на посадку за супутниковою системою GLS, звичайні курсо-глісадні системи ILS, як і раніше, працюють, додав Шатілін.

У свою чергу виконавчий директор агентства «Авіапорт» Олег Пантелєєв зауважив, що рекомендація підготуватися не означає заборони використання GPS.

Довідково від «Ізвєстій»:

Наразі існує чотири глобальні навігаційні супутникові системи: GPS, управління якою здійснюється урядом США, російська ГЛОНАСС, європейська Galileo та китайська Compass. Між собою вони відрізняються сигналом, кількістю супутників, що одночасно перебувають на орбіті, і орбітальними параметрами польоту супутників.

Майже всі супутники передають сигнали як цивільного, і військового призначення (відкриті і закриті відповідно). Наявність супутникового навігаційного приймача дозволяє визначати просторове розташування з точністю 3-15 м. Найпоширеніші цивільні літаки як у Росії, так і у світі, в тому числі Airbus, Boeing та Superjet 100, обладнані бортовими системами та приладами, які приймають лише сигнал GPS.

nashigroshi.org

Теги: Росавіація ,GPS,Аерофлот,росія,Олег Пантелєєв
ПРЯМИЙ ЕФІР