Санкції діють, пропаганду нагнітають, партизани працюють: ситуація в Білорусі під час війни в Україні

Санкції діють, пропаганду нагнітають, партизани працюють: ситуація в Білорусі під час війни в Україні
347858 ПЕРЕГЛЯДІВ

У Білорусі наростає криза. Ціни ростуть, у візових центрах стоять черги, а блокування кордонів із ЄС б’є по логістичних компаніях. Боротися намагаються спробами випускати «елітні» товари в самій країні, продумувати антикризові заходи та посилювати градус пропаганди у так званій «інформаційній війні» із Україною та Заходом.

Білорусь встигла суттєво допомогти Росії у повномасштабній агресії проти України. Нелегітимний президент Олександр Лукашенко не соромиться публічно підігрувати кремлівській пропаганді, а також погоджуватися на провокації, захід військ і запуск ракет з території Білорусі.

Тим часом партизани всередині країни пошкоджують залізничні шляхи, а чимало білоруських добровольців навіть цілими підрозділами воюють на території України.

Про це та інше — в огляді білоруських медіа від «Сили правди».

Криза через санкції та спроби «імпортозаміщення»

В Білорусі погіршується економічна ситуація через запроваджені санкції. Уряд вже готує «кризові сценарії», адже за їх твердженням під загрозою навіть «фінансування соціальної інфраструктури» в умовах «економічної блокади і зовнішнього тиску».

Тим часом ціни на різні групи товарів ростуть. Навіть пропагандистські медіа повідомляють про те, що найбільше подорожчали комунальні послуги, оренда житла, паливо, продукти харчування, зокрема овочі. Йдеться про зростання цін в середньому на 40-80%.

На це суттєво вплинула війна, адже тільки із початку повномасштабної агресії проти України ціни на білоруських заправках піднімали вже шість разів.

Частково проблему намагаються закрити так званим «імпортозаміщенням». Зокрема говорять про спроби замінити продукти, які тепер не постачатимуть із ЄС: хамон та сир із білою пліснявою. Заміною таких «елітних» продуктів особисто опікується міністр сільського господарства Ігор Брило.

Хоча в Білорусі є нафтопереробні потужності, паливо все одно постійно дорожчає.
Фото із відкритих джерел

Пропаганда від вусатого диктатора

Тим часом у Білорусі пропагандистська машина працює в унісон із російською. Невизнаний лідер держави Олександр Лукашенко повторив кремлівські штампи про війну, які активно поширюють у Росії: про ризик нападу з боку України, про «британську спецоперацію» в Бучі. При цьому Лукашенко нібито передав Путіну якісь документи із цього приводу. Також білоруський диктатор намагається додати собі авторитету через намагання долучитися до переговорів із Україною.

«Ми сьогодні докладно обговорювали цю їхню спецоперацію — психологічну операцію, яку провели англійці. Якщо вам комусь потрібні адреси, паролі, явки, номери та марки автомобілів, на яких приїхали до Бучі, і як це робили – ФСБ Росії може подати ці матеріали. Якщо ні, то ми можемо допомогти. Разом з російськими нашими друзями ми повністю з першої до останньої години розкрили цю гидку, мерзенну позицію Заходу», — заявив Лукашенко, підігруючи риториці Кремля.

Попри погіршення економічної ситуації, подібні візити двох диктаторів на космодром у Амурській області РФ є спробою створити видимість стабільності. В унісон звучать і заяви Лукашенка про те, що санкції не «нахилять і не зіб’ють зі шляху» Москву та Мінськ і загалом вони штовхають Білорусь в «братні обійми», де їй нібито давно пора було бути.

На черговій зустрічі Путін та Лукашенко робили вигляд, що у них все спокійно та поширювали дезінформацію про агресію проти України. Фото з відкритих джерел

Рупори пропаганди режиму

Публічним засвідченням підконтрольності багатьох білоруських медіа режиму стала зустріч Олександра Лукашенка із керівниками великих державних медіа. Подібні зустрічі підкреслюють, наскільки контрольованими є багато білоруських мас-медіа, головні редактори яких ходять «на килим» до президента і заявляють, що «нарада з президентом — орієнтир для подальшої роботи».

Тим не менш, і Лукашенко, і «ручні» медіа визнають, що реклами поменшало, тому виживати їм буде складніше і штати доведеться скорочувати. Лише найбільш лояльні претендують на державну підтримку. «Легких грошей чекати не варто», — запевнив їх диктатор.

Диктатор Олександр Лукашенко не соромився публічно роздавати вказівки щодо інформаційної війни підконтрольним медіа. Скрішнот «Бєларусь 1»

Тим часом у світі все більше поширюється недовіра як до російських, так і до білоруських мас-медіа, які стали джерелом ще більш очевидної пропаганди та дезінформації із початком повномасштабної агресії.

Контент, який вони продукують, часто маркують як неправдиву інформацію у соцмережах та блокують.

Публікації білоруських медіа отримують позначки із попередженням щодо поширення неправди у соцмережах

Білоруські добровольці на захисті України

Проте далеко не всі білоруси готові миритися із існуванням режиму Лукашенка та його участю у війні проти України. Зокрема, білоруси, які мешкають за кордоном, організувалися для підтримки та навіть зі зброєю в руках захищають Україну. 

Це зокрема батальйон імені Кастуся Калиновського, полк «Погоня», а також інші підрозділи і окремі бійці, що воюють в складі українських з’єднань. Зокрема, 12 квітня героїчно загинув білорус Дмитро Рубашевський, який воював у складі 24-ої окремої механізованої бригади імені Данила Галицького, повідомляє опозиційне медіа «Белсат»

Раніше життя за Україну віддав білорус Ілля «Литвин», на честь якого назвали білоруський підрозділ в Одесі.

Проукраїнські партизани на залізниці

Ще одна форма боротьби: перекриття і пошкодження залізничних шляхів. Як повідомляє «Белсат», партизани пошкодили залізничні шляхи у різних частинах Білорусі. Цим зокрема займається білоруське об’єднання колишніх силовиків ByPol. «Ресурс наш не вичерпано. Люди наші не затримані і ми продовжуватимемо допомагати нашим українським колегам боротися з російською окупацією», — їх представник Олександр Азаров.

На жаль, частину партизанів затримали. Як повідомляє «Наша ніва», у ніч на 30 березня затримали трьох жителів Бобруйска, які, за версією білоруських силовиків, вчинили диверсію 28 березня в Осиповичському районі.

Нагадаємо, Росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну вранці 24 лютого. Білорусь допомогла агресору, розмістивши на своїй території його війська і техніку. За даними Державного прикордонного комітету, з початку війни до Білорусі виїхало понад 17,2 тисячі українських біженців. Майже чверть із них заїхала до країни, з якої летять ракети, транзитом через Польщу.

sylapravdy.com

Теги: Білорусь,Санкції проти Росії,санкції,пропаганда,Олександр Лукашенко,путін,росія, війна в Україні
ПРЯМИЙ ЕФІР