Зеленський: активи колаборантів та тих, хто веде бізнес з рф, будуть конфісковувати

Зеленський: активи колаборантів та тих, хто веде бізнес з рф, будуть конфісковувати
33608 ПЕРЕГЛЯДІВ

23 травня стало відомо, що Володимир Зеленський увів в дію закон, за яким дозволено конфісковувати активи у осіб, які співпрацюють з росією.

Відповідну інформацію опубліковано на офіційному сайту Президента.

Верховна Рада Україна проголосувала Закон №7194 "Про внесення змін до деяких законів України щодо підвищення ефективності санкцій, пов'язаних з активами окремих осіб" ще 21 травня. Однак Зеленський не підписав його, а завернув на доопрацювання.

Головне застереження Президента: відсутність у законі чітких критеріїв, за яким можна точно сказати – ось ця людина дійсно співпрацював тим чи іншим з чином з країною-агресором.

Щоб українські правоохоронні органи могли застосувати санкції, мають виконуватись наступні критерії:

  • особа завдала істотної шкоди суверенітету, територіальній цілісності та національній безпеці;
  • або особа суттєво сприяла завданню істотної шкоди.

У законі також наводяться конкретні ознаки того, що шкода дійсно була завдана. Наприклад:

  • долучалась різним чином до нападу на Україну – ухвалювала рішення, голосувала, проводила різні організаційні заходи тощо;
  • особисто воювала проти України;
  • брала участь у створенні органів управління від імені рф;
  • організовувала або брала участь у проведенні референдумів від імені країни-агресора;
  • дозволяла росіянам користуватись приміщеннями різного призначення;
  • допомагала ремонтувати військову техніку.

Окремо також зазначається, яка саме фінансова участь оцінюється як сприяння рф.

Допомога агресору – це:

  1. Якщо підприємець протягом останніх 4-ьох кварталів сплатив податків в рф на суму 3 мільйона гривень (40 мільйонів – для компаній);
  2. Якщо перерахували пожертви у благодійні фонди на суму більшу за 750 тисяч гривень;
  3. Якщо інвестували на суму більшу 3 мільйонів гривень.

Окремо описано інформаційна сприяння нападникам. Зокрема, каратимуться ті, хто поширював у мережі пости з підтримкою рф, глорифікував її військових, обґрунтовував та виправдовував агресію проти України.

У Законі докладно прописано процедуру застосування санкцій, що важливо, аби конфіскація активів відбувалась законно. У процесі буде задіяно три основні державні органи:

  1. Рада нацбезпеки – приймає рішення про блокування активів;
  2. Міністерство юстиції – виявлятиме активи;
  3. Вищий антикорупційний суд стягуватиме активи на користь держави.

Нагадуємо, наразі ДБР виявляє компанії, які пов'язані з підсанкційним російськими олігархами. Зокрема, під Києвом працювала будівельна компанія, якою володів Андрій Молчанов - людина, батько якого був колегою путіна під час його роботи у Санкт-Петербурзі. Колаборант на Луганщині запустив для ворога Луганську ТЕС. Володимир Сальдо офіційно перейшов на бік ворога і активно співпрацює з російськими загарбниками.

Теги: колаборанти ,війна з Росією , війна в Україні,Війна, війна з рф, війна Росії проти України,Росія,Україна, Російська агресія ,Російська Федерація,ВРУ ,Володимир Зеленський,Зеленський,Володимир Зеленський Вікіпедія, Зеленський Вікіпедія, Володимир Олександрович Зеленський,Президент Володимир Зеленський ,Президент Зеленський ,Президент Уркаїни Володимир Зеленський ,Президент Уркаїни Зеленський ,Президент Уркаїни ,Президент , Верховна Рада, Верховна Рада України,зрадники-колаборанти,колаборанти,Молчанов,Андрій Молчанов,активи колаборантів,активи ,РФ
Автор: wikibazacom
ПРЯМИЙ ЕФІР