Експрезидент Додон затриманий у Молдові за підозрою в держзраді

Експрезидент Додон затриманий у Молдові за підозрою в держзраді
40783 ПЕРЕГЛЯДІВ

24 травня у Молдові затримано Ігоря Додона, проросійського політика, експрезидента Молдови.

Інформацію про затримання з'явилась у Telegram-каналі "Sputnik Молдова".

Прес-секретар Генеральної прокуратури Молдови стверджує, що термін затримання – 72 години. Також він повідомив, що політик підозрюється за 4-рма статтями кримінального кодексу:

  • пасивна корупція;
  • фінансування політичної партії кримінальними елементами;
  • зрада батьківщини;
  • незаконне збагачення.

Напередодні – 23 травня – відбулись обшуки у будинку політика та ще 11 спорудах. Сьогодні обшуки продовжились.

Наразі журналісти молдовський ЗМІ стверджують, що, крім виступу прес-секретаря, немає офіційного підтвердження інформації про арешт Додона.

З огляду на політичні погляди Додона, напад рф на Україну та позицію Молдови щодо цього питання найбільший інтерес викликає стаття про держзраду. Однак 18 травня проти нього відкрили справу стосовно корупції.

У 2019 році Ігор Додон опинився на відеозаписі, на якому місцевий олігарх та лідер Демпартії Плахотнюк намагався передати йому певний пакет. Політик не взяв пакет власноручно, в попросив передати його іншій людині неподалік. 

Спершу молдовська Антикорупційна прокуратура не побачила складу злочину у подіях, зафіксованих на плівках. Однак згодом Апеляційна палата все примусила правоохоронців взятись до справи.

Зазначимо, Ігор Додон перебував на президентському посту з 2016 до 2020 року. Під час каденції він зустрівся з володимиром путіним, якому пообіцяв, що анулює угоду про асоціацію з ЄС та припиниться інтеграцію до НАТО. 

Майя Санду, нинішня очільниця Молдови, не відзначається проросійськими симпатіями. Молдова офіційно не приєдналась до санкцій проти рф, які запровадили низка європейських країн після нападу росії на Україну. У квітні 2022 року Президентка визнала, що країна немає боєздатної армії. Ймовірно, саме цим, а також залежністю від російських енергоресурсів, пояснюється підкреслено миролюбні висловлювання щодо провокацій росіян у невизнаній "Придністровській Молдовській Республіці". 

Однак поступово риторика та дії Санду дещо змінилась. Майже одночасно з Грузією Молдова подала заявку на членство у ЄС – 3 березня. Вже 18 травня вона заявила, що росії необхідно вивести свій контингент з "ПМР". Слова прозвучали з трибуни Європейського парламенту.

Нагадуємо, Генсек ООН назвав Молдову найкрихкішим сусідом України, так як на її території продовжують лишаться півтори тисячі російських солдатів. Між тим, як стверджує очільник Одеської ОВА Максим Марченко, ці солдати не здатні відновити роботу навіть тираспільського військового аеродрому: усі запчастини та устаткування вони просто "пропили".

stopcor.org

Теги: Росія ,Молдова, Російська агресія ,Російська Федерація,РФ,Україна, Ігор Додон, Додон,Генеральна прокуратура Молдови,Генеральна прокуратура ,прокуратура Молдови,Експрезидент Додон,держзрада,ЄС ,НАТО, ООН,Генсек ООН
Автор: wikibazacom
ПРЯМИЙ ЕФІР