Чи піде слідом за Порошенком у в'язницю тодішній прем'єр Володимир Гройсман?

Чи піде слідом за Порошенком у в'язницю тодішній прем'єр Володимир Гройсман?
343838 ПЕРЕГЛЯДІВ

Гройсман - схематозник, який контролював незаконні потоки з податкової, митниці, ДАБК, геокадастру на посаді прем'єр-міністра України з квітня 2016 по серпень 2019 року за президента Петра Порошенка.

За ">словами кума путіна Віктора Медведчука, у схемі підтримки ЛНР та ДНР шляхом купівлі вугілля з їхніх шахт, а також прокачування російського дизеля через українську трубу були задіяні президент Петро Порошенко, генпрокурор Віктор Луценко, міністр МВС Арсен Аваков, голова Нацбанку Валерія Гонтарева, голова СБУ Василь Грицак, міністр енергетики Володимир Демчишин, голова фракції БПП Ігор Кононенко.

Чи знав про фінансування сепаратистів, терористів та військових рф тодішній прем'єр-міністр України Володимир Гройсман?

Безперечно. Адже питання, що виносяться на засідання Кабміну після голосування всіма міністрами підписує прем'єр-міністр.

Зеленському вигідно посадити обох - Порошенка та Гройсмана

Це означає, що у питанні фінансування Петром Порошенком війни росії проти України допитуватимуть і колишнього прем'єра Володимира Гройсмана на предмет його причетності до низки озвучених Медведчуком злочинів.

Якщо колишній директор вінницького ринку, а також колишній мер Вінниці “не знав”, то це все одно не зніме з нього відповідальності – мова ж про українську безпеку, державні інтереси під час війни на Донбасі!

А якщо знав, то чому не повідомив у ДБР, НАБУ, які, до слова, так і не дали відповідь, чи отримував Гройсман у 2017 році хабар у вигляді офісного центру в Києві за 75 мільйонів гривень, у якому зараз працюють його pr- та політтехнологи?

А якщо не повідомив, значить, нарівні з колишнім президентом Петром Порошенком має бути притягнутий до кримінальної відповідальності. Як співучасник.

У складному становищі зараз перебуває Володимир Гройсман. Це лише питання декількох місяців, півроку - яку офіційну позицію він обере. Відгороджуватиметься від свого боса, який привів його у велику політику і від якого він публічно відхрестився, як тільки Зеленський став президентом? Зрада - це загальновідома риса цього політика. Чи дасть на нього свідчення, як це зробив Медведчук, аби полегшити власну долю?

Адже це не іноземну гуманітарну допомогу через свій фонд з логотипом партії на целофанових пакетах роздавати, тим самим просуваючи виборчу «сітку» на найближчі вибори в себе у Вінниці!

Це питання компетенції спецслужб та геополітичних розкладів. Колишній президент Петро Порошенко, як заявляють аналітики, вже не вислизне з маргарину із фінансуванням путінської армії. Через непробивну позицію головнокомандувача Зеленського його тепер уже навряд чи відмажуть закордонні куратори.

А ось по Гройсману – поки що не зрозуміло. На рівні нинішнього уряду він не має жодної цінності. Хіба що справді може посилити свідчення Віктора Медведчука, яких, втім і так достатньо, проти Порошенка.

З іншого боку, під час війни Зеленському вигідніше публічно запроторити до СІЗО одразу двох корупціонерів найвищого рангу – Порошенка та Гройсмана.

Так, це рішення, на яке чекає більшість українців. Як і щодо багатьох інших топ-політиків, які знищували Україну усі 30 років на користь інших держав.

Торгу по Вінниці не буде. Крапка

Відомо, як ставить на місце політичних опонентів Володимир Зеленський.

Перед вторгненням росії були практично заборонені проросійські партії, трохи раніше закриті опозиційні телеканали, що прославляли Медведчука та дружбу з московитами.

Про Володимира Гройсмана відомо те, що ще рік після інавгурації він "безстрашно" критикував новообраного президента. Сама медійна стратегія полягала в тому, щоб на тлі негараздів в економіці та зниження президентського рейтингу привернути увагу до своєї персони. Гройсман розраховував, що Зеленський буде на посаді лише однієї каденції. Тому так витончено, як він сам собі придумав, поливав помиями Зеленського.

Офіс президента вперто не помічав Гройсмана, який в одному з інтерв'ю зрештою зізнався, що у Києві він нікому не потрібен – молоді менеджери з оточення гаранта вирішують усе, не підпускаючи нікого.

Колишній прем'єр спробував випросити "місце під сонцем" під час особистої зустрічі з першою особою, неодноразово пробивав для цього доріжки у "потрібних" функціонерів.

Тут пригадується ще одне минуле. Якось, у 2005 році, будучи мером Вінниці, затятим прихильником володимира путіна, Гройсман пообіцяв президенту Віктору Януковичу максимальну підтримку у проходженні його фракції Партії регіонів до міської ради. Пообіцяв, а зрештою… розвів. Тоді більшість взяла кишенькова політсила Володимира Борисовича із зухвалою назвою “Совість України”.

Усвідомлюючи те, що при необхідності Гройсман здасть своїх найближчих партнерів (як той зробив з Януковичем і Порошенком; додамо тут ще й місцевих чиновників - Олександра Домбровського, Валерія Коровія), офіс Зеленського дав йому від воріт поворот.

Для розуміння всього драматизму ситуації варто нагадати, скільки голосів набрала на виборах до обласних рад у 2020 році політична партія “Українська стратегія Гройсмана” загалом по Україні. Аж 2,25 відсотка. А ось соціологічне опитування Центру Разумкова від початку цього року показало рекордно низький рівень симпатій українців особисто до Володимира Борисовича - 2.1%.

Поки що маємо досить сильні позиції його кишенькової партії на Вінниччині. В обласній та міській радах Володимир Гройсман тримає дві найбільші фракції (більшість), розподіляючи бюджетні гроші на свої фірми та депутатів із потрібними громадськими діячами та журналістами.

За що й розпочалася недавня бійка, вірніше, промалювався оскал пораненого тонучого звіра. Нещодавно чинний міський голова Сергій Моргунов від імені Асоціації міст України звинуватив голову обласної військової адміністрації (креатура, дуже близька до сім'ї Володимира Зеленського) Сергія Борзова в нібито організації політичного переслідування однопартійців з “Української стратегії Гройсмана” – голів місцевих рад Бара та Тульчина, у яких пройшли обшуки ДБР.

Після медведчуківських звинувачень Петра Порошенка керівництво “Української стратегії Гройсмана” різко заткнуло пельку.

І сам Гройсман жодних заяв не зробив.

Це означає, що він висить на міцному гачку та що торгу по Вінниці та Вінницькій області не буде. Команда Володимира Борисовича на найближчих виборах не зможе домалювати, як завжди, собі перемогу. Більшість у радах Вінниччини візьмуть “Слуги народу” та дружні президенту Володимиру Зеленському партії.

Олексій Толмачов

Теги: Володимир Гройсман, Володимир Зеленський, Сергій Борзов, вибори, Вінниця, Слуга народу, Українська стратегія Гройсмана
ПРЯМИЙ ЕФІР