В Україні створили реєстр екологічних злочинів рф

В Україні створили реєстр екологічних злочинів рф
283101 ПЕРЕГЛЯДІВ

Рф вбиває в Україні людей і тварин, руйнує об’єкти критичної інфраструктури і нищить довкілля. За заподіяну шкоду агресор має відповісти сповна, в тому числі – матеріально. Саме тому сформовано реєстр екологічних злочинів, повідомила заступниця голови комітету з питань екологічної політики у Верховній Раді України Олена Криворучкіна.

Зокрема, 1 березня 2022 року на базі Держекоінспекції був створений оперативний штаб.

"Екологічних штабів у нас з’явилося багато – пішов такий тренд. Але насправді це – єдиний штаб, який займається створенням реєстру екологічних злочинів росії. Він фіксує ці злочини й обчислює збитки. Діє відповідний чат-бот у телеграмі, телефон гарячої лінії. Є електронна адреса, за якою можуть звернутися всі громадяни України й повідомити про конкретні злочини проти довкілля", – зазначила нардепка.

За її словами, станом на сьогодні зафіксовано понад 1,5 тисячі таких звернень. З них до реєстру внесено лише близько 200.

"Чому так мало? Кожне повідомлення про злочин перевіряється. Ми ретельно готуємось. Ми не просто фіксуємо, нам важлива не кількість. Ми мусимо чітко підготуватися до міжнародних судів, у відповідності з міжнародною практикою. Ми готуємо доказову базу, і вона має відповідати тим принципам і механізмам, які закладені в міжнародному судочинстві", – пояснює політикиня.

Вона також зауважила, що до складу робочої експертної групи увійшли 40 фахівців, серед яких – провідні науковці, та висловила вдячність колегам.

"Сорок експертів долучилися до нашої роботи й допомагають фіксувати збитки. Скільки вже нараховано у грошовому вираженні? На сьогодні це вже сотні мільйонів доларів, і цифра зростає. Лише перші 11 прорахованих злочинів – це 4,5 млрд грн. У випадку з дамбою Північнокримського каналу в України щодоби крадуть води на 32,6 млн грн. З 27 лютого по сьогодні це – 2,5 млрд грн. А ще є 22 знищені нафтобази й нафтосховища, без урахування АЗС, інші речі – загальна сума збитків буде колосальною", – наголосила Криворучкіна.

stopcor.org

Теги: екологічні злочини, війна в Україні,путін,росія,реєстр екологічних злочинів рф
ПРЯМИЙ ЕФІР