Кримінальна відповідальність чи висока зарплата: чому українцям не варто ухилятись від мобілізації

Кримінальна відповідальність чи висока зарплата: чому українцям не варто ухилятись від мобілізації
354259 ПЕРЕГЛЯДІВ

"Відкосити" чи відслужити? На одній шальці терезів – пропозиції від шахраїв і можливість сісти на 5 років за грати, а на другій – високий соціальний статус, пільги і зарплата у 100 тисяч грн. Тому проблем із військовим резервом Україна не має. Кого можуть призвати та чому краще не ухилятись від мобілізації.

Термін воєнного стану та загальної мобілізації в Україні подовжили до 23 серпня 2022 року. Відповідний Указ №342/2022 був підписаний президентом Зеленським 17 травня, а 22 травня закон про його затвердження був проголосований у парламенті.

Що це означає? І чи будуть нові "хвилі" мобілізації"?

Як повідомлялось раніше, нормативними актами України визначені чотири хвилі мобілізації. Перша і друга передбачають призов так званого "оперативного резерву", тобто колишніх військовослужбовців, які мають бойовий досвід, ветеранів АТО та ООС, контрактників та громадян, які в період з 2014 року проходили строкову службу або служили за контрактом. Третя і четверта охоплюють "мобілізаційний резерв", тобто спершу тих, хто закінчив військові кафедри вишів, а згодом – усіх, хто не має вікових і фізичних обмежень.

Утім, на практиці "хвилі" мобілізації – це умовний поділ, який визначає пріоритети для призову. Дійсно, перевага і досі надається особам з бойовим досвідом і резервістам "другої черги". Але це не означає, що призивати можуть виключно їх.

"Хоча 23 травня Верховна Рада продовжила термін загальної мобілізації ще на 3 місяці, нині мобілізація в Україні проводиться меншими темпами, оскільки її показники виконані на 100%. Під час третьої хвилі призиваються офіцери запасу – військовозобов’язані, які закінчили військові кафедри ВНЗ. Звичайно, якщо бойові дії продовжуватимуться, буде потреба поповнення військовими фахівцями українських частин, тож четверта хвиля мобілізації в Україні розпочнеться лише після того, як завершиться друга та третя. Під час неї призову підлягають всі мешканці країни, які не мають обмежень за віком або за станом здоров’я, але поки наступної хвилі наразі не передбачається. Все залежить від обстановки на бойових порядках і від потреби у військовослужбовцях", – роз'яснили в Територіальному центрі комплектування Чернігівської області.

У командуванні наголошують, що дефіциту резервістів немає. Ще у перші дні біля до територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (колишні військкомати) вишикувалися черги добровольців, готових захищати Батьківщину.

Разом із тим, у ЗМІ періодично з’являються повідомлення про те, що повістки вручають чоловікам призивного віку просто у чергах, на заправках та у кав’ярнях. Соцмережі заполонили рекламні оголошення від сумнівних ділків, які пропонують за певну винагороду оформлювати бажаючим "білі білети" чи переправляти ухилянтів за кордон під виглядом водіїв чи студентів іноземних вишів. А у телеграмі навіть з’явились окремі чати для бажаючих виїхати через окуповану Херсонщину до Криму, де нібито можна "пересидіти" мобілізацію.

Найпоширеніші способи ''відкосити'' від мобілізації в Україні: інфографіка

Чому українцям не варто вестися на сумнівні меседжі й ховатися від призову?

"СтопКор" поспілкувався з експертами – ветераном АТО Денисом Гойком та офіційним представником Територіального центру комплектування в Чернігівській області.

По-перше, законом передбачено відповідальність за ухилення від обов’язкової мобілізації.

Згідно ст. 210-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення, за порушення вимог законодавства про мобілізацію передбачено штраф. Тобто особа, яка отримала повістку, але не з’явилася до військкомату, може бути оштрафована на суму до 5 100 грн.

Ухилення від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період, на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період – карається позбавленням волі на строк від трьох до п'яти років.

В якому саме випадку настає кримінальна відповідальність, "СтопКору" розповів представник Територіального центру комплектування Чернігівщини.

"Під час загальної мобілізації військовозобов'язаним вручаються повістки. Якщо ви отримали повістку про призов на військову службу до ЗСУ і не з'явилися у визначені строки, з цього моменту розпочинається кримінальна відповідальність. Також у повістці може зазначатися вимога прибути на військову дільницю, але без вказаних на це строків. У такому випадку слід прибути негайно – упродовж доби, інакше за неявку також передбачена кримінальна відповідальність", – пояснює він.

По-друге, мобілізація і доукомплектування бойових підрозділів має певну логіку.

Зокрема, безпосередньо до дій на фронті залучають переважно людей, які мають відповідну військову освіту та досвід бойових дій.

Натомість мобілізованих, які раніше не проходили військову службу, практично ніколи не відправляють одразу на "передову". Спершу їх для здійснення відповідної фахової підготовки мають доправити до навчальних центрів. І лише після завершення такої підготовки можуть доукомплектувати новобранцями підрозділи, що ведуть бойові дії.

"Мобілізувати можуть усіх військовозобов’язаних, але пріоритет надається людям з бойовим досвідом. Тут важливо зазначити, що всі військовозобов'язані обов'язково проходять навчання у навчальних центрах ЗСУ. Воно триває від 7 до 20 діб – для рядового та сержантського складу, залежно від складності спеціальності. Тільки після проходження навчання, мобілізовані вирушатимуть у військові частини. Важливо зазначити, що якщо ви непридатні до військової служби в мирний час, але обмежено придатні у воєнний час, вас все одно можуть мобілізувати", – коментує представник Чернігівського ТЦК.

По-третє, наявність досвіду військової служби дає громадянину низку переваг у цивільному житті.

Так, проходження служби буде однозначним "плюсом" при працевлаштуванні до силових і правоохоронних структур (поліція, СБУ, ДСНС, ДБР тощо) чи держслужбовцем. Учасники бойових дій та молодь, яка звільнилася із строкової військової служби, військової служби за призовом під час мобілізації і яка вперше приймається на роботу мають додаткові гарантії у працевлаштуванні, а також переважне право на залишення на роботі.

Крім того, всі військовослужбовці, які брали участь у виконанні бойових завдань із захисту України у складі військових підрозділів, з'єднань або об'єднань усіх видів ЗСУ (включно із ТрО) та флоту, отримують статус учасників бойових дій.

Відповідно до Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту", статус УБД надає низку пільг, зокрема безкоштовне надання ліків та медвиробів, безоплатне забезпечення санаторно-курортним лікуванням, безкоштовний проїзд громадським транспортом, 75% знижки на оплату комунальних платежів і палива, звільнення від нарахування штрафних санкцій за невиконання відсотків за кредитами, першочергове забезпечення житлом тощо. Крім того, учасникам бойових дій надаються пенсії або державна соціальна допомога.

По-четверте, контрактна служба в армії – це стабільний і високий заробіток.

Після повномасштабного вторгнення рф порядок грошових виплат військовослужбовцям було змінено: відтепер вони складаються з двох частин – щомісячне грошове забезпечення (зарплата) та додаткова грошова винагорода.

"Держава гарантує військовим достатнє матеріальне і фінансове забезпечення", – розповідає ветеран, воєнний журналіст Денис Гойко. "Наприклад, зараз щомісячне грошове забезпечення військовослужбовців, які проходять службу в бойових частинах, становить для рядового сержантського складу від 11 500 до 17 000 грн, а для офіцерського складу – від 14 000 до 37 000 грн. Крім того, в умовах воєнного стану військовослужбовцям сплачується додаткова винагорода".

Військовий журналіст, ветеран АТО Денис Гойко

Додаткова грошова винагорода залежить від того, чи беруть військові участь у бойових діях: для тих, хто безпосередньо не залучений до ведення бойових дій вона складає 30 тисяч грн на місяць, а для тих, хто бере участь у боях – 100 тисяч грн на місяць.

"Слід зауважити, що багато українців через війну залишилися без роботи, і тільки зараз економіка країни починає потроху оговтуватись від наслідків ворожих дій. Чимало дружин наших захисників разом з дітьми виїхали за кордон. Тож, звичайно, висока заробітна плата контрактників є додатковим стимулом для проходження військової служби у воєнний час. Це – своєрідна фінансова подушка безпеки для тих, хто боронить країну, та їхніх сімей", – резюмує Денис.

Нагадаємо, легальною перепоною для призову може стати визнання особи непридатною для військової служби за медичними показниками. Висновок про подібну непридатність має право зробити тільки відповідна військово-лікарська комісія (ВЛК). При цьому перелік захворювань, які є підставами для зняття людини з обліку, у воєнний час суттєво коротший, порівняно з мирним періодом.

stopcor.org

Теги: мобілізація,військовослужбовці,військовозобов’язані,резервісти,добровольці, ЗСУ,статус УБД,контрактна служба в армії, війна в Україні
ПРЯМИЙ ЕФІР