Зруйнували школу і побажали "успіхів у навчанні": CNN відвідали звільнену від росіян Катюжанку. ФОТО

Зруйнували школу і побажали "успіхів у навчанні": CNN відвідали звільнену від росіян Катюжанку. ФОТО
285259 ПЕРЕГЛЯДІВ

Коли у березні українські війська відновили контроль над Катюжанкою, селом на північ від Києва, яке більше місяця перебувало під російською окупацією, вони виявили місцеву школу зруйнованою і пограбованою вщент.

Усю техніку, яку не вдалося винести й украсти, розбили, на шкільному подвір’ї був імпровізований цвинтар, а на футбольному полі вирили глибокі траншеї. Однак окупанти залишили після себе ще дещо, розповідають CNN з місця подій.

В одній із зруйнованих аудиторій, на великій зеленій дошці, що висить на стіні трохи нижче за портрет Ісаака Ньютона, був написаний крейдою лист, адресований учням і підписаний "росіяни".

У повідомленні йшлося наступне: "Діти, вибачте за такий безлад, ми намагалися врятувати школу, але був обстріл. Живіть у мирі, бережіть себе і не повторюйте помилок старших. Україна і росія – один народ!!! Мир вам, брати і сестри!"

Лист був написаний російською мовою, на противагу українській, яка є мовою викладання у школі. Це – лише один з декількох надписів, що залишилися на стінах і дошках, розкиданих навколо будівлі. "Ми за мир у всьому світі", – йдеться в іншому. CNN зауважує, що журналісти не змогли незалежно перевірити, хто саме писав ці  нотатки.

Микола Мікітчик, директор середньої школи Катюжанки, розповів CNN , що відчув огиду, коли знайшов ці надписи.

"Написали: "Росіяни і українці – брати" і при цьому пограбували школу... Зруйнували комп’ютери, винесли жорсткі диски, забрали ноутбуки, принтери, нічого в школі не залишили! Це варварство і лицемірство", – наголосив він.

Мікітчик повідомив, що на території школи також були знайдені три протитанкові міни, декілька світлошумових гранат і магазини кулеметів з кулями. Кухня, нещодавно відремонтована й оснащена новітнім обладнанням, де до початку війни щодня годували понад 500 дітей, була вщент зруйнована.

Внаслідок бойових дій школа в Катюжанці зазнала величезних руйнувань

Згідно з оперативним оновленням, опублікованим Міністерством оборони України 3 березня, російські війська в цей час контролювали Катюжанку, створивши там та в інших селах району власні логістичні табори.

Катюжанка – невелике село, але стратегічно важливе завдяки своєму розташуванню на одній з головних доріг, що ведуть до Києва. На супутникових знімках, зроблених на початку березня, у цьому районі буловиявлено російський військовий конвой довжиною 40 миль (64 км), який складався з танків, бронетехніки та буксированої артилерії.

Микітчик оцінив матеріальну шкоду, завдану російськими військами – близько 5 мільйонів гривень (170 тисяч доларів) – і сказав, що не може уявити, що учні повернуться найближчим часом. 

"Усе вивезли. Навіть кабелі вкрали. У нас були електричні кабелі з мідного дроту і 100 метрів кабелю вкрали", – зазначив директор.

На спортивному майданчику школи викопали траншеї

Водночас у школі залишилася ще одна записка: "Будьте щирими і чесними один з одним, подавайте руку допомоги кожному, хто цього потребує. Сподіваємося, ми будемо друзями! Станьте лікарями, інженерами, вчителями – тими, хто приносить мир!"

Нотатки, залишені на дошці в Катюжанці, – непоодинокі серед десятків повідомлень, знайдених в інших школах на раніше окупованих територіях України після виведення звідти російських військ.

В Україні фотографії цих записок стали символом жорстокості та величезних жертв неспровокованої агресії росії. Але в самій рф вони викликали зовсім іншу реакцію, коли вперше були оприлюднені в квітні, і швидко стали частиною кремлівської пропаганди, яка описує напад москви на Україну як "визволення".

Російський новинний сайт Lenta.ru опублікував статтю про "зворушливі послання українським дітям", залишені російськими військовими, а на сайті російського телеканалу "Царьград" виклали фото "щирого" листа, в якому побажали українським дітям "успіху у навчанні".

Колишній міністр культури рф, уродженець Сміли на Черкащині та керівник російської делегації на переговорах із Україною Владімір Мединський навіть репостнув фото однієї з записок, сказавши, що його "зворушило" це повідомлення.

stopcor.org

Теги: CNN ,Катюжанка, війна в Україні,окупанти,середня школа Катюжанки,школа,російські окупанти
ПРЯМИЙ ЕФІР