Голова Сумської ОВА Дмитро Живицький розповів, чи варто регіону готуватися до нового вторгнення рф

Голова Сумської ОВА Дмитро Живицький розповів, чи варто регіону готуватися до нового вторгнення рф
305265 ПЕРЕГЛЯДІВ

Росія продовжує обстрілювати прикордонні території України: у середу, 8 червня ворог бив по Сумщині з мінометів і кулеметів, а у другій половині дня вчинив два авіанальоти. Небезпека ударів залишається стабільно високою, однак імовірність повторного повномасштабного штурму області – на сьогодні мінімальна, зазначив у коментарі "СтопКору" голова Сумської обласної військової адміністрації Дмитро Живицький.

"Загроза ударів по області існує завжди і буде існувати, поки існує країна-агресор і терорист – російська федерація. Однак на даний момент, по-перше, не спостерігається жодних ударних угрупувань, які мали б достатні потужності для прориву українського кордону й виходу на територію Сумської області. А, по-друге, наша лінія оборони й заходи, що здійснюються для посилення обороноздатності вздовж кордонів Сумщини, суттєво покращились, порівняно з тим, що було до 24 лютого", – коментує очільник Сумської ОВА.

Голова Сумської ОВА Дмитро Живицький

Він зауважив, що підвищився як моральний дух українських захисників, так і матеріальне забезпечення прикордонних військ, місцевих Сил територіальної оборони та інших підрозділів, що задіяні в захисті регіону.

"Я не можу озвучувати на загал усі дії, які були вчинені з моменту вигнання рашистів з території нашого регіону, а також Київської і Чернігівської областей. Але з упевненістю можна стверджувати, що реалізується комплекс заходів, покликаний унеможливити повторне вторгнення. Тому сьогодні, з певною обережністю можемо констатувати, що новий наступ росіян через Сумську область хоча й не є неможливим, але виглядає малоймовірним", – зазначає Живицький.

За словами посадовця, протягом останнього місяця не зафіксовано нових спроб російських диверсійних груп заходити на територію Сумщини.

"Близько місяця тому було дві спроби прориву наземного сухопутного кордону – обидві були успішно відбиті. На жаль, були втрати й з нашого боку, але заходу ворожих ДРГ на територію області ми не допустили", – повідомив голова військової адміністрації.

Він також відзначив, що ведеться робота Служби безпеки, Нацполіції та інших компетентних служб з виявлення і затримання ймовірних посібників окупантів, які можуть займатися шпіонажем і диверсіями на території області, передавати розвіддані російській стороні чи коригувати ворожий вогонь.

Росія продовжує завдавати по Сумщині мінометні та авіаудари

Попри те, що небезпека обстрілів з боку росії залишається досить високою, мешканці деокупованих районів Сумщини масово повертаються додому.

"Наразі повернулися вже близько двох третин населення, що було евакуйоване з території Сумської області. Ми відстежуємо ці показники спільно з Укрзалізницею, аналізуємо статистику перевезень пасажирів. Наразі кількість людей, які в’їжджають залізничним транспортом на Сумщину, приблизно на 15% перевищує кількість тих, хто виїжджає. Це говорить про те, що люди активно повертаються назад", – коментує Живицький.

Чиновник також зауважив, що наразі в області активно ведуться роботи з відновлення зруйнованої інфраструктури. Зокрема, йдеться про першочергові протиаварійні заходи. За рахунок коштів державного й місцевого бюджетів, а також допомоги від благодійників проводиться швидка реновація приміщень адміністративних будівель та об’єктів соціальної інфраструктури – лікарень, шкіл, дитсадків тощо. Крім того, Мінрегіоном відпрацьовується механізм з відновлення приватних будинків, що мають часткові руйнації.

"Загального механізму стовідсоткового відновлення будівель і фінансування таких заходів поки, на жаль, немає. Тому наразі займаємось тим, що можна швидко відбудувати – вікна, двері, дахи, огорожі. І, звичайно ж, критичною інфраструктурою – водопостачанням і водовідведенням, теплозабезпеченням, електрикою, газовими мережами – тобто усім, що стосується забезпечення нормальної життєдіяльності регіону", – додав він.

stopcor.org

Теги: Сумська ОВА,вторгнення рф,Голова Сумської ОВА, війна в Україні,Сумська область,голова Сумської обласної військової адміністрації,Дмитро Живицький
ПРЯМИЙ ЕФІР