Ексдиректора європейської дочки "Антонов", підозрюваного у розкраданні, планують повернути на посаду

Ексдиректора європейської дочки "Антонов", підозрюваного у розкраданні, планують повернути на посаду
40800 ПЕРЕГЛЯДІВ

Олександра Гриценка, колишнього керуючого директора зареєстрованої в Німеччині компанії Antonov Logistics Salis GmbH, створеної ДП "Антонов" для організації вантажних перевезень для НАТО за програмою Міжнародне вирішення стратегічних повітряних перевезень (SALIS), можуть повернути на керівну посаду.

Як стало відомо "СтопКору" з власних джерел, 21 червня за ініціативою ДП "Антонов" планується провести збори учасників компанії, де пропонується повернути на посаду керівника звільненого раніше Олександра Гриценка, який керував компанією з 2018 по 2022 рік.

При цьому Олександр Гриценко підозрюється в розкраданні коштів компанії в особливо великих розмірах. Серед інших порушень він безпідставно нараховував собі значно більшу зарплату, ніж було погоджено акціонерами. Гриценка відсторонили від посади 15 лютого поточного року та після проведення фінансового аудиту за рішенням акціонерів звільнили.

Два кримінальних провадження стосовно Гриценка порушені 11 травня 2022 року Головним управлінням Національної поліції України в місті Києві та 13 травня 2022 року Головним слідчим управлінням Національної поліції України. Справи відкрито за ст. 191 Кримінального кодексу України "Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем". Вказана стаття передбачає відповідальність у вигляді позбавлення волі на строк до дванадцяти років з конфіскацією майна.

При цьому дивну позицію зайняла Ольга Абрамова – новий керівник юруправління ДП "Антонов" (цікаво, що вона тільки-но перейшла на дану посаду з ДК "Укроборонпром"). Замість того, аби підтримувати притягнення винних до відповідальності та збільшувати дивіденди для держпідприємства, вона направляє слідству листи, якими фактично "відмазує" Гриценка від відповідальності. Логіка її листа – "дивідендів там все одно немає, "Антонов" нічого не втратив від дій Гриценка". При цьому проведений фірмою Ernst & Young аудит показав, що компанія є прибутковою (243 тис. євро прибутку у 2019 році та 89 тис. євро у 2020 році). І, звичайно, "Антонов" вправі розраховувати на ці кошти як на дивіденди. Чому такі "абрамови" відмовляються від надходження коштів на користь держави – питання, на жаль, риторичне…

Слід зазначити, що, вочевидь, прибуток німецької компанії (і, відповідно, дивіденди ДП "Антонов") міг бути і більшим, але, схоже, спеціально занижувався можливими махінаціями Гриценка на посаді керуючого директора компанії. Цікаво, що Гриценко постійно проживає в Німеччині, але за останні місяці двічі відвідував Київ де, вочевидь, і домовився про своє повернення на "хлібну" посаду. Про умови цих "договірняків" ми можемо лише здогадуватися… В чому можна точно бути впевненим – дивідендів для Держави при такому розкладі точно не залишиться, все буде розкладено по кишенях залучених до оборудки осіб.

Нагадаємо, що з 29 березня 2022 року виконуючим обов’язки генерального директора Державного підприємства "Антонов" є Євген Гаврилов. Сумно, що хоча вказана особа ще сама знаходиться лише у статусі в.о., але активно займається поновленням корупційних схем та поверненням на посади таких ділків як Гриценко.

Джерело

 
Теги: Антонов,ДП «Антонов»,ДП Антонов,Євген Гаврилов,Гаврилов,Гриценко,Україна,Ольга Абрамова,Абрамова,"Укроборонпром" ,ДК "Укроборонпром",ДК Укроборонпром,Укроборонпром,ДП Укроборонпром,Олександр Гриценко,розкрадання,SALIS,НАТО,Antonov Logistics Salis GmbH
Автор: wikibazacom
ПРЯМИЙ ЕФІР