Любов Смоляр: Інтернаціоналізація та міжнародна співпраця є нашими сильними сторонами

Любов Смоляр: Інтернаціоналізація та міжнародна співпраця є нашими сильними сторонами
36169 ПЕРЕГЛЯДІВ

Сьогодні чимало закладів вищої освіти міркують, як виживати в умовах економічної кризи. Війна суттєво похитнула економіку, і доведеться докласти всіх зусиль, щоб втриматися на плаву. Одним з інструментів заробити кошти й водночас забезпечити розвиток університету, є інтернаціоналізація та міжнародна співпраця.

Університети, які роками впроваджували практики інтернаціоналізації, сьогодні мають суттєві переваги. Таким закладом є, зокрема, Міжнародний університет фінансів. Запитуємо у його ректорки Любові Смоляр – які стратегії життєздатності вибудовує сьогодні виш, які переваги це дає студентам і викладачам?

– З початком повномасштабної війни, яку розв’язала Росія проти України, для багатьох закладів вищої освіти можуть настати непрості часи, адже чимало старшокласників-абітурієнтів виїхало до Європи. Як плануєте провести вступну кампанію? Яку стратегію життєстійкості бере на озброєння Міжнародний університет фінансів? Як планує залучати вступників, які переваги тут можуть спрацювати?

– Ключове слово – «життєстійкість». Так, нас «штормить», але ми вистоюємо і рухаємося вперед.

Основними складовими життєстійкості нашого університету є стратегічне бачення, компетенції та лідерство, яке визначає напрямок, дає можливість навчати, досліджувати й створювати стійке майбутнє. А також – перевірений не однією кризою академічний персонал й інституційні партнерства.

Ми «озброюємо» студентів найсучаснішими знаннями і навичками, – робимо це за допомогою кращих навчальних програм, новаторських досліджень, інклюзивної спільноти та зв’язку (в реальному часі) з практикою.
МУФ реалізує цілісну систему програм підготовки бакалаврів, магістрів, докторів філософії, МВА програм; надає міждисциплінарні знання та практичні навички у сфері менеджменту, міжнародного бізнесу, маркетингу, фінансів та аналітики великих даних (Big Data), штучного інтелекту, блокчейну, хмарних обчислень і машинного навчання. А також – допомагає здобути компетенції у галузі програмування та ведення цифрового бізнесу.

Щороку ми оновлюємо близько 50 відсотків навчальних програм в області фінансів, бізнес-аналітики, економіки, менеджменту, міжнародного бізнесу та міжнародної економіки.

Більшість наших бакалаврських та магістерських програм доступні для навчання в будь-якій точці світу. Навчатися можна онлайн! Це безумовна перевага (особливо в умовах війни), і наші студенти її дуже цінують.
Ми даємо можливість безперервного професійного розвитку всім, хто прагне здобути нові знання та досвід на будь-якому етапі життя. Пропонуємо корпоративні інтенсивні програми, короткі курси, програми підвищення кваліфікації.
В університеті створено динамічну екосистему для міждисциплінарних досліджень, яка включає розгалужену глобальну мережу, віртуальні об’єкти, спеціалізовані приміщення та інституційні партнерства.

Інтернаціоналізація та міжнародна співпраця є нашими сильними сторонами, і я впевнена, що навчатися в МУФ прийдуть вступники з України і з-за кордону.

– Як і з чого починався процес інтернаціоналізації в Міжнародному університеті фінансів? На що спрямований, та як допомагає готувати спеціалістів міжнародного рівня в Україні?

– Інтернаціоналізація є пріоритетом усіх європейських університетів, які створюють філії у різних частинах світу, налагоджують партнерство та студентську мобільність, приваблюють на навчання молодь з інших країн тощо. Звісно, це й наш пріоритет також.

Якщо «оглянутися» на історію нашого вишу, то можна побачити, що ми завжди розвивалися за принципами інтернаціоналізації. Для нас інтернаціоналізація – це засіб підвищення якості, досконалості освіти та досліджень. «Глобальне охоплення» включає не лише міжнародні заходи (партнерство, студентську мобільність, створення філій), а й внутрішні системи, процеси та організаційну культуру.

Ми залучаємо до процесу інтернаціоналізації всю університетську спільноту (викладачів, студентів, слухачів, випускників, співробітників, партнерів, громадськість).

У МУФ інтернаціоналізація здійснюється за трьома стратегічними напрямками: розвиток міжнародних програм; міжнародна академічна мобільність; навчання іноземних студентів.

– А як виглядає розвиток міжнародних програм на практиці?

– Найкраще пояснити на прикладі. Однією із таких програм є міжнародна програма «SAP – University Alliances», в рамках якої на базі нашого університету створено перший в Україні Академічний сертифікаційний Центр SAP (АСЦ SAP) глобальної транснаціональної компанії SAP.
Академічний сертифікаційний центр SAP надає студентам знання та навички роботи з високоінтелектуальними програмами, вкладеними алгоритмами і процедурами, що описують бізнес-процеси організації в рамках спеціалізованих модулів SAP з подальшою міжнародною сертифікацією; допомагає підвищити кваліфікацію співробітників компаній-партнерів на платформі «Віртуальний Міжнародний університет фінансів» (корпоративні програми відкритого типу); залучає слухачів курсу TERP10, студентів і випускників до проходження практик та стажувань.

– Як реалізуєте програми міжнародної академічної мобільності?

– Ми переконані, що програми міжнародної академічної мобільності студентів та викладачів університету мають відповідати запитам компаній роботодавців. Їх вимоги – мати фахівців, які володіють кількома мовами, мають міжнародний досвід та мультикультурний підхід до розв’язання проблем.

Тому студенти, які беруть участь у міжнародному обміні, мають можливість обирати з понад десяти курсів навчання англійської, французької та польської мови в університетах-партнерах. Три освітні програми у нашому портфоліо частково викладають англійською.

Навчання в іншій країні та знайомство з різними культурами дають студентам неоціненні навички. Вони обов’язково знадобляться в компаніях, що працюють на європейському чи глобальному рівні.

– Скільки в університеті іноземних студентів? Чому це важливо?

– Понад 20 відсотків студентів за всіма програмами (бакалавр, магістр, PhD) – з-за кордону. І ця кількість постійно зростає! Це свідчить про те, що наші освітні програми справді дуже якісні.
Найбільше іноземних студентів приваблює програма «Менеджмент міжнародного бізнесу». І це зрозуміло, сьогодні не можна закриватися в тісному економічному просторі однієї країни. Треба знати і вміти працювати на міжнародному рівні.

А для нас наявність іноземних студентів – це стимул до осучаснення навчального процесу в університеті.
– Яка стратегія інтернаціоналізації в МУФ?

– Інтернаціоналізація для нашого університету – не просто бажана можливість, вона має бути «інституційною». У мінливому, глобально взаємопов’язаному світі, де знання, ідеї та люди більше не обмежені національними кордонами, щоб залишатися конкурентоспроможним, потрібно мати доступ до ресурсів та залучати таланти до університету. А ще – потрібно бути адаптивним до зовнішніх викликів, мати академічні досягнення.
Наша стратегія інтернаціоналізації співвідносна з місією та стратегічним баченням розвитку університету. Серед іншого, вона передбачає створення відповідних структур, культури, участь університетської спільноти та необхідного рівня інвестицій тощо.

Серед цілей інтернаціоналізації в університеті – «озброїти» студентів знаннями та навичками, які дають можливість працевлаштуватися в будь-якій країні світу; збільшувати привабливість університету для найбільш здібних студентів з України та інших країн; розширювати академічну та наукову мобільність студентів та викладачів; забезпечувати доступність курсів для широкого кола іноземних студентів; посилювати міжнародну науково-дослідницьку діяльність завдяки залученню викладачів європейського рівня та розвитку стратегічного партнерства тощо.

– Розкажіть, будь ласка, детальніше про мережу університетів-партнерів. Що це за університети? Які переваги це дає студентам сьогодні?)

– Наш університет співпрацює з університетами Франції, Австрії, Польщі, Туреччини, Латвії, Швеції, Швейцарії та Індії. Ми розвиваємо освітні програми академічної мобільності, які функціонують спільно з Віденським університетом прикладних наук FHWien of WKW (Австрія), університетом економіки (місто Бидгощ, Польща). Вчені та студенти взаємодіють з колегами з усього світу, проходять стажування у рамках програми обміну «The Exchange Programme Linnaeus-Palme», яка укладена з Королівським технологічним інститутом Швеції.

Викладачі та студенти МУФ успішно проходять конкурсний відбір та отримують гранти на участь у Польській програмі «Torun Economic and Legal Summer Program», яку організовують факультет економічних наук та управління, а також – факультет права та управління Університету Миколи Коперника (м. Торунь, Польща). Протягом чотиритижневого літнього стажування наші студенти отримали можливість долучитись до щорічного дослідницького проєкту за напрямком: «Implementation of the idea of inclusive development in selected countries and regions». Вони провели низку тематичних досліджень у галузі економічної та соціальної інтеграції в ЄС щодо виконання завдань суб’єктів, відповідальних за соціально-економічну інтеграцію в Польщі та Україні.

Окрім того, співпраця вчених нашого університету та університету Миколи Коперніка дозволила започаткувати проведення емпіричних досліджень, що охоплюють соціально-економічні проблеми країн Центральної та Східної Європи, зокрема, у сфері економічного процвітання, конкурентоспроможності економік і регіонів, функціонування ринків і галузей, інституційних змін.
Цікавим для студентів-практиків є проходження курсів електронного навчання «FSDF e-Campus Certіfіcatіon» у співпраці з Франкфуртською школою фінансів та менеджменту (Німеччина) та можливість взяти участь у проєкті Британської ради «Програма розвитку лідерства українських університетів».

Співпраця з науковими, культурними, економічними та іншими центрами в країні та за кордоном допомагає розширити професійні контакти, вдосконалити навички міжкультурної та командної роботи.

– МУФ надає можливість студентам опановувати частину освітньої програми за кордоном. Розкажіть, будь ласка, як це відбувається.

– МУФ спільно з Університетом Ле Ман (Франція) реалізує спільні освітні магістерські програми «Два дипломи» за спеціальностями: «Менеджмент», «Фінанси, банківська справа та страхування».

Спільні програми підготовки магістрів з престижним французьким Університетом Ле Ман надають студентам МУФ унікальний шанс навчатися один рік у Франції за інтегрованими навчальними планами і отримати два дипломи. Мета програм – підготовка до професійної діяльності вузькоспеціалізованих фахівців з широким міжнародним світоглядом, здатних керувати міжнародними операціями в компаніях по всьому світу.

Щоб взяти участь у програмі, студенти повинні володіти французькою мовою. Упродовж першого року МУФ надає студентам можливість поглибленого вивчення французької мови. Навчання у Франції безкоштовне. Студенти МУФ оплачують лише проживання в гуртожитку та харчування.

– Чи має університет (його викладачі та студенти) досвід участі в грантових конкурсах та виконання грантових проєктів?

– Так, звичайно! МУФ має значний досвід участі у грантовій діяльності, міжнародних та вітчизняних проєктах. Серед найбільш цікавих – міжнародні проєкти TEMPUS «Е-інтернаціоналізація для спільного навчання» та «Підтримка інновацій шляхом удосконалення нормативно-правової бази вищої освіти в Україні», які були реалізовані за участю міжнародних партнерів Польщі (University of Economy in Bydgoszcz).

Університет тісно співпрацює у рамках проєктної діяльності з Istanbul Arel University (Туреччина).
Міжнародний університет фінансів в рамках Erasmus+ KA 103 programme ініціював проєкт у кооперації з Istanbul Arel University – «One Up on Bologna Process: Diploma Competency Supplement». Мета проєкту ­– сприяти зміцненню компетентнісного потенціалу викладачів та студентів.

Другим проєктом був проєкт Erasmus+ KA2 щодо співпраці для обміну інноваціями та передовим досвідом – «Сприяння європейській інтеграції за допомогою впровадження найкращих практик з публічного адміністрування». Завданням проєкту було розгорнути інтерактивну транс’європейську навчальну академічну онлайн-платформу (CUEAP). Вперше було створено загальноєвропейський освітній англомовний цифровий контент (відео-лекції, тести, а також нові навчальні матеріали з адаптацією до нових інноваційних підходів публічного адміністрування).
Участь у проєктах програми Erasmus+ дає можливість викладачам МУФ та університетів-партнерів розширити світогляд, підвищити кваліфікаційний рівень та рівень компетентності, отримати передовий європейський досвід.

– Де працюють випускники Міжнародного університету фінансів? Які двері для них відкриті?

– Є багато посад, на яких випускник МУФ може досягти успіху й кар’єрного зростання. Це менеджер з ділових операцій, досвід і знання якого найбільш корисні під час впровадження нового робочого середовища. Це директор з продажу, який чітко визначить, як компанія може найкраще оптимізувати продажі та забезпечить колаборацію з регіональними менеджерами та спілкування з клієнтами. Це фінансові директори та висококваліфіковані фахівці у сфері фінансової аналітики, які забезпечують фінансову стабільність організації та відповідають за фінансове планування, аналіз, розробку стратегії, управління бюджетами, оцінку ризиків, прогнозування прибутку тощо.

Загалом, випускниками Міжнародного університету фінансів є шановані фінансові експерти, які володіють критичними та математичними навичками, вміють перетворити вихідні дані в корисні активи бізнес-аналітики та знаходять рішення складних бізнес-проблем в цифрову еру.

Підготувала Світлана ГАЛАТА

Джерело

Теги: Erasmus+ KA2,Міжнародний університет фінансів,Міжнародний університет фінансів Любов Смоляр,Міжнародний університет фінансів Смоляр,Смоляр,Любов Смоляр,МУФ Любов Смоляр,МУФ Смоляр,Україна,One Up on Bologna Process: Diploma Competency Supplement,CUEAP,Туреччина, Istanbul Arel University – «One Up on Bologna Process: Diploma Competency Supplement»,TEMPUS ,University of Economy in Bydgoszcz,Менеджмент, Фінанси, банківська справа та страхування,FSDF e-Campus Certіfіcatіon,ЄС ,Студенти,критичне мислення,мислення,роз’язування задач завтрашнього дня,МУФ,Університет,COVID-19,РФ,МВА ,SAP – University Alliances
Автор: wikibazacom
ПРЯМИЙ ЕФІР