Росія погрожує Литві війною: у Москві заявили про casus belli

Росія погрожує Литві війною: у Москві заявили про casus belli
336515 ПЕРЕГЛЯДІВ

Ще не війна, але вже casus belli: кремль погрожує Литві після того, як транзит підсанкційних товарів  до російського ексклаву Калінінград був заблокований балтійською країною.

На європейському континенті такі заяви російських офіційних осіб посилюють побоювання щодо втягнення НАТО у війну, зазначає The Daily Mail.

Москва попередила про "дуже жорсткі дії" проти західного альянсу безпеки після того, як на територію рф було припинено поставки вугілля, металів, будівельних матеріалів і передових технологій.

Санкції проти Росії: Литва припиняє транзит низки товарів з РФ до  Калінінградської області « Новини | Мобільна версія | Цензор.НЕТ

Тимчасовому повіреному у справах Литви в Москві повідомили, що якщо найближчим часом транзит вантажів не буде відновлено, росія "залишає за собою право діяти для захисту своїх національних інтересів".

У МЗС рф заявили: "Ми вважаємо провокаційними заходи литовської сторони, які порушують міжнародно-правові зобов’язання Литви, насамперед Спільну заяву російської федерації та Європейського Союзу 2002 року щодо транзиту між Калінінградською областю та рештою російської федерації".

У Лаврова дії Литви також назвали "відкрито ворожими".

Сенатор Андрій Клімов стверджує, що це була "пряма агресія проти росії, буквально змушуючи нас негайно вдатися до належної самооборони".

Голова комісії із захисту суверенітету парламенту пообіцяв, що росія вирішить проблему блокади "будь-яким способом, який ми виберемо".

Ще один сенатор Андрій Клішас заявив: "Спроба Литви встановити фактичну блокаду Калінінградської області є порушенням суверенітету росії над цим регіоном і може стати підставою для дуже жорстких і абсолютно законних дій з боку росії".

Прессекретар путіна Дмитро Пєсков також висловився: "Це рішення дійсно безпрецедентне. Це порушення всього. Ми вважаємо це незаконним. Ситуація більш ніж серйозна... нам потрібен серйозний глибокий аналіз, щоб виробити нашу відповідь".

Песков

Віцеспікер Сенату Костянтин Косачов заявив, що Литва начебто порушує міжнародне право, забороняючи проїзд вантажам, які надходять до Литви з росії через Білорусь.

Калінінградський ексклав, де проживає близько 430 000 осіб, оточений Литвою та Польщею, іншою країною ЄС, на півдні та ізольований від решти рф. Поїзди з товарами до Калінінграда їздять через Білорусь та Литву.

Через Польщу транзиту немає. Росія все ще може забезпечувати ексклав морем, не порушуючи санкції ЄС.

Російський державний телерепортер Григорій Ємельянов з Першого каналу так прокоментував кадри заблокованих поїздів: "Спроба ізоляції регіону — з точки зору міжнародного права – це фактично casus belli, термін, що означає формальний привід для оголошення війни".

Своєю чергою, міністр закордонних справ Литви Габріеліус Ландсбергіс наголошує, що його країна просто впроваджує санкції, ухвалені ЄС. За його словами, дані заходи були вжиті після "консультацій з Європейською комісією та відповідно до її рекомендацій".

"Підсанкційні товари більше не допускатимуться транзитом через територію Литви", – додав Ландсбергіс.

У МЗС Литви підкреслили, що не вводили "односторонніх, індивідуальних або додаткових" обмежень.

Представники The Daily Mail нагадують,що будь-який прямий напад росії на державу-член Альянсу Литву буде розцінено як акт війни проти НАТО і може спровокувати світову війну.

Источник

Теги: НАТО,ЕС,кремль ,россия,путин,война,Литва,casus belli, війна в Україні,путін,росія
ПРЯМИЙ ЕФІР