Рвалися до влади ще з 2006: список херсонських колаборантів

Рвалися до влади ще з 2006: список херсонських колаборантів
309570 ПЕРЕГЛЯДІВ

Сальдо, Семенчев, Стремоусов – прізвища, давно й добре відомі у херсонському політикумі. Задовго до того, як стати гауляйтерами окупованого військами рф міста, вони не приховували ані владних амбіцій, ані проросійських поглядів. Щоправда, деякі зрадники по кілька разів змінювали політичне забарвлення. Хто ще з проросійських політиків намагався очолити Херсон?

Востаннє вибори Херсонського міського голови відбулися 25 жовтня 2020 року в рамках проведення місцевих виборів у всій країні. Мером міста було обрано Ігоря Колихаєва, народного депутата ВРУ 9-го скликання від партії "За майбутнє".

Конкуренцію в першому турі йому склали Володимир Сальдо (представляв блок свого імені), Михайло Опанащенко від "ОПЗЖ", Юрій Кирилов від провладної "Слуги народу" та Іван Глухов від "ЄС".

Власне, саме Сальдо посів на перегонах почесне друге місце, набравши понад 33% голосів виборців. До цього Володимир Васильович уже мав за плечима три мерські каденції та засвітився у кількох гучних справах, пов'язаних із рейдерством, викраденням людини і вбивством.

Після окупації Херсону російськими військами в ході повномасштабного вторгнення в Україну був призначений головою окупаційної адміністрації Херсонської області.

Серед тих, хто не увійшов до топ-5 – самовисуванець Кирило Стремоусов, на той час відомий як скандальний блогер-сепаратист, організатор проросійських пробігів та антивакцинатор.

У травні 2020 року Стремоусов "засвітився" разом із Сальдом під час рейдерського захоплення будівлі "Херсонбуду". У серпні того ж року контррозвідники СБУвикрили діяльність агентурної мережі ФСБ рф в Херсонській області, у межах операції у Стремоусова провели обшук, під час якого вилучили телефон і комп'ютери.

Після широкомасштабного вторгнення рф до України "міський божевільний" Стремоусов очікувано зайняв проросійську позицію. 16 березня 2022 року в будівлі Херсонської облради він очолив незаконне зібрання псевдооргану влади. Пізніше був призначений заступником голови окупаційної ВЦА області.

На позачергових виборах херсонського міського голови 2014 року на хвилі Революції гідності міським головою Херсона став один з активістів херсонського Майдану, екссекретар міськради Володимир Миколаєнко. На чергових місцевих виборах за підсумком двох турів (25 жовтня та 15 листопада 2015 року відповідно) він повторно був обраний мером Херсона. У квітні 2022 року Миколаєнка було викрадено російськими військовими.

На мерських виборах-2015 одним з його суперників став висуванець "Батьківщини" Владислав Мангер, який наразі перебуває під слідством як підозрюваний у справі про вбивство активістки Катерини Гандзюк. У 2000-х Мангер був помічником-консультантом нардепа Верховної Ради України IV скликання Олексія Журавка з Олешок, який після Революції Гідності відкрито підтримував сепаратистів, давав інтерв'ю російським ЗМІ та переховувався від українського правосуддя в Криму та рф.

Після російського вторгнення у 2022 році Журавко повернувся на Херсонщину та взяв участь у низці пропагандистських заходів "нової влади".

Ще однією кандидаткою у 2015-му була Тетяна Томіліна – ексдиректорка академічного ліцею імені Мішукова при Херсонському державному університеті. Того ж року довкола її імені спалахнув гучний скандал через публікацію в соцмережах сепаратистського контенту.

З листопада 2015 року Томіліна фігурувала в засновниках херсонської громадської організації "Громадська безпека та розвиток", її партнером був Олександр Гуляєв, відомий сепаратист, який у 2014 році представляв неіснуючу "Херсонську народну республіку" на "з'їзді республік" у Ялті. Тоді ж Тетяна засвітилась у російських ЗМІ, де просувала наратив про "американську біолабораторію в Херсоні".

У червні 2022 року Томіліна разом із іншою колаборанткою Тетяною Кузьміч у супроводі озброєних російських військових штурмувала будівлю державного університету. Наступного дня її оголосили "новою ректоркою" вишу.

У 2014 і 2010 роках високі позиції на мерських перегонах посідав і Ігор Семенчев-молодший – колишній селищний голова приміської Антонівки, який у 2013-му попався на хабарі розміром 80 тисяч доларів. Сам він назвав справу проти себе сфабрикованою і заявив, що це політична розправа. Однак тоді політик утік до Молдови, звідки його депортували до Херсона в лютому 2014 року.

Станом на січень 2022 року в "активі" Семенчева було вже п'ять підозр у привласненні бюджетних коштів. На той момент він був чинним депутатом Херсонської міської ради від "Блоку Володимира Сальдо".

У березні 2022 року увійшов до окупантського псевдооргану, так званого "Комітету спасіння "За мир і порядок" (Херсон)".

У списку кандидатів у мери Херсону 2006 року теж можна зустріти прізвища тих, кого нині підозрюють у співпраці з рф. Це, зокрема, Сергій Кириченко, який свого часу був народним депутатом України двох скликань.

У 1990-х Сергій Олександрович представляв на виборах Християнсько-демократичну партію України, але вже у 2000-х змінив політичне забарвлення й перейшов до лав Партії регіонів, а згодом – до політичної партії "Блок Кернеса – Успішний Харків".

Під псевдонімом "Яробор Кириченко" фігурує у базі сайту Миротворець як учасник антиукраїнських сепаратистських рухів та лідер херсонського "КОБ" (Концепція громадської безпеки) – організації, яку пов'язують із Віктором Медведчуком.

У червні 2022 року Управління Служби безпеки України в Херсонській області повідомило Кириченку про підозру у державній зраді. Разом із ним підозру отримала місцева політикиня Альона Ротова, яка у 2000-х була віцемером Херсона. Слідством встановлено, що з перших днів повномасштабного вторгнення росії в Україну вони добровільно контактували з представниками фсб рф. Також вони надавали окупантам списки проукраїнських мешканців Херсона.

Колишня віцемерка Херсону Альона Ротова

Також у 2006 році на посаду мера міста балотувався Володимир Пепель – багаторазовий депутат Херсонської міської ради (в тому числі – від Партії регіонів та Блоку Сальда), станом на 2022 рік – чинний заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради.

За непідтвердженою інформацією кількох місцевих телеграм-каналів, пан Пепель нібито співпрацює з окупаційною владою, виконуючи вказівки за лінією ЖКГ.

Чинний заступник міського голови Володимир Пепель

Щоправда, достовірного підтвердження цієї інформації немає, а місцевий журналіст Костянтин Риженко називає версію з нібито зрадою Пепеля малоймовірною.

"Наприклад, заступник міського голови Пепель, який є у цьому списку – я його добре знаю. Взагалі ніколи про політику від нього не чув, лише господарчі питання. Десь чотири місяці не спілкувався з ним. Мої джерела кажуть, що людина працює там, де й працювала, і боїться озирнутися. Це саме той випадок, де особисто я не вірю у колаборацію, хоча і не відкидаю, що вона можлива", – написав він.

Довжина цього переліку свідчить про те, що рф вочевидь готувалась до захоплення Херсонської області задовго до початку повномасштабного вторгнення – ще з початку 2000-х. Імовірно, спочатку в планах була не окупація, а "м'яка" експансія руками численних агентів впливу. Після Революції Гідності 2014 року низка херсонських прокремлівських політиків відійшли в тінь або "перефарбувалися". Однак у 2022-му маски остаточно скинуті.

stopcor.org

Теги: Володимир Сальдо,ОПЗЖ,Херсон,окупація Херсону,Кирило Стремоусов,Олексій Журавко,Тетяна Томіліна,Ігор Семенчев,Сергій Кириченко,Альона Ротова,Володимир Пепель,колаборанти,окупанти, війна в Україні,Окупаційна влада
ПРЯМИЙ ЕФІР