Повістка на кордоні: чи чекатиме швидка мобілізація на чоловіків, що повертатимуться в Україну

Повістка на кордоні: чи чекатиме швидка мобілізація на чоловіків, що повертатимуться в Україну
362110 ПЕРЕГЛЯДІВ

Четверта хвиля мобілізації, що може розпочатись у випадку, якщо Україна вичерпає оперативні резерви, передбачає залучення до лав ЗСУ усіх, хто не має вікових і медичних обмежень. Утім, частина військовозобов’язаних перебувають за межами країни. Чи підлягають вони призиву? І чи дійсно тим, хто повертається, вручають повістки просто на кордоні?

Загальна мобілізація-2022 триватиме щонайменше до кінця серпня. Як пояснюють у Генштабі, пріоритет досі віддається так званому оперативному резерву – особам, що мають бойовий досвід та закінчували військові кафедри вишів. Однак поділ на хвилі – умовний, і у разі, якщо того вимагатиме ситуація на фронті, призиву підлягатимуть усі чоловіки, за певними винятками.

Волны мобилизации

З огляду на це, військовозобов’язаним був заборонений перетин державного кордону на виїзд з країни.

"На період дії правового режиму воєнного стану Указом Президента України від 24.02.2022 № 64/2022 "Про введення воєнного стану в Україні" виїзд за межі країни громадян України чоловічої статі віком від 18 до 60 років забороняється. Згідно з вимогами законодавства обмеження щодо перетину кордону на виїзд з України не застосовуються до окремих осіб цієї категорії", – пояснив "СтопКору" начальник ТЦК та СП Чернігівського ОТЦК та СП, полковник Олег Гончарук.

Журналісти "СтопКору" проаналізували всі визначені законом винятки та з’ясували, хто з чоловіків може легально перетинати кордон у період воєнного стану та не підпадає під мобілізацію. Ми також дослідили існуючі "сірі" схеми з виїзду чоловіків за межі країни.

Чи передбачена відповідальність за виїзд військовозобов’язаного за кордон?

Проте як бути з тією категорією чоловіків, що за законом підпадають під критерії призову, але з певних причин – випадково чи умисно – на момент російського вторгнення на територію України опинилися за межами батьківщини? Суспільна думка й нормотворчі ініціативи в їхньому відношенні розділилися полярно – від "зрозуміти й пробачити" до "ввести кримінальну відповідальність" і "мобілізувати негайно".

У березні у ВР був зареєстрований законопроєкт №7171. Його творці (Федір Веніславський, Мар’яна Безугла та їхні співавтори) планували доповнити статтею 332-3 (незаконний перетин держкордону України в особливий період чи під час дії правового режиму воєнного стану) ККУ та запровадити кримінальну відповідальність для військовозобов’язаних, що підлягають мобілізації під час дії правового режиму воєнного стану і виїхали за кордон. Зокрема, таких осіб пропонували карати позбавленням волі терміном від 5 до 10 років з можливою конфіскацією майна.

Документ було надано для ознайомлення у парламентський комітет з питань правоохоронної діяльності, однак так і не поставлено на голосування.

31 березня у Раді зареєстрували альтернативний проєкт закону №7171-1. Він також пропонує доповнити ККУ новою статтею і встановити кримінальну відповідальність за незаконний перетин кордону під час воєнного стану. Під її дію підпадатимуть військовозобов’язані, резервісти, особи, що підлягають мобілізації, а також нардепи, депутати місцевих рад, посадовці органів державної влади та органів місцевого самоврядування, правоохоронці, судді, прокурори тощо, які виїхали за кордон:

  • будь-яким способом поза пунктами пропуску через державний кордон України;
  • в пунктах пропуску через державний кордон України з використанням підробленого документа чи таких, що містять недостовірні відомості про особу;
  • будь-яким прихованим способом;
  • без дозволу відповідних органів влади.

Тобто увагу акцентували на способах перетину державного кордону України. Цей документ теж надано на ознайомлення профільного комітету, але не проголосовано.

Виїзд за кордон під час воєнного стану і загальної мобілізації дозволений окремим категоріям чоловіків

Ще одна версія законопроєкту – цього разу під №7268 була зареєстрована 8 квітня. У цьому варіанті перетин державного кордону України під час дії воєнного стану особою, яка згідно з законом приписана до призовної дільниці, у будь-який спосіб поза пунктами пропуску через державний кордон України або без відповідних документів, чи за документами, що містять недостовірні відомості, – карається штрафом від 5 до 10 тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (тобто від 85 до 170 тис. грн) або позбавленням волі на строк від 3 до 5 років. На голосування цей проєкт знову ж не виносився.

Чи можуть штрафувати чи вручати повістки при зворотному перетині кордону?

Наразі штраф передбачений виключно лише за порушення вимог законодавства про мобілізацію – згідно ст. 210-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення. За цим законом особа, яка отримала повістку, але не з’явилася до військкомату, може бути оштрафована на суму до 5 100 грн. А ухилення від призову під час мобілізації в особливий період – загрожує ув’язненням на строк від 3 до 5 років.

"Під час загальної мобілізації військовозобов’язаним вручаються повістки. Якщо ви отримали повістку про призов на військову службу до ЗСУ і не з’явилися у визначені строки, з цього моменту розпочинається кримінальна відповідальність. Також у повістці може зазначатися вимога прибути на військову дільницю, але без вказаних на це строків. У такому випадку слід прибути негайно – упродовж доби, інакше за неявку також передбачена кримінальна відповідальність", – роз’яснив начальник ТЦК та СП Чернігівського ОТЦК та СП.

На тлі резонансної суспільної дискусії довкола теми виїзду чоловіків за кордон, у мережі з’являються численні повідомлення про те, що чоловікам призивного віку, які повертаються до України, вручають повістки буквально на перших же метрах вітчизняної території.

Однією з таких історій поділився військовий журналіст, ветеран АТО Денис Гойко.

"24 лютого 2022 року особа з інвалідністю, але яка була офіцером запасу, перетнула державний кордон. На той момент цей чоловік за законом мав право виїзду за кордон. За деякий час – не більше тижня – він вивіз сім’ю у безпечне місце і повернувся в Україну, і вже на прикордонному пункті його зупинили співробітники ДПС і вручили йому повістку. Людину звинуватили в тому, що він – ухилянт, хоча це не відповідає дійсності. Чоловік пішов до військкомату (ТЦК) і зараз знову проходить військову службу", – розповідає Денис.

Денис Гойко

Що це – одиничні епізоди чи система? І наскільки взагалі це законно?

"Це – єдиний знайомий мені підтверджений випадок, але чув про таку практику, коли на кордоні чоловікам призивного віку, які підпадають під критерії мобілізації, вручають повістки. Можливо, такий підхід дійсно має рацію. Адже сам факт повістки не означає, що ти вже завтра маєш бути на передовій, це – лише інструмент обліку військовозобов’язаних у воєнний час. Зрозуміло, що перебуваючи за кордоном, людина не може встати на облік у військкоматі в своєму регіоні. Тому це суто організаційний момент", – зазначає військовий репортер.

Він зауважив, що якщо людина дійсно підпадає під критерії тієї хвилі мобілізації, яка оголошена на сьогодні, то вона має пройти медогляд, і якщо стан здоров’я дозволяє виконувати умови служби за певною військовою спеціальністю, може бути призвана на службу"

Цю тезу підтвердили й у РНБО України. Там пояснили, що під час загальної мобілізації в Україні громадяни країни можуть отримувати повістки про призов на військову службу не лише за місцем проживання. Відтак повістки дійсно можуть вручати просто у пунктах перетину кордону чи на блокпостах. Такий формат не суперечить закону.

У РНБО також підтвердили, що саме по собі вручення повістки ще не означає негайної мобілізації. В документі лише вказується дата і час прибуття до територіального центру комплектування (ТЦК) та проходження ВЛК. І лише військово-лікарська комісія остаточно визначить придатність призовника до служби.

stopcor.org

Теги: повістка ,мобілізація, армія,служба, ЗСУ, війна в Україні,ТЦК,військово-лікарська комісія,виїзд за кордон,кордон
ПРЯМИЙ ЕФІР