Вибірковість санкцій: чому «Альфа-Банку» працювати можна, а мінералці – ні

Вибірковість санкцій: чому «Альфа-Банку» працювати можна, а мінералці – ні
273512 ПЕРЕГЛЯДІВ

«Альфа-Банк» із російським корінням продовжує працювати в Україні і, зокрема, на Волині. Прийнятий навесні 2022 року закон, що визначає порядок націоналізації майна, яке належить громадянам росії та українцям, які публічно заперечують російсько-українську війну, до цього активу не застосований. На те немає підстав, кажуть в Нацбанку.

Центр журналістських розслідувань «Сила правди» з’ясував, чому для «Альфа-Банку» зробили виняток і чого чекати його клієнтам.

Чому в Україні прикута увага до «Альфа-Банку»

«Альфа-Банк» з початку повномасштабного вторгнення росії не лише не перестав працювати, а залишається єдиним в Україні банком із іноземними інвестиціями, який має прибуток. Працюють і три відділення у Луцьку. Два – в центральній частині міста, одне – на околиці, в будівельному гіпермаркеті. 

Відділення «Альфа-Банку» у Луцьку в торговому центрі

«Альфа-Банк» в Україні – один із 13 системно важливих банків. За результатами І-го кварталу 2022 року він на 7-му місці за розміром активів і зобов’язань, на 10-му місці за сумою депозитів юридичних осіб та на 4-му місці за сумою депозитів фізичних осіб. У рейтингу стійкості банків за підсумками І-го кварталу 2022 року, який складає портал «Мінфін», «Альфа-Банк» розмістився на 13-му місці з майже семи десятків фінустанов.

Офіційними власниками Акціонерного товариства «Альфа-Банк» є дві фірми, які заховані в кіпрських офшорах – «ABH HOLDINGS SA» і «ABH Ukraine Limited». Проте головними кінцевими бенефіціарами «Альфа-Банку» вважаються російські олігархи-мільярдери Михайло Фрідман та Петро Авен. А віднедавна ще й Андрій Косогов. Згідно з даними структури власності банку станом на 21 квітня цього року, саме ця трійка контролює понад 86% акцій.

Михайло Фрідман і Петро Авен. Фото із stmegi.com

Зміни у розкладі інвестиційного портфелю «Альфа-Банку» відбулися вже після початку повномасштабного вторгнення до України. За інформацією видання «Коммерсант», олігарх Андрій Косогов збільшив свою частку в «ABH HOLDINGS SA» із 4% до 41% у березні цього року. Тепер у нього більший пакет акцій, ніж у Фрідмана.

Схема власності із сайту «Альфа-Банк»

Ще у лютому і Україна, і Рада ЄС наклала на двох головних бенефіціарів санкції Михайла Фрідмана і Петра Авена через вторгнення росії в Україну. А у березні санкції підтримала Великобританія, де вони переважно мешкають. А ось Андрія Косогова в санкційному списку немає.

У травні Фрідман і Авен подали позови до Європейського суду юстиції у Люксембурзі. Бізнесмени скаржилися, що через санкції не можуть найняти прибиральниць. Позов Авена був зареєстрований 23 травня, позов Фрідмана – 24 травня. Інша інформація на сайті суду поки що недоступна. 

 

Журнал «Forbes» оцінює статки Фрідмана в 11,8 мільярда доларів (161 місце в рейтингу найбагатших людей світу, або шосте місце в росії), Авена – в 4,3 мільярда доларів (29 місце в росії), Косогова – 1,2 мільярда (76 місце російського рейтингу).

Для порівняння, Фрідман багатший за найбагатшого українця Ріната Ахметова в півтора раза.

Раніше російський мільярдер Михайло Фрідман заявив, що війна в Україні – це трагедія і що вона повинна припинитися. Це сталося після того, як він потрапив під санкції Європейського Союзу. 

Михайло Фрідман. Фото із liga.net

Загалом Михайло Фрідман, окрім «Альфа-Банку», відомий і як голова інвестиційної компанії «LetterOne», власник «Білайну», та акціонер «Тюменської нафтової компанії», акції якої, до речі, він вже продав «Роснєфті».

А ще він є співвласником концерну «Боржомі», якому крім найвідомішої грузинської мінералки,  належать і українські торгові марки «Миргородська» та «Моршинська». У травні Михайло Фрідман пропонував віддати безплатно свою частку компанії уряду Грузії, аби лише зберегти виробництво, яке теж потрапляє під санкції.

 

Він, до речі, є уродженцем Львова. У березні звернувся з листом до співробітників компанії зі словами: «я переконаний, що війна ніколи не може бути рішенням».

У квітні Фрідман передав свої акції в українському «Альфа-Банку» довіреній особі, болгарському економісту Сімеону Дянкову. Те саме зробили Авен і Косогов, тож Дянков перед НБУ представляє усю трійку. Він в свою чергу в травні підтримав зміну назви «Альфа», щоб вона не асоціювалася із російською фінустановою. Нову назву ще не обрали.

Також Михайло Фрідман повідомив, що надасть Україні мільярд доларів допомоги на відновлення держави. Гроші надійдуть у той самий поки що «Альфа-Банк», як докапіталізація фінустанови. Національний банк України попередньо погодив такі фінансові вливання.

Що в «Альфа-Банку» кажуть про війну

Центр журналістських розслідувань «Сила правди» звернувся до «Альфа-Банку», аби там розповіли про позицію банку стосовно війни, наявність санкцій та відтік клієнтів. Відповіді на питання надала прес-служба «Альфа-Банк Україна». Подаємо всі запитання і відповіді без змін.

Яка позиція банку щодо війни в Україні? Чи допомагає Альфа-Банк, зокрема волинські відділення, Збройним силам України?

Колектив Альфа-Банку Україна різко засуджує збройну агресію проти України та продовжує допомагати захисникам України.

З початку воєнного стану Альфа-Банк Україна виділив з власного бюджету 60 млн гривень на потреби Збройних сил України та територіальної оборони.

Так, вже у перші дні військових дій було здійснено цільове фінансування ЗСУ на 10 млн грн. Додатково за кошти банку для ЗСУ та ТрО було придбано: тепловізори, біноклі, прилади нічного бачення, квадрокоптери, телефони, рентгенівську пересувну систему, підзорну трубу тощо.

Також Банк забезпечив сили ТрО та ЗСУ тактичним спорядженням та амуніцією (бронежилетами та бронеплитами, взуттям, комплектами військової форми), тактичними аптечками та турнікетами. Крім того, нашим захисникам закуплені та відправлені вкрай потрібні їм ліки.

З виділеного бюджету на допомогу Альфа-Банк Україна також закупив броньоване авто для захисників Києва та профінансував ремонт автотранспорту Збройних сил та ТрО. Додатково в користування захисників України були передані 33 спеціалізованих інкасаторських автомобілів банку та закуплено паливо для транспортних засобів захисників України.

Крім того, після початку військових дій менше ніж за добу співробітники ІТ-департаменту Альфа-Банку Україна налаштували функцію перерахунку коштів Збройним силам України через цифровий банк Sense SuperApp. За допомогою цього сервісу понад 130 млн грн було перераховано благодійної допомоги від клієнтів-фізичних осіб та співробітників банку на потреби ЗСУ та територіальної оборони на рахунок Національного банку України.

Альфа-Банк Україна з перших днів війни надав можливість клієнтам інвестувати в країну та перемогу ЗСУ шляхом придбання військових облігацій України як в національній, так і в іноземній валюті. А вже з квітня ця функція стала повністю автоматизованою та доступною у цифровому банку Sense SuperApp, що значно прискорило та спростило для клієнта процес придбання облігацій. Наразі вже понад 1 млрд грн клієнти банку інвестували в придбання військових облігацій.

Чи були якісь санкції (претензії) від держави чи від національного регулятора (НБУ) до Альфа-Банку?

До Альфа-Банку Україна не застосовано жодних міжнародних та національних санкцій.

Альфа-Банк Україна стабільно працює в рамках чинного законодавства України, враховуючи всі вимоги та обмеження, які виникли у зв’язку із введенням воєнного стану в країні. Клієнтам та партнерам доступний повний спектр послуг та сервісів з урахуванням існуючих обмежень для всієї банківської сфери.

Цей факт підтверджує і Національний банк України, який визначив Альфа-Банк Україна одним із системно важливих банків, діяльність якого впливає на стабільність усієї банківської системи країни. Та підкреслив, що немає жодних обмежень щодо діяльності банку та обслуговування клієнтів

Санкції щодо російських акціонерів також не впливають на щоденну операційну діяльність банку. Підсанкційні акціонери більше не мають доступу до управління Альфа-Банком Україна. 24 квітня 2022 р. право голосу за акціями підсанкційних акціонерів Національний банк України передав довіреній особі – Сімеону Дянкову. Кандидатура пана Дянкова, як довіреної особи, була узгоджена Нацбанком України відповідно до законодавства.

Управління Альфа-Банком Україна, як і раніше, здійснюють Правління та Наглядова Рада, завдання яких​​ – забезпечити постійну і стабільну керованість банку незважаючи на зовнішні обставини.

Чи є відтік клієнтів після початку повномасштабного вторгнення?

Березень 2022 року, а особливо його початок, пройшов під знаком панічних настроїв населення через військовий стан. Крім того, для клієнтів було незрозуміло майбутнє Альфа-Банку Україна.

Вже в квітні після заяви Національного банку України, що санкції не стосуються Альфа-Банку Україна, а також погодження ним довіреної особи Сімеона Дянкова, якому було передано право голосу за акціями підсанкційних акціонерів, ситуація стабілізувалася.

Чи підтримують українські відділення якісь бізнесові чи інші відносини з російськими відділеннями?

Альфа-Банк Україна є окремою юридичною особою та не має відношення до російського банку. Наші відділення не підтримують жодних відносин з відділеннями російського Альфа-Банку.

Так, цю інформацію підтвердило Міністерство фінансів США, яке наголосило, що Альфа-Банк Україна є окремою юридичною особою, не має відношення до російського банку та не підпадає під жодні санкції. 

Раніше, 24 березня 2022 року, аналогічну заяву зробило і Міністерство закордонних справ Великобританії – країни, яка ввела санкції проти Альфа-Банку Росія та деяких акціонерів.

Крім того одразу після початку війни правління Альфа-Банку Україна вирішило відмовитися від бренду «Альфа». Отже найближчим часом буде змінено назву банку.

Що робити клієнтам?

Більшість економістів, незважаючи на всі труднощі, ситуацію в банківському секторі вважають контрольованою. 

На початку квітня Верховна Рада України прийняла закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення стабільності системи гарантування вкладів фізичних осіб», який набрав чинності 13 квітня. Ним передбачено гарантування 100% відшкодування всіх вкладів під час воєнного стану та трьох місяців з дня його припинення чи скасування. Це положення застосовуватиметься до банків, щодо яких було прийнято рішення про виведення з ринку після набрання чинності цим Законом протягом дії воєнного стану в Україні та трьох місяців з дня припинення чи скасування воєнного стану в країні. Але дія Закону не поширюватиметься на вкладників банків, які вже проходять стадію ліквідації. 

Це не стосується Альфа-Банку. Із ним з фінансової точки зору поки все нормально і вкладникам переживати немає чого. А от клієнтам інших двох банків із російським капіталом варто поспішити. Як повідомляється на сайті НБУ, 25.02.2022 р. Держрегулятор ухвалив рішення відкликати банківську ліцензію та ліквідувати українські філії російських банків – Міжнародного резервного банку (100% належить ПАТ «Сбєрбанк Росії») та Промінвестбанку (99,77% належить Державній корпорації розвитку ВЕБ РФ).

Зазначено, що виконавча дирекція Фонду 17.03.2022 р. затвердила реєстр відшкодувань вкладникам «Промінвестбанку». До нього внесли інформацію про рахунки вкладників (до 200 тис. грн) на загальну гарантовану суму відшкодування майже 3,4 млн. грн. Уже з 18 березня вкладники Промінвестбанку можуть звертатися за гарантованим відшкодуванням до одного з банків-агентів, підключених до процесингового центру Фонду.

Також із 25.03.2022 р. Фонд розпочав виплату гарантованого відшкодування вкладникам Міжнародного резервного банку. До затвердженого реєстру внесли інформацію про рахунки вкладників на загальну гарантовану суму відшкодування майже 1,2 млрд. грн, пише юридична газета.                                                

Якщо «Альфа Банк» ще працює, то щодо іншого бізнесу Фрідмана не так все безхмарно. Суд арештував активи «Моршинської» на понад 53 млн грн. Про це заявило Бюро економічної безпеки

Цей контрольний орган наклав арешт на корпоративні права компанії з виробництва та реалізації мінеральної води «Моршинська», яка належить російському олігарху Михайлу Фрідману.

В Україні Фрідман з партнерами Германом Ханом та Петром Авеном є власниками компанії IDS Group Ukraine – дочірньої фірми міжнародної групи IDS Borjomi International. Ця компанія є ексклюзивним імпортером води «Боржомі» в Україні, а також має кілька власних брендів, зокрема, води «Моршинська» та «Миргородська», – йдеться у повідомленні.

***

І, що з цим всім робити? І чому така вибірковість: банку працювати можна, а виробнику мінеральних вод – ні? 

Найперше, бо діяльність банків регулює лише Нацбанк і на нього впливу немає ні Мінекономіки, ні Кабмін, ні РНБО. Він визначає «потрібність» банків. А «Альфа-Банк», нагадаємо, є системно важливим, тобто, без нього фінансовий сектор буде мати проблеми. 

Друге. Головний підписант, а це зараз Андрій Косогов – не є під санкціями і це теж є аргументом.

Третє. Офіційно активами банку від квітня керує непідсанкційний болгарин. А от щодо мінеральних вод  – то це для України винятково бізнес Фрідмана і тому його можна «придушити». 

А, ви, шановні читачі, вже самі вибирайте: пити мінералку, яка приносить гроші російським олігархам, чи бойкотувати цього виробника. 

А от щодо банку, то поспішати тут точно не варто. Усі фінансові кризи виникали саме через паніку. Саме через те, що натовп, який не розібрався в ситуації, під впливом негативних повідомлень, кинувся швидко знімати гроші, бо ж кажуть, що «пропадуть». Ні, не пропадуть. Та й віддати увесь депозит відразу спонтанно, фінансова установа не зможе. Гроші працюють. І своїм ажіотажем ви просто створите проблеми банку, а відповідно, і собі самому і решті клієнтів. 

sylapravdy.com

Теги: Альфа-банк ,Михайло Фрідман,Петро Авен,Андрій Косогов,Сімеон Дянков,санкції, війна в Україні
ПРЯМИЙ ЕФІР