СБУ повідомила про підозру ще 6 топ-чиновникам Держгеокадастру, причетним до масштабної схеми розкрадання земель

СБУ повідомила про підозру ще 6 топ-чиновникам Держгеокадастру, причетним до масштабної схеми розкрадання земель
359445 ПЕРЕГЛЯДІВ

Кіберфахівці Служби безпеки України у ході комплексних заходів щодо протидії системним загрозам інформаційній та економічній безпеці України, продовжують викривати чиновників, причетних до протиправного механізму відчуження сільськогосподарських земель державної власності.

Наразі йдеться про очільників Держгеокадастру в Житомирській та Кіровоградській областях періоду 2019-2021 років.

Встановлено, що зловживаючи службовим становищем, експосадовці підписали низку наказів, які дозволили протиправно передати у приватну власність сільськогосподарські землі на загальну суму майже 6 млн гривень.

Зокрема йдеться про 11 епізодів, коли земельні ділянки з тим самим цільовим призначенням надавалися у приватну власність одній і тій же особі по два і більше разів. А це є грубим порушенням вимог чинного законодавства і було можливим через «прогалини» у роботі «Національної кадастрової системи» та системи електронного документообігу «Докпроф».

Наразі 4 колишнім керівникам Держгеокадастру в Житомирській області та 2 колишнім керівникам Держгеокадастру в Кіровоградській області повідомлено про підозру за ч. 2 ст. 367 (службова недбалість) Кримінального кодексу України.

Триває досудове розслідування для встановлення та притягнення до відповідальності усіх, причетних до протиправного механізму осіб.

Нагадаємо, що навесні 2021 року співробітники СБУ провели обшуки у 22 територіальних підрозділах Держгеокадастру, в ході яких знайшли речові докази незаконної приватизації понад 2,5 тисячі земельних ділянок. За результатом чого тоді про підозру було повідомлено 2 топ-чиновникам Держгеокадастру.

Документування правопорушення здійснював кібердепартамент СБУ спільно з територіальним управлінням ДБР у м. Києві за процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора.

ssu.gov.ua

Теги: Кіберфахівці Служби безпеки України, СБУ ,розкрадання земель,Держгеокадастр,чиновники
ПРЯМИЙ ЕФІР