Бюджетні втрати і тендерний хаос: аудитори КМДА спіймали КП “ДБШТC” на багатомільйонних махінаціях

Бюджетні втрати і тендерний хаос: аудитори КМДА спіймали КП “ДБШТC” на багатомільйонних махінаціях
332062 ПЕРЕГЛЯДІВ

Аудитори Київської міськдержадміністрації (КМДА) встановили, що протягом 2018-2020 років КП “Дирекція будівництва шляхово-транспортних споруд” ("ДБШТC") допустило фінансових порушень на суму 110,5 млн. гривень, що призвело до втрати близько 13,7 млн гривень. "Ревізори" з'ясували, що підприємство допускало завищення обсягів і вартості будівельних робіт, ігнорувало необхідність виплати своїми підрядниками пені за несвоєчасну реалізацію проєктів, організовувало тендери з порушенням вимог профільного законодавства, переплачувало за пальне для свого автопарку тощо. При цьому, керівництво КП не поспішає виправляти “свої гріхи” – жодна з рекомендацій аудиторів щодо усунення порушень так і не була виконана.

Як стало відомо, нещодавно Департамент внутрішнього фінансового контролю та аудиту КМДА оприлюднив результати планового аудиту діяльності КП "ДБШТC".

Відповідний аудиторський звіт №070-5-13/42 датований 28 грудня 2021 року, проте на сайті вищезгаданого департаменту цей документ було опубліковано, схоже, лише приблизно в травні-червні поточного року.

Як зазначено у звіті, Департамент внутрішнього фінансового контролю та аудиту КМДА перевіряв діяльність КП "ДБШТC" щодо дотримання законодавства при проведенні процедур закупівель та укладанні договорів за період 2018-2020 років.

У ході перевірки "ревізори" столичної міськдержадміністрації встановили фінансових порушень та недоліків на загальну суму 110,5 млн. гривень, з яких втрати склали 13,7 млн гривень, а порушення, які не призвели до втрат – 96,7 млн. гривень.

Що знайшли аудитори

В документі повідомляється, що керівництво КП "ДБШТC" впродовж серпня 2018 року – червня 2020 року допустило завищення  обсягів і вартості виконаних робіт при реконструкції ІІІ черги Ново-Дарницького каналізаційного колектора на суму 8,4 млн гривень (загальна вартість робіт – 43  млн гривень). Наприклад, за даними аудиторів КМДА, протягом вказаного періоду підрядник – ТОВ “Навігаторспецбуд” – в актах виконаних робіт вказував більшу вагу навантаженого сміття та перевезеного грунту (тут і далі – більше, ніж виконано по факту. – KВ), більші об'єми засипки гравію в міжтрубний простір, більшу кількість демонтованих плит перекриття тощо.

Також, як з'ясував Департамент внутрішнього фінансового контролю та аудиту КМДА, КП "ДБШТC" не вживало заходи впливу у вигляді нарахування пені на підрядників які порушували терміни виконання робіт. За інформацією аудиторів, через це столичний бюджет недоотримав близько 2,9 млн гривень. Наприклад, на переконання “ревізорів”, КП "ДБШТC" мало стягнути з дочірнього підприємства “Інститут” "Київінжпроект" ТОВ "ПК Проектний комплекс" 708,3 тис. гривень за порушення цим підрядником у 2018-2019 роках термінів виконання проєктних та вишукувальних робіт по об'єкту “Будівництво I-IV пускових комплексів Південно-Західного каналізаційного колектора” (загальна вартість робіт – 12,4 млн гривень).

Крім того, за даними аудиторів КМДА, вказане КП допускало порушення при проведенні процедур закупівель. Один із прикладів – договір на розробку проєкту виконання робіт на повний комплекс монтажу прогонових будов Шулявського шляхопроводу (один із етапів реконструкції цього об'єкта), який було укладено з ТОВ “Дельтабудгруп” 14 червня 2019 року (заявлена вартість робіт – 10,1 млн гривень). 

Так, аудитори КМДА вважають, що КП "ДБШТC" у тендерній документації не було чітко вказано інформацію про необхідні технічні, якісні та кількісні характеристики предмета закупівлі, що може свідчити про порушення принципів відкритості та прозорості. При цьому, ревізори вважають, що КП "ДБШТС" мало відхилити тендерну пропозицію ТОВ "Дельтабудгруп", адже ця компанія в поданій для участі в тендері документації не вказала перелік субпідрядних організацій, які мали б “допомагати” їй виконувати договір. Більше того – як зазначено в аудиторському звіті, цей договір мав бути визнаний недійсним. Справа в тому, що в тендерній документації було зазначено, що термін дії угоди повинен був бути до 31 січня 2020 року, але безпосередньо в самому договорі було визначено інший термін – до 31 грудня 2019 року. На переконання аудиторів КМДА, ці та інші факти спричинили ризик втрати бюджетних коштів.

Також в аудиторському звіті вказано, що КП "ДБШТC" допустило порушення при проведенні тендеру на виконання робіт з дачної забудови з метою перенесення Русанівських та Воскресенських садів на вул. Радистів в складі проєкту з будівництва Подільського мостового переходу. Серед іншого, аудитори КМДА вказують на те, що договір, який було укладено 15 червня 2020 року з ТОВ “Київська будівельна компанія – Євросервіс” (вартість робіт за договором – 99,6 млн гривень), в порушення вимог чинного законодавства не містить об'єктивних та локальних кошторисних розрахунків, кошторисів на окремі види робіт тощо.

Крім того, аудитори КМДА звернули увагу на деякі відверто дивні закупівлі КП "ДБШТC". Наприклад, у березні 2019 року це підприємство без використання системи Prozorro уклало з ТОВ “Будівельна компанія Еннойл” договір про закупівлю "послуг із зимового утримання” на сумму 199 тис. гривень. Які саме послуги замовило підприємство, в угоді не вказувалося – в документі не було даних ні про їхню кількість, ні про вимогу до їхньої якості тощо. Врешті-решт аудитори з'ясували, що мова йшла про утримання в належному санітарно-технічному стані пішохідної частини Поштової площі. Проте, на переконання “перевіряючих”, така “секретність” може створювати ризики неналежного надання послуг та можливі ризики неефективного витрачання бюджетних коштів.

Не менше питань у аудиторів КМДА викликали фінансові витрати цього КП на утримання свого автопарку. Наприклад, за даними “ревізорів”, впродовж 2018-2019 років підприємство при закупівлях палива допускало завищення цін на суму близько 13,46 тис. гривень. Крім того, як зазначено в аудиторському звіті, КП “ДБШТС” у цей же період здійснило неправомірне та безпідставне списання палива на загальну суму 14,45 тис. грн – мова йде про те, що раніше закуплений бензин “за документами” використовувався для заправляння автомобілів, які на той час, знову ж таки “за документами”, знаходились на ремонті. Крім того, за інформацією аудиторів, керівництво цього КП приймало неефективні управлінські рішення, витрачаючи бюджетні кошти на ремонт автомобілів, балансова вартість яких дорівнює нулю. Наприклад, лише на ремонт автомобіля Chevrolet Lacetti 2005 року випуску в період 2018-2020 років було витрачено 394,7 тис. гривень.

За результатами цих перевірок Департамент внутрішнього фінансового контролю та аудиту КМДА надав КП "ДБШТC" низку рекомендацій щодо усунення виявлених порущень. Серед іншого, керівництво цього підприємства мало усунути згадані вище порушення на суму 8,4 млн гривен; вжити заходів щодо компенсації відповідальними особами вартості неправомірно списаного пального; визначити посадових осіб, які мають відповідати за перевірку відповідності закупівельних цін середньоринковим, за контроль термінів виконання зобов’язань по договорам та за своєчасне реагування на порушення передбачених договорами термінів виконання робіт тощо. 

Проте, згідно з даними сайту зазначеного департаменту, станом на сьогоднішній день жодна з рекомендацій не була врахована.

Чим відоме це КП

Як раніше повідомляла *КВ, діяльність КП "ДБШТC" неодноразово викликала питання у депутатів Київради, експертів та правоохоронних органів. У першу чергу керівникам цього підприємства дістається критики за будівництво Подільського мостового переходу – скандального проєкту, на реалізацію якого з міського бюджету Києва витрачаються мільярди гривень та завершення якого столична громада чекає вже майже два десятиріччя.

Наприклад, у 2021 році депутати Київради були незадоволені збільшенням об'ємів фінансування цих робіт у минулому році з 716,6 млн гривень до 2,2 млрд гривень, проте гучні заяви народних обранців не мали ніякого ефекту. Паралельно з цим Нацполіція розслідувала чергове, як мінімум третє, кримінальне провадження за фактом можливих бюджетних “розпилів” при виконанні будівельних робіт. Серед іншого, правоохоронці припускають, що в 2020 році на цих роботах могло бути вкрадено 4,5 млн гривень – генпідрядник ТОВ “Еко-Буд-Трейд”, ймовірно, не виконав деякі робіт, які мав виконати. У свою чергу експерти з містобудування восени минулого року виражали занепокоєність у зв'язку з тим, що міська влада вирішила “протянути” цей мостоперехід через озеро Радунка: на думку фахівців, такий проєкт будівництва суперечить містобудівному законодавству і може призвести до небажаних екологічних наслідків та транспортного колапсу на лівому березі міста. 

Нагадаємо, що у 2021 Департамент внутрішнього фінансового контролю та аудиту КМДА провів 46 аудитів господарської діяльності столичних КП департаментів КМДА та управлінь Районних у Києві держадміністрацій (РДА). Ці перевірки виявили фінансових порушень на загальну суму 673,2 млн. гривень, з яких остаточно для столичної скарбниці було "втрачено" 51 млн. гривень. За підсумками зазначених “ревізій” до відповідальності було притягнуто 21 посадову особу – йдеться лише про різні “дисциплінарні стягнення”. При цьому, станом на кінець 2021 року правоохоронні органи розслідували 209 кримінальних проваджень за матеріалами аудитів у столичних структурах за минулі роки, в рамках яких уже було підготовлено близько сотні підозр і обвинувальних актів.

Обов'язки директора КП "ДБШТC" з 8 листопада 2021 року виконує заступник директора цього підприємства з економіки Наталія Хоматова. Раніше, з 5 серпня 2015 року до 1 листопада 2018 року, даним КП керував Максим Калінін (на колажі ліворуч). З 12 листопада 2018 року по 9 квітня 2020 року це підприємство очолював Михайло Харнам (на колажі праворуч), з 9 квітня 2020 року до 23 листопада 2020 року КП "ДБШТC на правах "в.о." директора очолював Роман Ліснєвський, з 23 листопада 2020 року до 27 вересня 2021 року цим підприємством тимчасово керувала згадана вище Наталія Хоматова. З 27 вересня 2021 року та до її чергового призначення на посаду “в.о.” директора обов'язки керівника КП "ДБШТC" виконував Дмитро Котлубей.

КП "ДБШТC" підпорядковане Департаменту транспортної інфраструктури КМДА, який з 1 вересня 2021 року очолює Руслан Кандибор. Його попередниками на цій посаді були Сергій Симонов (з 4 серпня 2017 року до 3 грудня 2018 року), Іван Федоров (з 13 серпня 2019 року до 31 жовтня 2019 року) та Валентин Осипов (з 6 лютого 2020 року до 5 квітня 2021 року). У “проміжках” між призначеннями “повноцінних” керівників цього департаменту обов'язки директора традиційно виконував перший заступник очільника цієї структури Іван Шпильовий.

Діяльність зазначеного департаменту з 9 листопада 2021 року контролює особисто Віталій Кличко. Раніше, з 2 березня 2020 року, роботу зазначеної структури контролював тепер уже екс-заступник голови КМДА Олександр Густєлєв. До нього протягом 2018-2020 років за транспортну сферу столиці відповідали тепер вже ексзаступник голови КМДА Дмитро Давтян і чинний перший заступник очільника КМДА Микола Поворозник.

kievvlast.com.ua

Теги: Департамент земельних ресурсів КМДА,КМДА ,ДБШТC,Дельтабудгруп,кгга, новини києва, бюджет, кп, аудит, валентин осипов, Віталій Кличко, київрада, будівництво, тов, руслан кандибор, реконструкція, микола поворозник, олександр густєлєв, еко-буд-трейд, перевірка, подільсько-воскресенський мостовий перехід, іван федоров, департамент транспортної інфраструктури, іван шпильовий, дельтабудгруп, тов еко-буд-трейд, будівельна компанія еннойл, тов будівельна компанія еннойл, тов дельтабудгруп, навігаторспецбуд, тов навігаторспецбуд, інститут київінжпроект, дмитро давтян, шулявський шляхопровід, кп дирекція будівництва шляхово-транспортних споруд, ново-дарницький каналізаційний колектор, дирекція будівництва шляхово-транспортних споруд, фінансові порушення, сергій симонов, втрати бюджетних коштів, департамент внутрішнього фінансового контролю та аудиту, південно-західний каналізаційний колектор, дбштс, кп дбштс, подільський мостоперехід, подільський мостовий перехід
ПРЯМИЙ ЕФІР