“Корупційний “Світогляд”: як ДІАМ легалізувала будівництво БФК на просп. Степана Бандери в Києві

“Корупційний “Світогляд”: як ДІАМ легалізувала будівництво БФК на просп. Степана Бандери в Києві
342442 ПЕРЕГЛЯДІВ

Найближчим часом в Оболонському районі Києва може розпочатися чергове скандальне будівництво. Компанії із орбіти девелопера “Спільнота” планує реконструювати чотири нежитлові будівлі на просп. Степана Бандери, 32-А під 22-поверховий багатофункціональний комплекс (БФК). Експерти прямо вказують на те, що реалізація даного проєкту суперечить законодавству України: забудовники планують створити в цьому комплексі близько двох сотень квартир, хоча житлове будівництво на цій території заборонено. Ба більше – ще пів року тому такого ж погляду дотримувалися й посадовці Державної інспекції архітектури та містобудування (ДІАМ) – у січня поточного року вони відмовили забудовникам у видачі необхідного їм дозволу на реконструкцію. На думку експертів, “передумати” чиновникам допомогла вже звична корупція, якій сприяє відсутність у громадськості доступу до будівельних реєстрів. 

Як стало відомо  із допису експерта з містобудування Георгія Могильного на його сторінці у Facebook, 5 липня 2022 року ДІАМ видала дозвіл № ІУ013220623224 на реконструкцію чотирьох будівель на просп. Степана Бандери, 32-А під багатофункціональний комплекс.

За словами експерта, посадовці держінспекції з архітектури та містобудування порушили закон, погодивши проведення цих робіт. Відповідальність за це Георгій Могильний покладає на голову вказаного органу – Семена Кривоноса.

“Корупціонери Кривоноса в ДІАМ видали дозвіл на незаконний житловий комплекс в Києві, який приховують за багатофункціональним із апартаментами. Чому мова саме про аферу забудовника і корупцію в ДІАМ? У січні ДІАМ відмовив у видачі дозволу на це будівництво, як незаконне. Аргумент – в тому місці не можна будувати житло. Що зробив забудовник? Він тупо перейменував квартири в апартаменти. І ось, під час війни, той самий інспектор ДІАМ Віктор Шевченко, що в січні дав відмову, видає дозвіл на той самий проект. Чи розумів він, що має справу із аферою та грою словами? Так, адже саме він розглядав попередню заявку і мав відразу помітити, що поданий той самий проект ЖК, але з заміною "квартир" на "апартаменти". Але він підмахнув папери і дозволив будувати де-факто житловий комплекс там, де це заборонено”, – повідомив Георгій Могильний.

При цьому, експерт прямо вказує на те, що закриття доступу громадськості до Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва (ЄДЕССБ) дозволяє чиновникам “провертати різні схеми”. Нагадаємо, вказана система була закрита на час воєнного стану, доступ до неї мають лише посадовці “архітектурно-містобудівних органів” та забудовники.

“Тепер ви розумієте, чому без жодних на те причин наказом Олексія Чернишова (міністр розвитку громад і територій. – *КВ) заблоковано роботу публічного порталу ЄДЕССБ? У ЄДЕССБ за визначенням немає жодної секретної інформації, сама ЄДЕССБ працює для чиновників і забудовників. І лише громадськість позбавили права дивитися, чим корупціонери-чиновники та аферисти-забудовники займаються під прикриттям війни…”, – підкреслив Георгій Могильний.

Зазначимо, станом на сьогоднішній день доступ до згаданого дозволу № ІУ013220623224 відсутній – Георгію Могильному вдалося відшукати цей документ у той короткочасний період, коли ЄДЕССБ за невідомих обставин пропрацювала в публічному форматі. У зв'язку з цим, усі вихідні дані реконструкції на просп. Степана Бандери, 32-А встановити достатньо проблематично. Проте, деяка інформація стосовно "майбутнього" будинку на вказаній локації зафіксована у скріншотах дозволу та експертизи проекту, які Георгій Могильний опублікував на своїй сторінці у Facebook.

Згідно з цими документами, замовниками реконструкції виступають ТОВ “Неоцентробуд” і ТОВ “Оболонь Інвест Девелопмент”. Вказані компанії планують, що в результаті цих робіт на місці чотирьох розташованих там споруд буде зведено один двосекційний будинок (перша секція – 18 поверхів, друга – 22 поверхи), об'єднаний 4-поверховим стилобатом. Перші чотири поверхи вказаних споруд займатимуть комерційні приміщення (магазини, кафе і офіси), а всі інші – апартаменти (де-факто – житлові приміщення. – *КВ). Їхня кількість у скріншотах не зафіксована, але, за інформацією порталу “Нерухомі”, мова йде про 289 апартаментів. У скріншотах експертизи проєкту вказано, що, за планами забудовників, під цим будинком буде розташований підземний паркінг на 123 машиномісця. Хто буде генеральним підрядником, у скріншотах також не зафіксовано, проте у коментарях до свого допису Георгій Могильний вказав, що такі функції виконуватиме, цитуємо, “Фундамент (Пузійчук)” (про цю компанію та її співвласника мова йтиме нижче. – ).

За даними відкритих джерел, на вказаній локації планується звести БФК "Світогляд" – проєкт девелоперської компанії "Спільнота".  вирішила проаналізувати передісторію цієї "реконструкції" та встановити її "бенефіціарів".

Шлях до легалізації

12 грудня 2019 року Київрада рішенням №371/7944 передала ПП “Технопроектбудсервіс” земельну ділянку площею 0,52 га на просп. Степана Бандери, 34-А в оренду на 15 років для реконструкції існуючих будівель під багатофункціональний комплекс громадського призначення з під'їздами до нього (функціональне призначення за Генпланом Києва – території громадських будівель і споруд та частково території вулиць та доріг). Під “існуючими будівлями” малися на увазу чотири нежитлові споруди загальною площею 109 кв.м., власником яких ПП “Технопроектбудсервіс” стало в липні 2018 року.

Згідно зі вказаним рішенням столична міськрада змінила цільове призначення даної ділянки – на той час вона могла використовуватися лише “для розміщення об'єктів транспортної інфраструктури”. При цьому, станом на той період земля мала офіційного користувача – з 2015 року дану ділянку в столичної громади орендувало ПП “Укрзернопром”, і договір оренди був розрахований на термін до березня 2020 року. Схоже, у зазначеного підприємства знайшлися мотиви добровільно відмовитися від такого активу.

3 вересня 2020 року між Київрадою та ПП “Технопроектбудсервіс” було укладено договір оренди ділянки на просп. Степана Бандери, 34-А. Через два місяці, 4 листопада 2020 року, підприємство-орендар передало цю землю в суборенду ТОВ “Неоцентробуд”. Термін дії угоди про суборенду – до 3 вересня 2035 року (до завершення терміну дії орендної угоди зі столичною міськрадою).

5 січня 2021 року Департамент містобудування та архітектури КМДА своїм наказом №3 видал ТОВ “Неоцентробуд” містобудівні умови та обмеження (МУО) на проєктування реконструкції будівель на просп. Степана Бандери, 34-А під багатофункціональний комплекс. Через те, що доступ до ЄДЕССБ закрито для громадськості, основні вихідні дані вказаного документу наразі встановити проблематично. Проте, за даними відкритих джерел, дозволили замовнику проєктувати будівлю висотою не більше 45 метрів (близько 15-16 поверхів).

7 жовтня 2021 року між ТОВ “Неоцентробуд” і ТОВ “Оболонь Інвест Девелопмент” було укладено договір про делегування функцій замовника. Згідно з цією угодою перша компанія передала другій право виступати замовником будівництва на просп. Степана Бандери, 34-А в обмін на те, що ТОВ “Оболонь Інвест Девелопмент” профінансує підготовчі, проєктні будівельні та інші роботи на вказаній локації. Договором було передбачено, що за таке делегування функцій ТОВ “Неоцентробуд” отримає 10% корисних площ і паркомісць у майбутньому комплексі. 

19 січня 2022 року ДІАМ відмовила ТОВ “Неоцентробуд” і ТОВ “Оболонь Інвест Девелопмент” у видачі дозволу на проведення будівельних робіт з реконструкції будівель на просп. Степана Бандери, 34-А під багатофункціональний комплекс  (відмова № ІУ013220106477). Причиной для цього стала невідповідність намірів забудови цільовому та функціональному призначенню ділянки, на якій вона запланована: держінспекція прямо вказала, що будувати БФК з квартирами, як це заплановано проєктом реконструкції, на цій землі не можна. Як повідомляв Георгій Могильний, надалі слово “квартири” просто було змінено на “апартаменти”. Головна різниця між цими видами приміщень – власники “апартаментів” не мають права реєструвати в них місце проживання та мають сплачувати “комуналку” за комерційними тарифами. При цьому, на той час, на початку зими 2022 року, забудовники планували що друга секція цього будинку мала бути дещо вищою – 23 поверхи, а не 22

8 лютого 2022 року ДІАМ видала ТОВ “Неоцентробуд” дозвіл №КВ020220201441 на виконання підготовчих робіт для подальшої реконструкції будівель на просп. Степана Бандери, 34-А під багатофункціональний комплекс. Цей документ також відсутній у відкритому доступі. При цьому, за даними порталу “Нерухомі”, генпідрядником виконання таких робіт було вказано ПрАТ “Фундамент”.

Хто в головних ролях

За даними аналітичної системи Youcontrol, столичне ПП “Технопроектбудсервіс” (орендар ділянки на просп. Степана Бандери, 32-А) було зареєстроване в червні 2018 року. Керівником цього підприємства є Віталій Чубатий, засновником та кінцевим бенефіціаром – мешканець села Миролюбівка Піщанського району Вінницької області Володимир Непомнющий.

ТОВ “Неоцентробуд” (суборендар вказаної вище ділянки та співзамовник реконструкції) було засноване в Києві в жовтні 2020 року. Керівницею, засновницею та власницею даної компанії вказано мешканку Києва Олену Клюкову.

Столичне ТОВ “Оболонь Інвест Девелопмент” (співзамовник та інвестор реконструкції на просп. Степана Бандери, 32-А) було створено у вересні 2021 року. Засновниками даної компанії є мешканець смт Якимівка Мелітопольського району Запорізької області Ігор Райков (також він є офіційним керівником даного ТОВ, на колажі в центрі), мешканець Вінниці Віктор Іщенко та киянка Юлія Максимова. Останні двоє також вказані кінцевими бенефіціарами цього ТОВ.

Зазначимо, Юлія Максимова є адвокатом в юридичній фірмі “Тотум”. Примітно також, що вона зареєстрована за однією адресою в Києві зі згаданою вище Оленою Клюковою.

Ігор Райков – колишній топ-менеджер забудовника “SAGA Development”, власником якого є скандально відомий ексзаступник директора Департаменту містобудування та архітектури КМДА (у 2010-2015 роках) Андрій Вавриш. Наразі Райков називає себе засновником Школи професійного девелопменту “UrbanLand. PM” та девелопера “Спільнота”, під прапорами якого будується БФК “Світогляд” на просп. Степана Бандери, 34-А. Примітно, що цей комплекс є першим офіційним проєктом вказаного девелопера.

Столичне ПрАТ “Фірма “Фундамент” (генпідрядник підготовчих робіт та, схоже, генпідрядник реконструкції) було створено листопаді 1993 року. Засновниками та власниками великих пакетів акцій цього ПрАТ вказані кияни Дмитро Алексєєв (45,8% акцій станом на І квартал 2021 року) та Олександр Ярош (46,3% акцій станом на III квартал 2021 року, керівник компанії).

Система Youcontrol відносить цю компанію до так званої “групи Фундамент”. Вказана група спеціалізується на будівництві об'єктів житлового, соціального та адміністративного призначення тощо, а до її складу входить близько чотирьох десятків компаній, які забезпечують повний цикл виробництва та обслуговування нерухомості. Ключовими особами цієї групи наразі є її генеральний директор, підприємець Олексій Ведмедєв і народний депутат України діючого IX скликання Андрій Пузійчук (фракція “ВО “Батьківщина”). 

Як раніше повідомляла , вказана група тісно пов'язана із одіозним заступником голови КМДА та екскерівником КП “Житлоінвестбуд-УКБ” Вячеславом Непопом. Відомо, що цей чиновник у середині 00-х років був головою наглядової ради згаданого вище ПрАТ “Фірма “Фундамент”. Також протягом останніх років компанії “Фундамента” неодноразово за сумнівних підстав отримували від структур КМДА (у тому числі – від “Житлоінвестбуда-УКБ”) бюджетні будівельні “підряди” на величезні суми, що звертало на себе увагу правоохоронних органів. Крім того, донька Непопа Марія станом на 2018 рік працювала економістом в одній із компаній цієї “бізнес–імперії”.

Нагадаємо, посаду директора Департаменту містобудування та архітектури КМДА з 1 листопада 2016 року обіймає Олександр Свистунов (на колажі ліворуч). Департамент земельних ресурсів КМДА з 29 червня 2021 року очолює Валентина Пелих (виконувала обов'язки керівника цієї структури з 2 квітня 2021 року). З 27 липня 2018 року по 1 квітня 2021 року, цим департаментом керував Петро Оленич, який з 2 квітня 2021 року обіймає посаду заступника голови КМДА з питань здійснення самоврядних повноважень та курує в Києві земельні та містобудівні питання. 

Варто зазначити, що з 2018 року згаданий вище Вячеслав Непоп як заступник голови КМДА курує в столиці усі питання, пов'язані з будівництвом – він офіційно контролює діяльність Департаменту з питань державного архітектурно-будівельного контролю Києва КМДА.

ДІАМ де-юре було створено у грудні 2020 року, проте свою роботу цей орган (на нього держава поклала низку функцій у сфері будівництва) розпочав лише 15 вересня 2021 року. Вказана структура фактично замінила Державну архітектурно-будівельну інспекцію (ДАБІ), яка у вересні 2021 року офіційно припинила своє існування. Керівником ДІАМ з 19 травня 2021 року є Семен Кривонос (на колажі праворуч).

kievvlast.com.ua

Теги: БФК,ДІАМ ,Віктор Шевченко,Георгій Могильний,Технопроектбудсервіс,Департамент містобудування та архітектури КМДА,Володимир Непомнющий,Юлія Максимова,Ігор Райков,Житлоінвестбуд-УКБ
ПРЯМИЙ ЕФІР