Французи чи росіяни: під чиїм прапором продовжує працювати мережа магазинів Brocard?

Французи чи росіяни: під чиїм прапором продовжує працювати мережа магазинів Brocard?
295136 ПЕРЕГЛЯДІВ

Французькі парфуми з російським "душком": в Україні продовжують працювати магазини Brocard, кінцевою власницею якої є громадянка рф Тетяна Володіна. Аби врятувати бізнес від націоналізації, його намагалися перепродати французькому холдингу, але АМКУ призупинив розгляд заяв і не надав дозволу на купівлю. Кому ж насправді зараз належить українська мережа Brocard? З’ясовував "СтопКор".

Триває 139-й день повномасштабної війни з рф, а мережа магазинів Brocard, що має російське коріння, продовжує торгувати в українських містах, як ні в чому не бувало. У самому "Брокарді" стверджують, що компанію продали французькому холдингу Philippe Benacin. Однак у реєстрах кінцевою бенефіціаркою продовжує значитись усе та ж росіянка Тетяна Володіна.

 

Кому ж насправді зараз належить мережа магазинів "Брокард"?

За даними інформаційно-аналітичної платформи YouControl, засновником ТОВ "Брокард-Україна" виступає кіпрська компанія "Інденон Холдингс Лімітед". Понад половина (57,99%) у статутному фонді цієї компанії належить громадянці рф Тетяні Володіній. Відтак саме росіянка є головною кінцевою бенефіціаркою української мережі.

Володіна так само володіє 57,99% в іншій кіпрській компанії "Невіоко Холдингс Лімітед", яка є засновником українського ТОВ "Егзагон". Компанія Hexagone позиціонується як один з найбільших імпортерів на ринку косметики та парфумерії в Україні, що співпрацює з роздрібними мережами Brocard, Cosmo, Watsons тощо.

Громадянка рф Володіна досі фігурує як кінцева бенефіціарка ТОВ ''Брокард-Україна''

Мережа Brocard понад місяць з початку повномасштабної агресії рф уникала згадок про війну на своїх сторінках. Лише після хвилі обурення в ЗМІ й у соцмережах пресслужба Brocard заявила, що компанія займається підтримкою Збройних сил України та волонтерством.

А після ухвалення Верховною Радою закону про націоналізацію майна громадян рф, на початку червня 2022 року Brocard розіслав компаніям-партнерам листа з повідомленням про те, що російська бізнесвумен Тетяна Володіна начебто продала свою частку у кіпрських компаніях французькій приватній компанії Philippe Benacin Holding і групі "Алькор" відповідно.

Французи замість росіян: кому намагалися перепродати парфумерно-косметичну імперію?

У цьому повідомленні говориться, що вказана угода була завершена ще 23 травня 2022 року, про що було проінформовано Антимонопольний комітет України. Відтак після оформлення всіх документів саме французький холдинг нібито стане єдиним власником ТОВ "Брокард Україна".

Відзначимо, що французька Philippe Benacin є ексклюзивним у всьому світі ліцензіатом відомих брендів: Abercrombie & Fitch, Anna Sui, Boucheron, Coach, DKNY, Donna Karan, Dunhill, Ferragamo, Graff, GU, Karl Lagerfeld, Moncler, Montblanc, Oscar de la Renta, Repetto, ST Dupont, Ungaro та Van Cleef & Arpels. А от група "Алькор" включає декілька кіпрських та російських виробників парфумерно-косметичної продукції та компаній з управління мережею парфумерно-косметичних магазинів у рф (Letoile) та Україні (Brocard).

Своєю чергою, в АМКУ поінформували, що дійсно на початку травня отримали заяви уповноважених представників компанії "Philippe Benacin Holding" та товариства з обмеженою відповідальністю "Алькор и Ко" про надання дозволу на придбання компанією "Philippe Benacin Holding" часток у статутному капіталі компаній "Indenon Holdings Limited" та "Nevioco Holdings Limited" (Кіпр).

Але дані заяви були зупинені до припинення чи скасування воєнного стану, відповідно до Рекомендаційних роз’яснень Комітету №1-рр і станом на 15 червня 2022 року АМКУ не надавав дозвіл на заявлені концентрації. Більше того, на той момент до Антимонопольного комітету не надходив повний перелік документів, який необхідно було подавати разом із заявами.

Чи означає це, що угоду з французами насправді "заморожено"?

У межах кримінального провадження про привласнення майна (ч.5 ст.191 ККУ) та фінансування агресії проти України (ч.2 ст.110-2 ККУ) 18 травня 2022 року Подільський райсуд Києва наклав арешт на 100% корпоративних прав ТОВ "Брокард-Україна".

Своєю чергою, ТОВ "Брокард-Україна" подало клопотання про скасування арешту майна. У документі представники товариства заявили, що на дату подання клопотання росіянка Володіна нібито більше не є кінцевим бенефіціарним власником ТОВ "Брокард-Україна". Через те, що 100% корпоративних прав кіпрської компанії "Інденон Холдингс Лімітед" придбав французький холдинг.

Утім, суд задовольнив це клопотання лише частково. Так, було скасовано заборону змінювати директора й місцезнаходження підприємства. Але арешт у частині заборони зміни складу учасників товариства та розмірів їхніх часток у статутному капіталі залишено в силі. Таким чином, Brocard не може вчиняти жодних дій, пов'язаних із перереєстрацією прав власності на корпоративні права компанії.

Подільський райсуд заборонив перереєстрацію прав власності компанії

Отже, у державному реєстрі громадянка рф Тетяна Володіна продовжує фігурувати як кінцева бенефціарка ТОВ "Брокард-Україна" і ТОВ "Егзагон". Тим самим вказані компанії все ще підпадають під дію норми закону, яка дозволяє примусове вилучення об'єктів права власності російської федерації та її резидентів.

Чи мають право магазини Brocard надалі працювати в Україні?

Варто зазначити, що наразі майном, на яке ухвалою слідчого судді Подільського районного суду міста Києва від 18.05.2022 року накладений арешт, виступають 100% корпоративних прав ТОВ "Брокард-Україна" у вигляді статутного капіталу в розмірі 631 250 грн, які належать компанії "Інденон Холдингс Лімітед" (Кіпр), шляхом заборони учаснику ТОВ "Брокард-Україна" чи ншим особам, які діють від його імені, представникам товариства відчужувати вищевказані корпоративні права.

Відтак, роз’яснює юрист, заборона поки не стосується безпосередньої роботи торгових точок мережі. Арешт фактично означає неможливість вносити зміни про власників до реєстру та вчиняти будь-які реєстраційні дії, спрямовані на відчуження активів.

Станом на початок 2022 року торговельна мережа Brocard налічувала майже 100 магазинів у 26 містах України. Штат компанії складав 1808 осіб. А річний виторг компанії, за даними YouControl, перевищував 3,4 млрд грн.

Однак, окрім юридичного й економічного аспектів роботи мережі, є ще й етичний. Чи варто продовжувати купувати елітну парфумерію, від якої "тхне" агресором, знаючи, що частина прибутків іде до рф і спонсорує російську військову машину? І чи доцільно вітчизняним ТРЦ надавати свої площі для розміщення магазинів з "душком"?

Зауважимо, 10 квітня у рівненському ТРЦ Zlata Plaza тимчасово закрили магазин Brocard, допоки не буде остаточно вирішене питання власності. Директор ТРЦ закликав інші торгові центри вчинити так само, бойкотуючи проросійського рітейлера.

stopcor.org

Теги: Brocard,Тетяна Володіна,магазин Brocard,Брокард,Брокард-Украина,Philippe Benacin Holding,Інденон Холдингс Лімітед,Володина Татьяна
ПРЯМИЙ ЕФІР