Відкати кур'єром: посадовцю “Київзеленбуду” та його спільникам загрожує до 12 років позбавлення волі

Відкати кур'єром: посадовцю “Київзеленбуду” та його спільникам загрожує до 12 років позбавлення волі
325152 ПЕРЕГЛЯДІВ

Державне бюро розслідувань (ДБР) продовжує слідство за фактами надання “бюджетних відкатів” посадовим особам КО “Київзеленбуд”. За даними правоохоронців, один із посадовців цього комунального об'єднання у 2021-2022 роках отримав від трьох компаній-підрядників близько 1,6 млн гривень “відкатів” з проєктів, які виконувалися за кошти столичного бюджету. Зазначається, що до схеми отримання хабарів також було долучено “кур'єра”. На першого була покладена функція “транспортування грошей”, а другий мав робити так, щоб нікого “не спіймали на гарячому”. Наразі фігурантам загрожує до 12 років позбавлення волі.

Як стало відомо, 20 червня 2022 року Печерський районний суд Києва продовжив термін розслідування кримінального провадження №42020000000001204 до 22 листопада поточного року. Відповідна судова ухвала була опублікована в держреєстрі судових рішень 15 липня 2022 року.

Вказане провадження було відкрито Головним слідчим управлінням ДБР 3 липня 2020 року. В рамках цієї справи правоохоронці наразі з'ясували, що упродовж 2021-2022 років начальник відділу супроводження проектів управління капітальних вкладень (ВСПУКВ) КО “Київзеленбуд”, діючи у змові зі своїми колегами та іншими особами, неодноразово отримував неправомірну вигоду від представників компаній, які за бюджетні кошти виконують роботи з капітальних ремонтів столичних зелених зон. 

Відповідно до встановлених фактів слідчі інкримінують фігурантам цієї справи скоєння злочинів, передбачених відразу 5 статтями Кримінального кодексу України, серед яких: 

  • ч. 5 ст. 191 (розтрата або привласнення майна шляхом зловживання службовим становищем, вчинене в особливо великих розмірах або організованою групою); 
  • ч. 3 ст. 209 (легалізація майна, одержаного злочинним шляхом, вчинені організованою групою або в особливо великому розмірі); 
  • ч.4 ст. 368 (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою, якщо предметом була неправомірна вигода в особливо великому розмірі, або якщо злочин вчинено службовою особою, яка займає особливо відповідальне становище);
  •  ч.3 ст. 369 (пропозиція, обіцянка або надання неправомірної вигоди службовій особі, якщо неправомірна вигода надавалася службовій особі, яка займає відповідальне становище, або вчинені за попередньою змовою групою осіб) тощо.

У ході розслідування правоохоронці встановили, що начальник ВСПУКВ КО “Київзеленбуд” розробив справжній план для одержання неправомірної вигоди. За даними ДБР, ця посадова особа перед проведенням тендерів формувала такі умови конкурсних торгів, які мали забезпечувати перемогу в них “потрібних” підрядників. При цьому, в кошторисах проєктів, які мали реалізовувати ці підрядники, закладалась завідомо надлишкова вартість робіт. Згідно з планом, у подальшому “зайві гроші”, які КО “Київзеленбуд” перераховувало своїм підрядникам, “легалізовувалися” – у тому числі шляхом перерахування на рахунки інших суб`єктів господарювання, зокрема під видом оплати за договорами субпідряду.

За інформацією слідства, після цього підрядники повинні були переводити в готівку частину “легалізованних” коштів. Для цього використовувалися банківські рахунки підприємств з ознаками фіктивності. Надалі ці гроші мав би отримувати безпосередньо сам начальник відділу супроводження проектів управління капітальних вкладень КО “Київзеленбуд”. При цьому, посадовець, щоб убезпечити себе від можливого викриття, вживав заходи конспірації: у нього був “кур'єр”, який мав накопичувати ці кошти у себе та періодично передавати їх головному “адресату”. За даними ДБР, цей посередник начебто навіть не знав про злочинні наміри вказаного посадовця – для того, щоб у разі затримання він не міг нічого сказати правоохоронцям. За свої “послуги” цей “кур'єр” отримував від посадовця грошові кошти. 

Протягом 2021-2022 років правоохоронці встановили три факти отримання вказаним “кур'єром” грошей від підрядників “Київзеленбуду”: 

  • 300 тис. гривень – від представників ТОВ “Буд-Компліт” (переможець тендеру на влаштування зовнішнього освітлення дитячого ігрового майданчика та спортивної зони на Русанівській набережній у Дніпровському районі);
  • 250 тис. гривень від представників ПП “Водоліт” (переможець тендеру на проведення робіт з капітального ремонту благоустрою парку “Перемога” в Дніпровському районі);
  • 4,3 тис доларів США (117,3 тис. гривень) та 1 млн гривен від згаданого вище правоохоронця, який діяв у інтересах ТОВ “Літос” (переможець тендеру на проведення капітального ремонту скверу біля кінотеатру “Кіото” в Деснянському районі).

Скріншот ухвали в рамках кримінального провадження

У цих осіб при собі були усі згадані вище кошти. Наступного дня, 12 січня, їм було оголошено про підозри: посадовцю “Київзеленбуду” інкримінується скоєння злочину, передбаченого ч.4 ст. 368 (до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна), а правоохоронцю – ч.3 ст. 369 КК України (до 8 років позбавлення волі з конфіскацією майна).

13 січня 2022 року Печерський районний суд обрав підозрюваним запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою. 14 лютого поточного року Київський апеляційний суд за клопотанням вказаного посадовця “Київзеленбуду” “випустив” його під цілодобовий домашній арешт. 

Зазначимо в судових ухвалах по цьому провадженню відсутня інформація стосовно того, чи оголошувалася підозра третьому фігуранту слідства – згаданому “кур'єру”. Також, і в цих документах, і в будь-яких інших відкритих джерелах немає даних по особистим даним цієї “трійці” (ім'я та прізвище).

Необхідність продовження строків розслідування слідчі ДБР аргументували тим, що їм ще потрібно провести в рамках цього провадження цілий перелік слідчо-розшукових дій. Протягом наступних чотирьох місяців правоохоронці планують допитати у якості свідків посадових осіб КО “Київзеленбуд” (у тому числі – генерального директора цієї структури) та згаданих вище компаній-підрядників, отримати доступ до документів, які зберігаються у різних банках, отримати результати 21 експертизи (серед них – почеркознавча експертиза, технічна експертиза (грошових знаків), експертиза відео- та звукозаписів, які були отримані в результаті негласних слідчих та розшукових дій) тощо. В судових ухвалах вказується, що, цілком можливо, згаданим двом фігурантам буде змінено підозру після більш ретельного розслідування.

За даними аналітичної системи Youcontrol, столичне ТОВ “Буд-Компліт” було засноване в жовтні 2018 року. Керівником цієї компанії зазначено Сергія Пархомчука, засновницею та кінцевим бенефіціаром – мешканку Києва Оксану Пархомчук.

ПП “Водоліт” було зареєстроване в Києві в грудні 2008 року. Засновниками та кінцевими бенефіціарами цього підприємства вказані троє мешканців столиці України – Олександр, Михайло та Дмитро Лисенки (усі троє зареєстровані в одній квартирі). Останній також є офіційним керівником цього ПП.

Київське ТОВ “Літос” було зареєстроване у вересні 2020 року. Засновниками цієї компанії вказано мешканця села Лісовичі Білоцерківського району Київської області Олега Меркулова, мешканця села Гореничі Бучанського району тієї ж області Юрія Агафонова та мешканця села Шершенівка Чортківського району Тернопільської області Ігоря Юрців. Двоє останніх також є офіційними власниками цього ТОВ, а Юрців до того ж є керівником даної компанії.

Як неодноразово повідомлялось, діяльність КО “Київзеленбуд” супроводжується регулярними скандалами із “кримінальним підтекстом”.

Так, правоохоронці неодноразово розслідували факти можливих бюджетних розпилів, до яких можуть бути причетними керівники вказаного КО. Зокрема, слідчі звертали увагу на роботи з розчищення та благоустрою озера у парку Відрадний та озер у парку “Нивки”, на капітальний ремонт парку “Партизанська слава”, реконструкцію парку “Наталка” і т.д. 

Крім того, правоохоронці припускають, що група осіб, до якої входять у т.ч. колишні посадовці “Київзеленбуду”, могла в 2016-2018 роках привласнити понад 115 млн гривень під час проведення цим КО закупівель спецтехніки. За даними слідства, бюджетні кошти привласнювалися шляхом сумнівного подорожчання техніки вже після укладання договорів на її постачання, а надалі фігуранти даної справи вкладали ці фінансові ресурси у будівництво житла в Італії. Втім, станом на сьогоднішній день ніхто з чинних чи колишніх “керівних кадрів” КО “Київзеленбуд” не отримав обвинувального вироку.

КО “Київзеленбуд” з 16 липня 2019 року керує Олексій Король (на колажі). До 10 грудня 2020 року він був виконувачем обов'язків генерального директора, а з 11 грудня 2020 року був призначений гендиректором. 

КО “Київзеленбуд” підпорядковане Управлінню екології та природних ресурсів КМДА, яким із 11 січня 2021 року керує Олександр Возний. Із 26 липня 2018 року по 21 травня 2020 року це управління очолював Андрій Мальований (з травня 2020 року керує Державною екологічною інспекцією України). Діяльність цього управління вже не перший рік контролює заступник голови КМДА Петро Пантелеєв.

kievvlast.com.ua

Теги: Київзеленбуд,Буд-Компліт,Водоліт,Олексій Король,Департамент земельних ресурсів КМДА,КМДА,ТОВ “Буд-Компліт”,ПП “Водоліт”,ТОВ “Літос”
ПРЯМИЙ ЕФІР