ТРЦ чи екопарк: “Мрія-Інвест” перемогла столичну владу в судових спорах щодо забудови берега Вирлиці

ТРЦ чи екопарк: “Мрія-Інвест” перемогла столичну владу в судових спорах щодо забудови берега Вирлиці
328113 ПЕРЕГЛЯДІВ

ТОВ “Мрія-Інвест”, яке планує побудувати торгово-розважальний комплекс (ТРК) на березі озера Вирлиця (Дарницький район Києва), протягом двох останніх місяців виграло у столичної влади відразу два судових спори. Компанія змогла в судовому порядку остаточно довести, що не зобов'язана сплачувати до міського бюджету 112 млн гривень “за неналежне виконання договора про пайовий внесок”, а у першій інстанції – добитися поновлення договору оренди однієї з ділянок біля згаданої водойми. В Господарському суді Києва заплющили очі на те, що проти цієї забудови виступає громадськість, а столичний муніципалітет в 2021 році анонсував на даній локації створення екопарку. Ймовірно, такі успіхи “Мрії-Інвест” пов'язані з тим, що проєкт ТРК дуже сподобався столичному меру Києва Віталію Кличку, а інвестором будівництва виступають структури із орбіти екснардепа і бізнесмена Віталія Хомутинніка.

Як стало відомо, найближчим часом Північний апеляційний господарський суд може розглянути апеляційну скаргу Київради по справі №910/21144/21.

Станом на сьогодні вказаний суд ще не відкрив відповідне провадження. Служителі Феміди  мають намір спершу отримати матеріали справи, які зберігаються в Господарському суді Києва, зокрема – рішення цього суду від 7 липня 2022 року, яке й оскаржує столичний муніципалітет.

Згідно зі вказаним судовим вердиктом, суддя Вікторія Сівакова задовольнила позов ТОВ “Мрія-Інвест” до Київради стосовно поновлення договору оренди ділянки на просп. Миколи Бажана та вул. Ревуцького (в районі озера Вирлиця) на термін 10 років. Мова йде про ділянку площею 6,16 га з цільовим призначенням “для благоустрою прилеглої території озера” (кадастровий номер – 8000000000:90:171:0036), яку вказана компанія орендувала у столичної громади з жовтня 2005 року.

Свої вимоги позивач пояснив суду дуже просто – ТОВ “Мрія-Інвест” зверталося до Київради з клопотанням стосовно поновлення договору оренди, але отримало невмотивовану відмову. У свою чергу, столична міськрада безуспішно намагалася довести служителям Феміди, що ця компанія не має права на пролонгацію угоди, адже, зокрема, вона “запізнилася” із подачею вказаного клопотання – його потрібно було направити не пізніше ніж за місяць до закінчення терміну дії договору, чого буцімто не було зроблено. 

Проти задоволення вимог ТОВ “Мрія-Інвест” виступила і громадська організація (ГО) “Світ підтримує Україну” (в рамках цього провадження вона була третьою особою на стороні Київради). Активісти даної ГО звернули увагу суду на те, що громадськість добивається створення на цій ділянці екопарку, а наміри позивача побудувати на ній багатоповерхову будівлю унеможливлюють втілення таких планів. Проте суд не сприйняв аргументи відповідача і третьої особи як переконливі.

Нагадаємо, вказана ділянка була передана в оренду ТОВ “Мрія-Інвест” на термін 5 років на підставі рішення Київради №608/3184 від 7 липня 2005 року. Договір оренди цієї землі сторони уклали 13 жовтня 2005 року. У подальшому, рішенням №414/8698 від 1 листопада 2012 року столична міськрада поновила термін дії цього договору на 10 років. Проте, за ці десять років нова угода так і не була укладена. 

При цьому, столична влада раніше повідомляла ТОВ “Мрія-Інвест” про небажання пролонгувати цей договір. Наприклад, 15 лютого 2021 року чиновники КМДА зареєстрували проєкт рішення Київради про відмову цій компанії в поновленні договору оренди згаданої землі. Підставами для “вигнання” цього ТОВ зі вказаної ділянки чиновники називали її нецільове використання та систематичну несплату орендної плати. Проте, це питання навіть не було винесено до сесійної зали Київради.

Що цікаво, нещодавно ТОВ “Мрія-Інвест” виграло у столичної влади ще один судовий спір. В рамках судової справи №910/4635/21 Департамент економіки та інвестицій КМДА намагався стягнути з цієї компанії 112 млн гривень “за неналежне виконанням зобов`язань за договором про пайову участь від 18 вересня 2008 року”. Вказана сума була складена з суми пайового внеску, а також втрат міського бюджету від інфляції та пені. Проте, дві судові інстанції відмовили чиновникам у задоволенні позову, а Касаційний господарський суд навіть не став розглядати їхню скаргу і 27 липня 2022 року закрив відповідне провадження.

Зазначимо, договір про пайову участь було укладено між ТОВ “Мрія -Інвест” та Головним управлінням економіки та інвестицій КМДА) у зв'язку з тим, що вказана компанія планувала побудувати торгово-розважальний комплекс на березі озера Вирлиця. Для реалізації цього проєкту столична влада протягом 2005-2007 років передала в оренду згаданому ТОВ три земельні ділянки загальною площею 31,72 га (у тому числі згадана ділянка площею 6,16 га). Згідно з угодою та змінами до неї, які сторони погодили протягом наступних декількох років, компанія мала сплатити до столичного бюджету пайовий внесок у розмірі 97 млн гривень (у подальшому ця сума декілька разів зменшувалася. – ) не пізніше 31 серпня 2017 року. 

Але ТОВ “Мрія-Інвест” не зробило цього, і суд офіційно визнав “небажання” компанії виконати ці зобов'язання законним. Головною підставою для відмови КМДА у задоволенні позову стала “відсутність чинних договорів оренди ділянок, які, згідно проєкту відповідача, підлягають забудові, що унеможливлює будівництво ТРК”. Мова йде про те, що термін дії двох із трьох згаданих ділянок (їхня площа складає 23,8 га) закінчився і не був продовжений. І фактично компанія мала у своєму розпорядженні лише згадану вище ділянку площею 6,16 га (стосовно цієї ділянки хоча б було рішення Київради про поновлення договору оренди. – КВ), яка не призначена безпосередньо для проведення будівельних робіт.

Протягом 2018-2021 років Департамент економіки та інвестицій КМДА і столична прокуратура в рамках двох судових справ вже намагалися стягнути з компанії пайовий внесок та нараховану внаслідок несплати пеню, але відповідні ініціативи не мали успіху.

Громадський спротив

Як неодноразово повідомляла КВ, не дивлячись на невирішене земельне питання, ТОВ “Мрія-Інвест” не відмовляється від своїх планів щодо будівництва ТРК на березі озера Вирлиця. У кінці 2020 року компанія підготувала звіт з оцінки впливу реалізації цього проєкту на довкілля, а протягом квітня 2021 року двічі реєструвала повідомлення про початок підготовчих робіт на ділянці площею 19,72 га (обидва повідомлення Держархбудінспекція повернула на доопрацювання. – ). У тому ж місяці на березі озера Вирлиця, в районі зазначених трьох ділянок, була помічена будівельна техніка, що поклало початок протестам проти цієї забудови з боку громади Дарницького району. 

Впродовж минулого року місцеві мешканці неодноразово зверталися до столичної влади з вимогами “вигнати” ТОВ “Мрія-Інвест” з цієї території. Громадськість вказувала на те, що будівництво ще одного ТРК у цій місцевості посилить проблеми із надмірним транспортним трафіком, підвищить рівень забруднення повітря, призведе до знищення тваринного світу узбережжя Вирлиці тощо. Також місцеві мешканці заявляли про те, що це будівництво суперечить законодавству України, яке забороняє зведення більшості видів будівель у прибережних зонах.

Але Київрада і КМДА відразу зайняли позицію “двох стільців”. Зокрема, впродовж лютого-червня 2021 року в столичній міськраді було зареєстровано відразу три проєкти рішень, які мали задовольнити вимоги громади: згаданий вище проєкт рішення про відмову ТОВ “Мрія-Інвест” у поновленні договору оренди ділянки площею 6,16 га, про оголошення цієї ділянки ландшафтним заказником місцевого значення, а також про оголошення заказником безпосередньо самого озера Вирлиця (його водної гладі. – КВ). Проте, відповідні рішення так і не були прийняті

Цілком ймовірно, що ключову роль у даній історії відіграла думка мера Києва Віталія Кличка. Так, під час одного з пленарних засідань у липні 2021 року міський голова столиці заявив, що йому дуже сподобався проєкт ТРК, презентований ТОВ “Мрія-Інвест”. Мовляв, забудовники пообіцяли облаштували рекреаційну зону біля цього об'єкта (можливо, мова йде про ділянку площею 6,16 га. – КВ), що його, як людину, яка свого часу жила на Харківському масиві, дуже порадувало.

Чий інтерес?

За даними аналітичної системи Youcontrol, столичне ТОВ "Мрія-Інвест" було зареєстровано у вересні 2003 року. Керівницею цієї компанії вказано Наталію Науменко, засновником – компанію з Кіпру “Барвен Холдинг Лімітед”.

Наталія Науменко, ймовірно, входить до оточення нардепа IV-VIII скликань та відомого бізнесмена Віталія Хомутинніка. На це, наприклад, натякає той факт, що у 2019 році вона була керівницею ТОВ “МІК”, яке належить вказаному діячу. При цьому, в 2020-2021 роках посадовці компаній Хомутинніка підверджували свій інтерес до будівництва вказаного ТРЦ на березі озера Вирлиця та повідомляли, що планують виступити інвесторами цього проєкту. 

Не менш цікавими є й колишні керівники та співвласники ТОВ “Мрія-Інвест”. Так, до вересня 2020 року директором цієї компанії був Юрій Іонанов – шкільний друг Віталія Кличка (у 2005 році Іонанов розповідав, що разом із нинішнім мером Києва у дитинстві любили варити кисіль). За даними Youcontrol, з серпня 2003 року по вересень 2005 року Юрій Іонанов також був офіційним керівником благодійної організації "Благодійний фонд "Фонд Кличко". До речі, на цій посаді його змінила заступник голови КМДА, депутат Київради Ганна Старостенко (фракція “УДАР”), а на даний момент директоркою згаданого фонду зазначена Ангеліна Осадча. Також Юрій Іонанов з червня 2004 року до травня 2009 року був керівником ТОВ “Північна інвестиційна група”, кінцевим бенефіціаром якого наразі є брат столичного мера Володимир Кличко.

До квітня 2019 року ще одним засновником ТОВ "Мрія-Інвест" значилося ТОВ "Маркет Рісерс Груп" (до вересня 2020 року ця компанія називалася ТОВ "XXI століття"). Керівником цього ТОВ до вересня 2020 року також було зазначено Юрія Іонанова. При цьому, у різні часи серед керівників ТОВ “ХХІ сторіччя” були вказані Тарас Кутовий (екс-нардеп і екс-міністр аграрної політики та продовольства України), Мераб Парцхаладзе та Жора Цагареішвілі (брати Лева Парцхаладзе – екс-депутата Київради, екс-заступника голови Київської облдержадміністрації та екс-заступника міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ). Протягом 1999-2001 років одним із співвласників ТОВ "XXI століття" був безпосередньо сам Лев Парцхаладзе. 

Нагадаємо, Департамент земельних ресурсів КМДА з 29 червня 2021 року очолює Валентина Пелих (до цього з 2 квітня 2021 року вона виконувала обов'язки керівниці цієї структури). Раніше, з 27 липня 2018 року по 1 квітня 2021 року, даним департаментом керував Петро Оленич (на колажі ліворуч), який з 2 квітня 2021 року обіймає посаду заступника голови КМДА з питань здійснення самоврядних повноважень та офіційно відповідальний за земельно-містобудівну сферу столиці. Департамент економіки та інвестицій КМДА з 16 лютого 2018 року очолює Наталія Мельник (на колажі праворуч). Діяльність цієї структури з 2018 року контролює перший заступник голови КМДА Микола Поворозник.

kievvlast.com.ua

Теги: Мрія-Інвест,ТОВ “Мрія-Інвест”,суддя Вікторія Сівакова,Наталія Мельник, микола поворозник,Валентина Пелих,Петро Оленич,торгово-розважальний комплекс,новини києва, КМДА, осокорки, Віталій Кличко, трц, київрада, будівництво, валентина пелих, тов, лев парцхаладзе, дабі, петро оленич, заказник, екологія, земельна ділянка, департамент земельних ресурсів, земельне питання, проєкт рішення, трк, господарський суд києва, договір оренди, ганна старостенко, наталія мельник, судовий спір, оренда землі, департамент економіки та інвестицій, юрій іонанов, торгово-розважальний центр, озеро вирлиця, мрія-інвест, тов мрія-інвест, договір про пайову участь, касаційний господарський суд, віталій хомутиннік, торгово-розважальний комплекс, харківський масив, тарас кутовий
ПРЯМИЙ ЕФІР