Архієпископ Баришівський Віктор (Коцаба): Давайте любити один одного: любов сильніше від ненависті

Архієпископ Баришівський Віктор (Коцаба): Давайте любити один одного: любов сильніше від ненависті
34452 ПЕРЕГЛЯДІВ

Для Бога будь-яка людина представляє найвищу цінність. Колір шкіри, національність, стать чи соціальне положення – не мають для Нього жодного значення. Важливе тільки одне – наскільки людина здатна любити.

В Євангелії ми читаємо, як до Христа підійшов один із освідчених книжників і запитав: «Яка найбільша Заповідь у Законі?» Це питання не було пустим – книжник хотів переконатися, чи дійсно Христос є Учителем, Який здатен виокремлювати головне в Писанні. З іншого боку, книжник бажав спокусити Христа, поставити Його в незручне становище, адже все, що заповідав Господь, – є великим і значним. То що ж сказав Син Божий на питання про найбільшу заповідь? «Возлюби Господа Бога твого всім серцем твоїм, і всією душею твоєю, і всім розумінням твоїм: це перша й найбільша заповідь. А друга подібна до неї: Возлюби ближнього твого, як самого себе. На цих двох заповідях утверджується весь закон і пророки» (Мф. 22, 37-40).

Як бачимо, Христос все зводить до любові, і все виводить із неї. Світ, в якому ми живемо, виник з любові та існує до цього часу тільки любовʼю, тому що Сам Бог є Любов (1 Ін. 4, 8). Любов – це творча сила, яка спрямовує все живе назустріч Господу. Іншими словами, там де немає любові, там будь-що втрачає сенс свого існування.

Звідси зрозуміло, що міра людини – це не соціальні чи інтелектуальні досягнення, а любов. Згідно цієї євангельської парадигми, всі наші вчинки, зрештою все життя, оцінюється виключно любовʼю. Наскільки ми здатні любити – настільки ми близькі до Бога. Більше того – настільки ми взагалі люди.

Тут необхідно зазначити, що коли ми говоримо про любов, то мова йде не про чуттєво-емоційну сферу, а про жертовно-дієву поведінку. Любити – значить відповідно чинити, забувати про себе, прагнути не отримати, а віддати, не зруйнувати, а збудувати.

Часто вважають, що антагоністом любові є ненависть. Але, насправді, антагоністом любові є егоїзм та гординя. Ненависть, злоба, агресія – це тільки похідні від них. Егоїзм здатен зруйнувати людину повністю, перетворити її на абсолютно самотню істоту, замкнуту в собі і неспроможну нікого, крім себе, бачити. Це крайня ступінь відсутності любові. Це стан, в якому перебуває сатана та всі сили зла.

Кажуть, що врятувати наш світ може краса. Ні, врятувати його може тільки любов. Перемогти зло, змінити все навколо себе, зробити себе та інших людей кращими можна тільки маючи любов. І навіть перемога у війні досягається не через ненависть, а через любов – до Бога, ближнього, Батьківщини, народу. 

Давайте любити один одного! Адже любов сильніше від ненависті, так само як життя сильніше від смерті. І скільки б зла не було навколо нас, як би важко нам з вами не було, давайте памʼятати, що Той, Хто був розіпʼятий на хресті заради нашого спасіння, просто не міг ненавидіти. Тому і Воскрес. А значить, воскреснемо і ми!

Теги: Архієпископ,Коцуба,Віктор Коцуба,Архієпископ Коцуба,Архієпископ Віктор Коцуба,Архієпископ Баришківський Віктор (Коцуба),Батьківщина, Україна,Архієпископ Баришівський
Автор: wikibazacom
ПРЯМИЙ ЕФІР